Sekilas Keputusan PRU13

Seminggu berlalu PRU13, suatu pilihanraya yang dianggap sengit dalam sejarah antara parti yang bertandiung, khususnya komponen BN dengan Pakatan Rakyat ( PR ). Menanti keputusan satu demi satu di kaca TV sehingga larut malam dan memasukki hari berikutnya sungguh mendebarkan. MB Johor tewas dengan Pengerusi DAP dan MB Melaka tumbang dengan Pengerusi PKR Melaka. Juga beberapa Pak Menteri serta timbalan menteri.

UMNO meningkatkan kerusi Parlimen yang diwakilinya daripada 79 kepada 88. Bagi kerusi DUN juga menyaksikan peningkatan kerusi Umno daripada 239 pada 2008 kepada 242 selepas PRU13. Namun MCA yang bertanding di 15 kawasan parlimen dan 90 DUN, hanya memenangi 6 kawasan Parlimen dan 10 DUN. Manakala MIC pula memenangi 4 kawasan parlimen dari 9 kawasan dan 5 DUN berbanding 18 yang ditandinginya.

PR memperolehi 50.3% undi popular berbanding BN memperolehi 46% di kawasan parlimen, tetapi memperolehi 89 kerusi parlimen daripada 222 kerusi berbanding 133 untuk BN. Dikalangan 89 kerusi dimenangi oleh PR, 38 adalah DAP ( meningkat berbanding 29 sebelum PRU13 ), PKR 30 ( berbanding 25 ) dan PAS 21 ( berbanding 23 sebelum PRU13 ).

Di DUN, BN memperolehi 275 kerusi ( berbanding 344 dalam PRU12 ), manakala pembangkang memenangi 230 kerusi ( meningkat berbanding161 dalam PRU12 ). DAP memperolehi 95, PAS 85,PKR 49 dan 1 STAR. Kalau ikut undi popular parlimen, PR sudah memerintah. Negara kita mengamalkan sistem bilangan kerusi yang dimenangi, Parlimen untuk memerintah Negara dan DUN untuk memerintah negeri. Bagaimana hendak mengulas keadaan ini ?

Tsunami Pengundi Cina ?
Beberapa hari menjelang pilihanraya, seorang columnist akhbar milik MCA, The Star membayangkan sokongan semakin solid pengundi Cina terhadap parti pembangkang. Pengundi Melayu masih banyak yang di atas pagar. Nampaknya ia benar-benar berlaku. PR banyak menang di kawasan bandar manakala BN di kawasan luar Bandar yang masih memerlukan bantuan kerajaan.

Tapi digambarkan bahawa pengundi Cina begitu rasis atau bersifat perkauman dengan menyokong Calon Cina sahaja sehingga menyebabkan MC hanya menang 6 dari 12 kerusi Parlimen ? Sekiranya benar begitu, bagaimana Rafizi (PKR) menang lawan Gary Lim (BN) di Pandan, Tan Sri Khalid (PKR) menang lawan Tan Kok Eng (BN) di Bandar Tun Razak dan Jeneral Bersara Imran Hamid (PKR) menang lawan bekas Menteri Pengangkutan Kong Cho Ha (BN) di Lumut.

Malah terdapan calon DAP melayu yang menang seperti Datuk Arif (DAP) menang lawan Hoh Khai Mun (BN) di Raub dan Khairil K. Johari (DAP) menang lawan Teh Leong Meng (BN) di Bukit Bendera. Apakah pula actor kemenangan Dr Siti Mariah (PAS) yang menang lawan S. Murugesan (BN) di Kota Raja serta Kamarul Bahrin (PKR) menang lawan V.S Mogan (BN) di Telok Kemang ?

Walapun MCA dengan kempena undi DAP bererti memberikan undi kepada PAS, memberikan undi kepada Islam dan cuba mengaitkanya dengan turut menyokong Hukum Hudud sekiranya PAS berkuasa, namun ia seolah-olah tidak memberikan kesan.

Menang Dan Tewasnya Jagoaan PAS
Selain Salahuddin Ayob dan Husam, Mat Sabu, serta Dato’ Haron Din juga tewas. Apakah silap strategi atau memang mereka tidak diterima oleh rakyat ? Dr Zulkefli Ahmad yang sebelum ini menang di Kuala Selangor, kali ini tewas tipis 460 undi sahaja.

Tetapi yang menariknya, kemenangan beberapa orang besar PAS seperti Ketua Pemudanya di Temerloh, Ustaz Nasaruddin Hassan yang menewaskan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi dan Ustaz Idris Ahmad di P9 Bukit Gantang yang boleh diharapkan menyampaikan suara Islam di Parlimen selain Mahfuz Omar dan Dr Hatta Ramli yang masing-masing menang di Pokok Sena dan Kuala Kerai.

Bagaimana dengan Ahli Parlimen baru PAS nanti seperti Dr Khairudin Aman Razali (Kuala Nerus), Datuk Raja Bahrin (Kuala Terengganu), Timbalan Ketua Pemuda, Nik Abduh Nik Abdul Aziz (Pasir Mas) yang juga anak kepda TGNA serta Peguam PAS Mohamad Hanipa Maidin (Sepang).

Pengundi Cina Menolak Calon PAS ?
Lihat pertarungan di parlimen Gelang Patah yang turut menyaksikan 2 Dun di dalamnya. Lim Kit Siang memperolehi 54,284 menewaskan Datuk Ghani Othman (BN) yang memperolehi 39,522. Nakala DUN Skudai, Boo Cheng Hau (DAP) memperolehi 33,692 menewaskan Liang Ah Chy (BN) yang memperolehi 15,642 di N48 Skudai dan Zaini Abu Bakar (BN) memperolehi 23,166 menewaskan Salahudin Ayub (PAS) yang memperolehi 20,965 di N49 Nusa Jaya. Maknanya daripada segi jumlah, yang mengundi Lim Kit Siang juga mengundi Salahuddin Ayob.

Kempen jahat MCA bagi mengelirukan orang ramai turut dibuat menerusi poster berikut yang tidak dapat dipastikan sejauhmana ianya disokong juga oleh parti komponen lain dalam BN. Teruk sangat, terdesak sangat kah ?

Realitinya pengundi Cina lebih menyokong dan mengundi PR. Tetapi kenapa ? Apakah kerana tertarik dengan janji-janji manifesto PR ? Sedar apa yang berlaku menerusi berita media alternatif ?Apakah sudah meluat dengan ungkitan pemerintah dengan pelbagai intensif dan pemberian ala 1Malaysia ?

Datuk Husam Dan Putrajaya
Kehadiran Husam berkempen Husam di Putrajaya betul-betul berjaya menawan hati ramai penduduk Putrajaya. Setiap program beliau mendapat respon yang luar biasa di kalangan warga Putrajaya. Namun kebanyakkan mereka mungkin bukan pengundi Putrajaya. Kempen bukan main rancak dan Putrajaya merayakan PRU13 dengan baner, sepanduk, bunting, bendera dan billboard yang pelbagai dengan meriah sekali.


Tidak tahulah kalau ada faktor luar, pengundi import luar negara atau hantu. Apakah benar kehilangan beberapa peti undi pada malam pengiraan benar-benar berlaku, atau sekadar spekulasi.


Pokoknya daripada 3 warga Putrajaya, seorang daripadanya ialah penyokong atau pengundi Husam. Mungkin kalau setahun sebelum pilihanraya, Husam telah diumumkian sebagai calon, ramai yang bertukar pusat mengundi ke Putrajaya.


Mungkin Husam dilihat sebagai mempunyai ketokohan yang lebih berbanding calon BN yang sana sini poster kempen menyenaraikan jasa dan sumbangan kepada warga Putrajaya.


Husam kalau pun tidak sebagai PM, dilihat semacam calon sesuai menjadi TPM. Namun isu beliau tidak terpilih sebagai Timbalan MB Kelantan menimbulkan pelbagai persepsi dan spekulasi. Benarkah beliau tidak disukai Sultannya sendiri ?

Kelantan Dan Berundurnya Tuan Guru Nik Abdul Aziz
Memang sudah dijangka, suatu masa nanti Tuan Guru Nik Abdul Aziz ( TGNA ) akan berundur sebagai MB. Sebaik PR menang semula di Kelantan, beliau menyatakan untuk berundur bagi memberikan laluan kepada salah seorang Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan, Ustaz Mad sebagai MB yang baru. Orang ramai khususunya di luar Kelantan tidak begitu mengenali beliau.


Ramai yang melihat bahawa inilah penggal terakhir PAS di Kelantan. Zaman kejatuhan PAS di Kelantan bermula. Factor hormat kepada Tok Guru bagi TGNA yang selama ini telah menyebabkan PAS terus mendapat sokongan di Kelantan akan mulai luntur. Ini cabaran pimpinan baru di Kelantan untuk bekerja bagi membuktikan PAS bukan parti individu.


Walaupun masih kuat mencengkam, namun sejauh mana kempen PM sebelum pilihanraya yang bukan sekadar menjanjikan pelbagai perkara tetapi juga menyenaraikan 7 dosa besar PAS yang memerintah Kelantan menjadi punca bertambahnya kerusi yang dimenangi oleh BN di Kelantan ? Mungkin masih ketiadaan calon daripada BN yang boleh menandingi keperibadian dan ketokohan TGNA. Pelbagai isu cuba ditimbulkan sebelum PRU seperti kes tanah yang kononnya diberikan kepada anggota DAP dan TGNA memiliki asset bernilai jutaan RM. Apakah ia senjata makan tuan ?

BN memberikan alasan pengundi luar yang pulang mengundi tidak tahu kesempitan yang dirasai oleh mereka yang tinggal di Kelantan berbanding dengan kehidupan mereka di perantauan. Betul kah ? Apakah semua pengundi luar tu pengundi PR ? Mungkin BN tidak cukup pitih lagi bagi menaja pengundi mereka pulang mengundi ?

Johor Bukan Lagi Kubu Kuat BN
Kemampuan PR memperolehi kemenangan di kawasan Parlimen dan Dun di Johor menunjukkan bahawa Johor bukan lagi kubu kuat BN. Selain Gelang Patah, beberapa bandar kini dicengkam oleh PR seperti Muar, Batu Pahat, Keluang dan Kulai. Timbalan menteri tewas di Batu Pahat. Pengerusi PKR Johor, Datuk Chua Ju Meng tewas tipis di Segamat. PAS pula bertambah dengan menang di 4 DUN.


Di kawasan majority Melayu, BN masih menguasai kukuh. Jiran sekampung ku yang bertanding sebagai calon PKR di P141 Sekijang, Julailey Jumadi hanya tewas 3,000 undi. Kalau tidak tentu jadi YB gamaknya. Tak sangka juga sebab keluarganya memang terkenal dengan UMNOnya.

Selangor kekal Dengan PR
Sering kedengaran sebelum PRU13, sekiranya BN kalah atau gagal memerintah semula Malaysia sekalipun, dapat semula negeri Selangor pun tak mengapa !!! Itu hasrat BN, siap dengan video dan lagunya dimainkan di semua saluran TV. Kalau ikut media arus perdana memang Selangor digambarkan sebagai negeri yang banyak masalah sejak dari hari pertama mengambil alih Selangor. Bukan seribu satu masalah, tetapi lima ribu satu masalah !!!


Pelbagai demontrasi bantahan, siap kena saman lagi. Benarkah Selangor tidak mengotakan janjinya ? Apakah mesej di sebalik keputusan Mahkamah Rayuan di Putrajaya pada 14 Mei lalu yang telah membatalkan saman Murtini Kasman beserta 2019 ibu tungggal lain di Selangor terhadap Kerajaan Negeri Selangor dan Menteri Besar. Hakikatnya mereka yang sengaja tidak mendaftar sebagai ibu tunggal, macamana Kerajaan Selangor hendak menghulurkan bantuan. Begitulah juga yang didengari terhadap anak-anak tadika yang mana yang belajar di Tadika Kemas memang diarahkan untuk tidak mendaftar.


PR menambah kerusi yang di menangi di Selangor. Di Sepang Timbalan Pengarah Jentera Pilihanraya BN ditentang sendiri oleh Ketua Pemudanya yang bertanding sebagai calon bebas. PAS kemudian menang di parlimen Sepang.


Paling hot pertarungan di Parlimen Shah Alam. Apakah kemenangan Khalid Samad menguburkan karier politik Zulkili Nordin atau setidak-tidaknya menutup mulut celupar beliau ? Kemenangan Rafizi (PR) dengan majority selesa di Parlimen Pandan bakal menyebabkan Pak Menteri serta ahli parlimen BN tidak senang duduk apabila parlimen bersidang.

Namun isu perlantikan menteri Besar tetiba menjadi polemik media arus perdana dengan dakwaan pelbagai kenyataan mengenai kedudukan Azmin Ali yang digambarkan sebagai mementingkan diri sendiri dan gila kuasa.

Rapatnya Jurang Di Perak Dan Terengganu
Walaupun BN menguasai, namun tidak berupaya membentuk 2/3 majoriti. Malah apa-apa boleh berlaku lantaran perbezaan kerusi yang kecil. Sekiranya ada yang melompat atau pilihanraya kecil, tentu sengit semula. PR membuat pencapaian baik di Terengganu apabila menang 15 kerusi DUN ( 14 Pas, 1 PKR ) berbanding BN 17 kerusi. PAS juga menang empat kerusi Parlimen daripada lapan kerusi di Terengganu iaitu Marang, Kuala Terengganu, Kuala Nerus dan Dungun.


Apa yang mendorong rakyat Terengganu yang majority pengundi adalah Melayu, cuba beralih kepada PR. Memang sukar hendak diramal pengundi Terengganu. Apakah lantaran keberkesanan program PGU atau PAS Ganti UMNO mereka yang membenam keegoaan BN ? Atau ini kesan daripada fatwa haram undi PAS dan PKR oleh UMNO yang dipelopori oleh Ustaz Abdullah Saamah, pengasas Pondok Geting Tumpat yang dipasangkan di billboard kempen merata tempat.

Kekalahan PAS di Kedah
Mungkin sudah di agak dan PAS seolah-olah tidak begitu terkilan. Ternyata kelemahan dan pertelagahan di kalangan pimpinan PAS khususnya, sebagaimana yang didedahkan dalam media atus perdana. Biarlah ianya menjadi pengajaran kepada semua.

Sejauh mana pula MB baru mampu mengangkat Kedah yang dikatakan selama ini antara negeri yang mempunyai kadar kemiskinan yang tinggi di di Malaysia. Namun pendek kata, kawasan dengan Majoriti Melayu, pengundi masih lebih setia kepada BN.

Strategi Akan Datang ?
Bayangkan yang Gobind ( DAP ) menang majority 32,802 di Puchong, Tonu Pua ( DAP ) menang majority 44,672 di PJ Utara, Tan Seng Giaw ( DAP ) menang majority 40,307 di Kepong dan Teressa Kok ( DAP ) menang majority 51,552 di Seputeh, Dr Siti Mariah menang majoriti 29,395 di Kota Raja selain Lim Kit Siang dan DSAI.


Bayangkan sekiranya jumlah majoriti tersebut di agih kepada parlimen lain, khususnya dimana PR menang tipis, sudah tentu PR boleh memenangi beberapa lagi kerusi parlimen dan sudah boleh membentuk kerajaan baru.


Seolah-olah pembaziran lebihan undi. Tapi kalau dipindahkan ke kawasan lain, itu yang timbulnya pengundi hantu !!! Hantu yang nampak dan bukan yang ghaib … ha … ha , tapi ini mungkin strategi lama BN ?

Pengundi Bangla & Blackout Semasa Pengiraan Undi
Sejauh mana perkara ini berlaku dan mempengaruhi keputusan. bagaimana untuk membuktikannya sehingga boleh dibawa ke mahkamah.

Benarkan pulohan kapal terbang mendarat membawa pengundi luar bukan warga negara yang pernah bertugas di Malaysia benar-benar berlaku dan memenangkan BN ? Logiknya ada, tetapi kalau sebuah kapal boleh memuatkan 400 penumpang, 10 kapal baru 4,000 pengundi dan 100 kapal menjadi 40,000 sahaja.

Tetapi ketika aku singgah di Uptown The Mines di suatu malam selepas PRU13, seorang pekerja bangla mengatakan kawan dia dibayar 1,000 untuk keluar mengundi. Wah !!! Memang patut pun kat youtube ada rakaman video pengundi yang kelihatan seperti seorang bangla atau warga asing. tidak tahu siapa PM Malaysia apabila ditanya …

Sungguh tragis kejadian di sebalik penggunaan dakwat kekal ini.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 34 - Today Page Visits: 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *