Selamat Tinggal Ramadan 1435H

Ramadan 1435H telah berlalu meninggalkan pelbagai kenangan dan peristiwa yang mungkin sukar difahami, di luar kawalan dan di luar jangkaan kita. Ia mungkin juga mahu menguji sejauh mana keikhlasan, kekuatan, kesepaduan kita khususnya umat Islam sama ada di Malaysia atau serata dunia.

Ramadan 1435H tiba disebalik kerancakan pesta Kejohanan Bolasepak Piala Dunia yang berlangsung di Brazil, atau dipanggil Brasilia 2014. Ia mungkin dianggap sbagai the greatest show on earth. Entahlah … Namun ramai umat Islam khususnya di Malaysia serta negara serantaunya, berpeluang menyaksikannya secara live disamping makan sahur.

Satu lagi yang musykil ialah bagaimana kejohanan yang turut disertai oleh pemain Muslim termasuk dari negara Islam ‘tersengaja’ diadakan dalam bulan Ramadan. Tidak dinafikan zaman nabi pun pernah berperang dalam bulan Ramadan. So bolehlah tidak berpuasa demi memastikan kecergasan semasa perlawanan, demi jihad untuk mendapatkan kemenangan negara ?

MH370 vs MH17
Belum pun selesai operasi pencarian MH370, Malaysia malah dunia dikejutkan dengan terhempasnya kapaterbang MH17 di satu wilayah Ukraine yang dikatakan ditembak jatuh pada 17 Julai 2014. Ia dikatakan menjadi mangsa akibat pertikaian sekian lama antara kerajaan Ukraine dengan pihak pemisah atau anti Ukraine yang disokong oleh Russia.

Tak sangka peluru penembak boleh sampai sejauh laluan kapalterbang komersil. Sungguh tragis dan tidak berperikemanusiaan. Tak kan tidak dapat beza antara kapalterbang komersil dengan tentera ? Silap percaturan, silap perkiraan ?

Mayat dan sisa bertaburan, kawasan tidak dikawal, orang bebas keluar masuk. Tidak dapat bayangkan bagaimana agaknya keadaan detik-detik akhir yang dialami oleh penumpang sebelum terhempas.

Salah seorang mangsa ialah seniorku 3 tahun semasa di SMS Johor, Kluang iaitu Tn Hj Mohd Ghaffur yang merupakan Ketua Pramugara. Namun ada perkara menarik mengenai beliau yang dipaparkan di merata media social. Antaranya ialah ketegasan untuk tidak menghidangkan arak dalam kapalterbang, menulis surat kepada Jakim untuk melarang pengidangan arak dalam kapalterbang MAS serta pakaian menutup aurat pramugari.

Keganasan Zionis Israel
Pada saat umat Islam sibuk dengan puasa dan ibadah Ramadan. Pada ketika Brasilia 2014 sedang rancak, tetiba Israel membuat serangan demi serangan ke atas Palestine khususnya di kawasan Gazza.

Namun kali ini, serangan Israel mendapat tentangan luarbiasa dari pihak Hamas. Pihak Israel dikatakan terkejut dengan kemampuan serangan balas Palestine. Namun seperti biasa pihak Israel mendapat sokongan banyak negara, walaupun mereka yang kelihatan memulakan keganasan. Dalam hal ini yang jelas kelihatan ialah dunia Arab yang semakin lemah dan berpecah belah. Malah dunia Islam lain pun seperti tidak tahu nak berbuat apa-apa seolah-olah membenarkan kata-kata bahawa Israel tidak akan dapat menawan Gazza, sebalik telah berjaya menawan semua negara di dunia ini kecuali Gazza.

Di Malaysia selain demontrasi menyuarakan bantahan serta membuat kutipan bagi membantu Palestine kita kelihatannya mengorak langkah kepada pemboikotan barangan Israel serta yang mempunyai kepentingan membantu Israel. Banyak rupanya, malah banyak juga dagangan Malaysia dengn Israel.

Apakah akhirnya ? Daripada segi logik aqal, aku kira tidak berapa lama lagi seluruh Palestine akan jatuh ketangan Israel. Terlalu banyak ketidakadilan dunia pada masa ini.

Kekalutan Kerusi Menteri Besar Selangor
Serabut betul. Aku rasa sudah elok-elok Selangor dengan pentadbiran dan kemajuan yang yang diterajui oleh PR dengan Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai MBnya. Tetiba, berpanjangan pulak krisisi dalaman Parti Keadilan Rakyat yang mengheret sama masalah dengan sekutu PKR dalam Pakatan Rakyat iaitu DAP dan PAS.

Sayang Selangor, terlalu banyak politiking oleh PKR. Aku secara peribadi pun tidak setuju dengan Datin Sri Wan Azizah sebagai MB Selangor sebab dia perempuan dan bukan anak jati Selangor pulak tu. Langkah Kajang ? Pilihanraya Kecil DUN Kajang pun aku berpandangan tidak wajar.

Seandainya bubar DUN Selangor, aku kira PR termasuk PKR akan kehilangan banyak kerusi dan BN akan memerintah semula. DAP dan PAS tentunya bimbang keadaan ini.

Sukan Komanwell
Ramadan 1435H ditutup dengan kerancakan Sukan Komanwell Kali Ke-20 yang diadakan di Glasgow, Scotland di sebalik serangan yang berterusan oleh Israel ke atas Gazza dan kekalutan kerusi MB Selangor.

Mungkin tidak banyak yang boleh diharapkan kejayaan Malaysia dalam Sukan Komanwell memandangkan ianya bukanlah arena yang popular. Kejayaan penganjuran tidak lebih sebagai menunjukkan betapa England merupakan suatu kuasa besar yang pernah menakluki atau memerintah pelbagai negara di dunia ini. Sedangkan Englandlah yang membuat keputusan yang menempatkan bangsa Yahudi di bumi Palestine … jahat England ni sebenarnya

Please follow and like us:
Total Page Visits: 57 - Today Page Visits: 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *