Aku, Pembentangan Budget 2015 dan …

Seminggu dua menjelang 10 Oktober 2014 mungkin tidak begitu dirasakan. Namun beberapa hari menjelang tarikh Pembentangan Budget 2015 oleh Menteri Kewangan, ramai orang mula menaruh pelbagai harapan, khususnya setelah dikejutkan dengan kenaikan rega petrol sebanyak RM0.20 akibat rasionalisasi subsidi petrol RON95 dan diesel.

Budget ini akau lihat macam main tarik-tarik. Dari satu sudut dilihat macama ‘menekan’ rakyat, tetapi dalam masa yang sama pelbagai insentif seperti BRIM, PRIMA dan baucer buku diberikan dalam memastikan golongan rakyat tertentu mendapat bantuan. Ini meningkatkan kebergantungan rakyat kepada kerajaan yang seterusnya bakal memberikan undi dalam PRU14 nanti.

GST
Pada dasarnya aku bersetuju dengan pelaksanaannya. Ia meningkatkan pendapatan kerajaan dengan lebih menyeluruh dan sistematik. Tambahan ia diiringi dengan pemansuhan cukai jualan serta penurunan kadar cukai pendapatan individu. Tetapi 1-3% masih tidak mencukupi, kena tambah lagi.

Cumanya, apa jaminan pihak kerajaan bahawa tidak akan berlaku kenaikan harga barang yang tidak tidak sepatutnya atau tidak munasabah. Siapa pula boleh bagi jaminan penurunan harga setelah tiada cukai jualan, sebelum dikira pula GST ? Pengusaha mesti menaikkan harga barangan disebabkan kos pengeluarannya telah meningkat.

Sering dikatakan pemantauan serta penguatkuasaaan akan dilaksanakan dari semasa ke semasa dan tindakan akan diambil kepada peniaga. Tetapi yang yang sering berlaku, ianya bermusim, secara selective dan tidak menyeluruh.

Menghadapi Kenaikan Petrol
Walaupun cuma RM0.20 seliter, namun kesan berangkainya. Penjual pisang goreng memang tidak mengoreng pisang dengan petrol. Tetapi akibat kenaikan kos mengangkut pisang, mengangkut minyak masak, kenaikan gas memasak, kos plastik dan pembungkus, kos pengangkutan pekerjanya. Kosnya terpaksa ditanggung juga oleh pembeli. Aganya lepas ini RM1 cuma boleh dapat tiga ketul pisang yang telah dibelah tiga dari sebijik pisang.

Persoalannya kenapa naik harga petrol sedangkan harga minyak mentah dunia berada pada paras yang rendah. Kalau dulu antara alasan kenaikan disebabkan rega minyak mentah dunia yang naik. Orang minyak lagi marah …

Tindakan terdekat, aku pasang alat penjimat minyak. Entahlah, harap berjaya. Katanya teknologi ini telah digunakan oleh beberapa syarikat pengeluar kereta dalam usaha mereka untuk menjimatkan penggunaan petrol.

Keadilan Kepada Warga ?
Sering dikatakan langkah rasionalisasi subsidi petrol adalah untuk berlaku adil kepada rakyat berbanding warga asing atau pelancong yang masuk dan menikmati kadar petrol yang dikatakan murah. Ia juga dikatakan dapat mengurangkan aktiviti penyeludupan minyak yang sering berlaku khususnya di sempadan.

Aku akui kerana aku sendiri pernah menyaksikan bagaimana sebuah kereta di Padang Besar asyik keluar masuk mengisi petrol ke dalam tangki petrol keretanya lantaran rega petrol yang lebih tinggi di Thailand.

Berbalik kepada soal penguatkuasaan. Padahal di stesen minyak tersebut ada anggota rela yang bertugas. Apakah itu di luar bidang kuasa RELA ? Paling tidak menghubungi pihak berkuasa yang berkaitan untuk bertindak.

Bonus Cuma Setengah Bulan Gaji
Ini intipati yang ditunggu oleh penjawat awam sepertiku. Agak kecewa apabila cuma setakat setengah bulan gaji sahaja. Harapan nak ke Beijing kalau dapat bonus sebulan gaji tertangguh lagi … huhu.

Tidak mengapalah, yang lebih mendukacitakan kedudukan skim perkhidmatan, lain-lain elaun khususnya seperti yang diminta oleh CEUPACS, tiada satu pun yang menyangkut. Bagiku apalah sangat cuti setahun bagi ibu muda ?

Perancangan 2015 Ofisku
Sekiranya apa yang dipohon untuk diperolehi atau dilaksanakan pada tahun 2015 diluluskan, banyak kerja nampaknya menantiku pada tahun 2015 demi meningkatkan pemodenan dan merealisasikan program transformasi Jabatanku.

Apapun aku berharap ianya diluluskan. Mengharapkan produktiviti dan keberkesanann dalam memberikan perkhidmatan kepada orang ramai, nak meningkatkan hasil karajaan, maka kenalah ditambah dan dipertingkatkan fasilitinya. Motivasi dalam menjalankan tugas akan turut meningkat.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 36 - Today Page Visits: 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *