28 Oktober 2014 : D-Day Untuk PR

Kalau di Putrajaya, seluruh pendokong PR diminta berhimpun di Mahkamah Persekutuan bagi memberikan apa yang dikatakan solidariti kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim ( DSAI ) yang berdepan dengan keputusan rayuan kes Liwat IInya. Pada 9 Januari 2012, Mahkamah Tinggi membebaskan Anwar. Bagaimanapun Mahkamah Rayuan membatalkan keputusan tersebut dan menjatuhkan hukuman penjara selama lima tahun kepada DSAI atas pertuduhan itu. Mahkamah Persekutuan pada 14 Ogos lepas 2014 menetapkan 28 dan 29 Oktober untuk mendengar rayuan terakhir DSAI berhubung kes Liwat IInya.

Manakala di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu pula, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang ( TGAHA ) akan hadir pada perbicaraan kes saman fitnah oleh calon PKR Mohd Shamsul Mat Amin ekoran pertanding tiga penjuru anatara PAS-UMNO-PKR dalam PRU13 lalu di Dun Bukit Besi. Apakah implikasi keputusan kedua-dua perbicaraan tersebut ? Sebab itu aku kata bahawa 28 Oktober 2014 mungkin boleh dianggap sebagai D-Day Untuk Pakatan Rakyat.

Sejak krisis MB Selangor ciptaan PKR yang bermula dengan Langkah Kajang yang sumbang itu, PAS sering dilihat sebagai yang bersalah. PKR dilihat semakin intim dengan DAP tetapi renggang dengan PAS. Malah kekalahan PAS di PRK DUN Pengkalan Kubor pun, bukan sekadar PAS dipersalahkan tetapi terpaksa bergerak tanpa sokongan padu gabungan PR yang lain. Bukan di Pengkalan Kubor sahaja, malah di Teluk Intan pun PAS dipersalah kerana kekalahan DAP dan kurangnya majoriti di Limau Manis yang dimenangi PAS.

Kelihatannya segala kesungguhan, usaha dan pergorbanan PAS tidak begitu dihargai sehingga mendabik dada, dikatakan PR boleh boleh terus berjuang ke Putrajaya tanpa PAS. Tetapi dalam masa yang sama mereka mengingatkan bahawa PAS bukan sahaja akan kalah di DUN dan Parlimen yang kini dimenangi, malah tidak akan dapat mengekalkan Kelantan sekiranya meninggalkan PR.

Bagi menyaingi BN, pakatan PAS-DAP-PKR perlu diteruskan. Jika PAS keluar daripada PR, cita-cita mewujudkan pembangkang yang kuat atau kerajaan alternatif hanya tinggal angan-angan saja. BN dengan parti komponennya tentu bergembira sekiranya PR perpecah dan bertelagah sesama sendiri.

Malah jarum ini yang sedang dicucuk kepada PAS dengan mengatakan PAS akan lebih dihormati sekiranya keluar daripada PR. PAS telah terpesong perjuangan dan kini diperalatkan oleh DAP serta PKR. PAS juga dilihat tidak dominan dan sering ditenggelami atau mengikut rentak PKR dan DAP. Sedikit kesilapan PAS dilihat tidak mencerminkan watak keislaman dan keperibadian Muslim. Kedudukan PAS dalam gabungan PR kini dilihat menjadi semakin genting. Selain ada suara yang mahu PAS keluar daripada PR, wujud PASMA untuk memastikan PAS kekal dalam PR.

Aku berkeyakinan bahawa DSAI akan gagal dalam rayuannya dan akan kekal bersalah. Ini dapat dilihat setelah kegagalan DSAI dalam mengenepikan Peguam UMNO, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dalam mengetuai pasukan pendakwa. Seandainya DSAI gagal dalam rayuannya, beliau akan dipenjarakan selama 5 tahun. Mungkin sehingga 2019 sedangkan PRU14 sekitar 2017 atau 2018.

Apakah nasib dan masa depan PR ? Sejauhmana PR akan bangkit ? Sajauh mana PM sekarang akan terpalit sama dengan apa yang mungkin dianggap dosa atau kezaliman pemerintah sekarang walaupun kesnya bermula dari kempimpinan PM sebelum ini ? Mungkin sama seperti episode semasa beliau dipenjara selama 6 tahun dulu.

Bermula dengan siapa akan jadi Ketua Pembangkang di Parlimen ? PKR dan DAP tentunya menolak TGAHA sebagai Ketua Pembangkang. Datin Seri Wan Azizah bukan lagi Ahli Parlimen. So Lim Kit Siang ( LKS ) ? Jika dalam PRU14 nanti LKS menang dan PR menguasai parlimen, makanya LKS jadi PM ? Apakah suasana ini dipersetujui PAS ?

Keadaan mungkin bertambah parah sekiranya TGAHA juga tewas dengan kes saman calonPKR ke atasnya. Dibimbangi dendam dan kebencian pengikut PAS ke atas PKR semakin menebal. Maka semakin rengganglah PAS dengan PKR atau PR. Alang-alang kalah, biar semuanya kalah. Alang-alang PAS kehilangan apa yang diperolehi, biarlah yang lain pun hilang juga. Boleh begitu ?

Please follow and like us:
Total Page Visits: 28 - Today Page Visits: 2

1 thought on “28 Oktober 2014 : D-Day Untuk PR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *