Jijiknya Penganjuran Program Sentuh Anjing

Dah berlangsung baru nak heboh, baru nak kecoh. Kenapa tidak dihalang atau diheboh-hebohkan sebelum ianya berlaku. Apakah kerana tidak tahu atau tidak pasti bagaimana ianya berlaku ? Pejabat agama atau pihak berkuasa walaupun membenarnya ianya dilaksanakan, kenalah sensitive dan menghantar orang untuk memantau dan mengawal kerana ianya tidak pernah dilakukan di negara ini? Namun nasi telah menjadi bubur, pejabat agama juga antara yang dipersalahkan. Dah kecoh baru nak memanggil semula penganjur serta ustaz penceramah untuk berikan keterangan.

Geram melihatkan beberapa gambar keriangan peserta membelai pelbagai sepsis anjing menerusi internet dan media social di Program ‘I Want To Touch A Dog’ yang berlangsung pada19 Oktober 2014 di Central Park, One Utama. Meluat pun ada, terasa nak beri penumbuk sebijik pun ada.

Siapa penganjur, apa latar belakangnya ? Dari mana dia boleh mendapatkan anjing-anjing untuk dibelai oleh pengunjung. Sang pengunjung yang khabarnya 50% yang berugama Islam pulak-pulak bengong, takde otak atau ada ulat dalam otaknya, kata Tuan Guru Dato’ Bekas MB Kelantan. Malangnya ada pulak ‘ulama’ yang membela penganjuran program tersebut. Malah kita pulak dikatakan berlebihan emosional, melenting dan keras mengutuk serta kureng berhemah.

Apakah niat penganjur ? Betulke untuk menunjukkan sikap dan pendirian Islam tentang anjing sebagai satu satu mahluk Allah yang perlu di ‘muliakan, bagaimana diharuskan memeliharanya serta mengendalikan dan menyamaknya ? Jika betul mengapa sehingga menjadi program membelai manja anjing yang sudah tentu ( atau mengatakan tidak sangka pulak ) mencipta satu bentuk provokasi kepada masyarakat Melayu Islam negara ini.

Apakah itu saja caranya bagi membantu orang ramai terutama masyarakat Islam, mengatasi rasa takut kepada anjing ? Apakah penganjur berani membuat permohonan maaf secara terbuka tetakala mereka sudah memperolehi banyak sokongan dan simpati daripada ’ilmuan islam’ sendiri serta ahli politik Muslim. Antaranya MP Lembah Pantai yang makin hari makin hilang respect aku terhadapnya, terutama sejak dia minta cerai dari suaminya.

Katanya, program itu juga dianjurkan bagi menerangkan kaedah yang mengharuskan umat Islam menjadikan anjing sebagai haiwan peliharaan, memegang dan mengendalikan anjing serta cara menyamaknya

Para ‘pembela’ pula cuba mengalihkan pandangan dengah mengarahkan kepada isu-isu lain yang dikatakan jauh lebih baik dianjurkan seperti kempen sentuhan yang haram seperti sentuhan lelaki wanita bukan mahram, berpelukan, berlaga pipi dengan Shahrul Khan atau Lee Chong Wei, kempen anti zina, rasuah, makan wang haram yang dikatakan jauh lebih berleluasa. Betullah, sentuhan lelaki wanita bukan mahram tidak perlu samak walaupun haram hukumnya.

Kenyataan oleh Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad sewajarnya diberikan perhatian sama ada yang menganjur program atau yang menyertainya. Katanya, perbuatan sengaja menyentuh anjing adalah haram kerana haiwan itu najis mughalazoh ( berat ) dan menyentuh anjing dengan sengaja bertentangan dengan mazhab Syafie.

Apakah penganjur dan peserta bukan bermazhab Syafie ? Jika bukan, nyatakan terbuka untuk penganut Mazhab Maliki yang mengganggap anjing dan seluruh tubuhnya sebagai tidak najis dan tidak haram disentuh.

Tidak hairanlah sesetengah al-Ustaz mengatakan ini mungkin agenda penganut Islam Liberal setelah bersetuju dengan penganjuran program pesta arak Octoberfest. Namun daripada satu segi ianya memberikan umat Islam agar lebih memahami mengenai Islam itu sendiri yang sering membawa jalan mudah dan terbawa-bawa oleh dakyah menerusi pelbagai media social.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 31 - Today Page Visits: 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *