Wajarkah PRK Dun Kajang ?

Ketika seolah-olah berlaku ‘pergeseran’ diantara beberapa pemimpin kanan Parti Keadilan Rakyat ( PKR ) yang melibatkan jawatan Menteri Besar dan Penasihat PKR ( yang juga penasihat Ekonomi Selangor ), tetiba ADUN Kajang, YB Lee Chin Cheh meletakkan jawatan bagi memberikan laluan kepada PRK DUN Kajang. Tindakan itu kononnya bagi memberikan laluan kepada usaha taktikal PKR untuk mengambil alih Putrajaya.

Berdasarkan dua penggal PRU, mungkin tiada masalah untuk PKR menang lagi. PKR juga kelihatan begitu yakin walaupun meletakkan calon Melayu di kawasan yang BN sentiasa diwakili oleh orang Cina MCA. Malah calom awal juga dikatakan bakal menggantikan Menteri Besar sekarang. Setujukah Sultan ?

Mungkin aku akan dikatakan pendek akal jika mengatakan Pilihanraya kecil ( PRK ) Dun Kajang membazirkan masa dan wang rakyat. Isu dalam parti, rakyat yang menjadi mangsa untuk keluar mengundi, berkempen dan terpaksa menghadapi PRK. Kalau aku pengundi di sana rasanya nak boikot sahaja. Macam main-main aje.

Memang daripada segi teknikal, ianya dibenarkan oleh perlembagaan dan sistem demokrasi berparlimen serta tidak salah dari sudut undang-undang.

Juga tidak salah daripada segi moral lantaran merasakan perletakan jawatan itu untuk memberi peluang kepada pengundi di Kajang mendapat ADUN yang lebih baik atau yang lebih hebat.

Atau beralasan ini tindakan taktikal Pakatan Rakyat ( PR ) setelah gagal menawan Putrajaya. Tetapi aku difahamkan ini tidakpun dibincangkan bersama anggota PR yang lain sebelum perletakan jawatan YB Lee Chin Cheh.

Ini ‘memaksa’ DAP dan PAS serta lainya bersetuju atas dasar semangat setiakawan ? Malahan Sultan Selangor pun nanti dipaksakan setuju sekiranya jawatab MB perlu ditukar juga.

Bagaimana jika calon PKR kalah ? Adakah ia bermakna perjalanan PR untuk menerajui tampuk pemerintahan di Putrajaya masih panjang atau semakin jauh ? Ini adalah kerana tagline ‘Kajang Move’ cuba digunakan sebagai pemangkin untuk menguasai Putrajaya.

Apa istimewanya pengundi Dun Kajang yang terdiri daripada 38,965 orang pengundi ( Pengundi Melayu 48 %, Cina 41 %, India 10 % ) sehingga dijadikan ujikaji atas sokongan dan peluang PR dalam usaha ‘menuju Putrajaya’ ?

Yang menariknya, hari penamaan calon ditetapkan selepas perbicaraan kes rayuan Liwat II. Walaupun penangguhan dan rayuan berjaya dibuat, nampaknya PKR terpaksa membuat perubahan taktikal juga dan krisis di kalangan pemimpin kanan PKR akan hidup semula selepas PRK Kajang nanti.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 104 - Today Page Visits: 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *