June 21, 2021

Konsert Pray 4

Pada malam 7 September 2013 yang lalu, aku telah menghadiri Konsert Pray 4 di Stadium Bandar Baru Bangi. Konsert ini dikatakan menghimpunkan lebih daripada 100 orang daripada pelbagai kategori artis, penasyid dan penceramah dengan tujuan untuk menyedarikan orang ramai dalam mengambil perhatian terhadap apa yang sedang berlaku di 4 buah Negara Umat Islam iaitu Mesir, Syria, Gaza dan Rohingnya. Berbanding dengan promosi yang aku anggap besar-besaran dibuat, bagiku orang tidaklah seramai mana kehadiran. Mungkin sebabkan hujan lebat berselang seli gerimis yang turun sejak waktu asar lagi atau menonton menerusi internet sahaja.

Perlukah konsert sedemikian rupa dalam menyampaikan doa untuk Mesir, Syria, Gaza dan Rohingnya ? Sedang mereka berhadapan dengan tentera dan peluru serta pelbagai penindasan dan kesengsaraan. Kita di sini dengan konsertnya. Apakah betul caranya dan sejauhmana kesannya berbanding objektif untuk menyedarkan orang ramai tentang pergolakan yang tertimpa ke atas umat Islam di sana ?

Khabarnya kutipan sebanyak RM80k telah berjaya dibuat pada malam tersebut untuk disampai kepada 4 wakil negara berkenaan yang diiktiraf. Ada pula yang kata RM31 ribu sahaja.

Mungkin lantaran artis serta yang terlibat menjayakan konsert ini kira free sahaja, bolehkah ada ‘untungnya’. Kelihatan banyak juga persiapan fasiliti disediakan yang semuanya memerlukan kos juga.

Mesir
Antara Mesir, Syria, Gaza dan Rohingya, aku kira yang terkini dan begitu menyentuh ialah pergolakan semula dI Mesir. Betapa lemahnya kita umat Islam hanya kerana seorang As-Sisi yang lebih teruk dan jahat daripada Israel berbuat angkara yang jelas menguntungkan Israel dan Amerika. Yang ghalatnya banyak Negara umat Islam sekitar pun menyokong Morsi digulingkan. Siap bagi bantuan kewangan lagi.

Selain tidak ambil kisah, di Malaysia pun tidak kurang ada yang menyokong tindakan tentera dan berpendapat tindakan penyokong Morsi membuat demontrasi dan apa yanag dianggap keganasan tu adalah salah di sisi Islam. Habis tu suroh berdoa siang malam dalam Masjid saja dan redha dengan apa yang berlaku ?

Syria
Di Syria, pergolakan telah berlarutan begitu lama. Pergolakan di Syria kini dikaitkan pula dengan isu perselisihan antara Syiah dan Sunni ? Ini adalah lantaran Iran yang kuat berfahaman Syiah, dikatakan banyak membantu Syria. Orang Sunni dizalimi dan dibunuh di Syria. Apakah benar isu Syiah-Sunni merupakan utama di Syria hingga di Malaysia pun gempak dengan ajaran Syiah yang dikatakan menyesatkan, mulai menular dalam masyarakat Malaysia.

Ini menenggelamkan isu asal kebangkitan rakyat yang disebabkan oleh dinasti pemerintahan yang lama, zalim dan ala diktator tetapi bertopengkan demokrasi.

Malahan ada yang mengajak umat Islam Malaysia memboikot serta mengatakan haram makan kurma atau barangan daripada Iran, menggesa Kerajaan Malaysia hentikan import eksport barangan dengan Iran. Ada berani ke ?

So tahun depan jangan jemput Iran menyertai Musabaqah Al-Quran. Jangan benarkan orang Iran masuk Makkah dan Maddinah mengerjakan haji ? Camana ?

Gaza
Bukan setakat Gaza, rasanya merujuk kepada keseluruhan rakat Palestin yang berhadapa denganzionist Israel. Keperihatinan rakyat Malaysia memang telah lama terhadap Palestine. Terdapat pelbagai NGO yang memperjuangkan nasib dan memberi serta menyampaikan bantuan kepada Palestine.

Ini menimbulkan pertanyaan, sejauh mana Negara umat Islam sekitarnya memberikan bantuan selama ini ? Atas nama keselamatan Negara masing-masing, mereka menjalin hubungan strategik dengan Amerika yang sekaligus menguntungkan Israel.

Kemenangan Hamas dan Morsi menerajui Mesir mungkin tidak sempat dikecapi nikmat oeh penduduk Palestine sedang dunia Islam menanti tempias kebaikan yang bakal diterima oleh Palestine.

Rohingya
Berbanding dengan Mesir, Syria dan Gaza, mungkin Rohingnya paling kurang profail. Mungkin kerana tiada badan khas atau NGO yang memperjuangkannya berbanding dengan Palestin. Usah mengharap dan memuji sangat ‘ketokohan’ Aung San Suu Kyi yang dikatakan pejuang demokrasi di Myanmar tetapi membisu terhadap isu penindasan Rohingya.

Malah Suu Kyi pun tidak pasti sama ada Rohingya boleh dianggap sebagai warga Burma atau Myanmar. Apakah kerana mereka minoriti umat Islam ? Bagaimana kalau Keristian atau seugama dengannya ? Beliau pun mungkin rasa wajar etnik Rohingya diketepikan begitu, memandangkan demokrasi memerlukan majority bukannya minority.

Pengisian Konsert
Majlis konsert disikandengan bacaan qasidah, selawat, nasyeed, bacaan puisi, mini orum, tazkirah mini dan diakhiri dengan doa. Sebagai penyiar rasmi, TVIKIM menyiarkan secara langsung majlis ini menerusi laman web tvnya.

Doa yang dibaca dan diaminkan beramai-ramai diakhir majlis sangat menyentuh kalbu dan aku rasa ramai yang menitiskan air dengan harapan sinar baru akhirnya ditemui bagi Mesir, Syria, Gaza dan Rohingya.

Klik Untuk Lagi Gambar

Please follow and like us:
Total Page Visits: 140 - Today Page Visits: 1