June 21, 2021

Selamat Ulang Tahun Ke-3 TV-Alhijrah

Tiga tahun telah berlalu rupanya. Rasa macam sudah lama. Aku sempat menghadirkan diri ke sambutan ulangtahun ke-3 TV-Alhijrah di Dataran Putrajaya yang diadakan sempena Festival Kesenian dan Kebudayaan Antarabangsa Putrajaya 2013 (PIIACuF2013) 2013. Mungkin mudah nak ingat, 1 Muharram ialah ulang tahun kelahiran TV-Alhijrah, sebuah stesen TV yang berkonsepkan Islam.

Sejauh mana keislamannya, maksudnya sejauh mana konsep Islam berjaya ditonjol dan dikekalkan dalam memastikan siaran TV-Alhijrah terus relevan, dapat bertahan dan mendapat sambutan penonton. Maklumlah kos operasinya tentu tinggi dan sejauh mana kerajaan menerusi JAKIM terus-terusan menjadi penaja utamanya.

Bagiku yang pentingnya, cukuplah sekiranya TV-Alhijrah mampu membawa atau menyiarkan siaran seperti ceramah, kuliah, tazkirah dan forum perbincangan mengenai segala aspek dalam Islam ke dalam rumah menerusi kaca TV. Tidak kiralah sama ada yang diadakan dalam studio, masjid surau dan dewan-dewan kuliah.

Bukan maksudnya sudah tidak perlu lagi ke surau masjid untuk dengar kuliah atau tazkirah, tetapi ianya sebagai alternative. Malah mungkin boleh menarik minat orang ramai khususnya remaja untuk ke surau masjid bagi mengikuti rakaman-rakaman kuliah agama, kot-kot muka masuk TV. Ha.. ha ..

Cuma yang pentingnya, cara, gaya dan suasana persembahan perlulah mampu menarik. Camana agaknya ? Tidak disogokkan dengan perwatakan ustaz yang berterusan serius, sukar hendak senyum dan ceramah yang membosankan.

TV-Alhijrah sebenarnya bersaing dengan siaran TV lain yang sedikit sebanyak, cenderong kepada Islam seperti saluran 119 dan Astro Oasis ( 106 ) dalam menyampaikan mesej Islam. Malahan mungkin kedatangan TV-AlHijrah sebagai media arus perdana berteraskan Islam menjadi pemangkin saluran TV lain untuk sama-sama menerbitkan rancangan agama. Takpe, bersaing demi kebaikan ummah. Islam sebagai ad-din adalah luas, merangkumi segala urusan kehidupan manusia dan masyarakat.

Antara program yang dikatakan popular, 30 Minit Ustaz Don, Reflections, Chef Ammar, Assalamualaikum , Menu Alam, Cinta Ilmu dan Dikir Zikir. Yang juga penting syariah compliance peru diperkukuhkan dalam setiap siaran termasuklah filem dan dramanya. Camana agaknya ? Apakah perlu semua pelakon wanitanya bertudung dan lelakinya berjubah ketayap ? Pelakongnya berimejkan ustaz dan ustazah, berlatar belakangnya sekolah pondok, sekolah agama atau Universiti Islam ?

Penting juga personaliti dan pengacara berakhlak mulia, penampilan Islamik sesuai dengan konsep TV-Alhijrah. Macam Kumpulan nasyid. Hendak menyampaikan dakwah cara baru dan method baru, kena cakap serupa bikin juga.

Selain nasyid-nasyid, menerusi sambutan di Putrajaya itu, penonton berpeluang melihat secara live personaliti TV-Alhijrah serta Mawi dan Siti Norhaliza menyempaikan lagu ketuhanannya. Selamat Maju Jaya TV-Alhijrah dan Selamat Ulang Tahun Ke-3.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 171 - Today Page Visits: 1