Ambillah Iktibar Daripada Maulidur Rasul

Sejak tinggal di Putrajaya, rasanya aku tidak pernah ketinggalan mewakili Jabatanku untuk menyertai perarakan sempena Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan. Berkumpul di sekitar bangunan bangunan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, then berjalan melalui Persiaran Perdana menuju ke Masjid Putra mengikut kumpulan kontinjen sambil berselawat.

Perjalanan kira-kira sepanjang 2 kilometer dan berpeloh juga badan dibuatnya. Aku difahamkan, perarakan 149 kontinjen membabitkan kekira 12 ribu peserta terdiri daripada pasukan jabatan kerajaan, badan berkanun, swasta, badan beruniform, sekolah, institut pengajian tinggi dan kontinjen badan bukan kerajaan.

Bagi aku, sebagai motivasi diri ialah dapat baju, samping dan songkok baru lagi, sebagaimana tahun-tahun lepas. Tetapi persoalannya, apa yang hendak dizahirkan semasa perarakan ini ? Tunjuk baju baru, nak menang pertandingan perarakan antara kontinjen ?

Menariknya kedatangan Tahun Baru 2015 hanya selisih 2 hari dengan Hari Keputeraan Rasulullah s.a.w yang jatuh pada Sabtu, 3 Jan. Malah tahun 2015 ini, kita akan menyambut dua kali Maulidur Rasul, jadi boleh dapat dua kali set pakaian kebangsaan !!!

Sewajarnyalah segala peristiwa dan peringatan-peringatan yang Allah berikan perlu diinsafi bersama agar dapat membaiki akhlak dan meneguhkan jati diri sebagai seorang muslim.

Lihat sahajalah deretan peristiwa dan peringatan yang telah Allah s.w.t datangkan kepada kita akhir-akhir ini dengan peristiwa malang terhadap MH370, MH17 dan QZ8501. Suasana , kemarau yang menyukarkan pada awal tahun serta banjir besar yang luar biasa sehingga mengakibatkan kemusnahan yang sangat besar kepada rakyat dan kerajaan di beberapa buah negeri mulai pada akhir 2014.

Lantaran itu, sempena Maulidur Rasul, sewajarnya kita sentiasa mengenang perjuang Rasullullah s.a.w serta pengorbanan para Sahabat yang dengannya kita dapat mengecapi nikmat Iman dan Islam hari ini.

Namun bagaimana menerusi perarakan sambil berselawat itu boleh membawa peserta memperingati pengorbanan Nabi Muhammad s.a.w dalam memperjuangkan Islam ? Bagaimana pula aspek melaksanakan dan menghayati sunnah Rasulullah s.a.w ? Mungkin perkara ini dapat dibangkitkan ketika perhimpunan berlangsung dalam Masjid Putera sebaik perarakan.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 82 - Today Page Visits: 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *