Maulidur Rasul Dan Haul Sheikh Abdul Qadir Jilani

Semasa berada di sekolah menengah, aku sering diperdengarkan kisah-kisah mengenai kemulian dan kegungan Sheikh Abdul Qadir Jilani yang dianggap sebaai wali Allah. Namun kisah-kisah itu kemudiannya berlelu peegi sehinggalah aku teringat kembali ketika menyertai Majlis Maulidur Rasul dan Haul Sheikh Abdul Qadir Jilani di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin atau Masjid Besi Putrajaya pada 16 Mac lalu. Ribuan yang hadir begitu mengujakan perasaanku, di sebalik alunan selawat, qasidah serta ceramah yang diadakan.

Sheikh Abdul Qadir Jilani kembali kerahmatullah pada tahun 561H, malam Sabtu, 11 Rabi’awal ketika berusia 91 tahun. Maknanya hampir tarikh dengan kewafatan Rasulullah s.a.w. Mungkin jarang diadakan sambutan besar haul atau memperingati kematian seseorang. Takde sambutan haul kewafatan Rasulullah s.a.w, sebaliknya hanya sambutan kelahiran Rasulullah s.a.w. Bagi orang kebanyakan, mungkin sekadar mengadakan tahlil arwah bagi ulangtahun kematian ahli keluarga mereka.

Pengaruh Sheikh Abdul Qadir boleh dikatakan sangat besar dalam sejarah Islam dan peribadinya bersinar terang seperti intan yang bergemerlapan pada ruh Islam hari ini. Hinggakan setelah kematian beliau, anak-anaknya dan murid-muridnya menubuhkan satu pertubuhan yang dinamakan tarekat Qadiriyah yang masih terkenal hingga hari ini. Beliau juga meninggalkan banyak hasil karya dan penulisan buku.

Kisah Ibu Bapanya
Seorang pemuda tampan yang sedang duduk di tepi sungai lalu mencapai sebiji buah epal yang sedang hanyut dipermukaan air. Selepas memakannya, lantas teringat yang ianya tentu milik seseorang, sepatutnya meminta izin dahulu dan perlu untuk beliau meminta halal daripadanya.


Setelah lama berjalan mudik ke hulu, kelihatan sebuah rumah dengan kebun buah epal di tepi sungai. Beliau berfikiran bahawa kemungkinan buah epal yang di makan tadi adalah dari salah satu pokok yang condong di tepi sungai. Lalu beliau berjumpa tuan punya kebun untuk minta halal.

Tuan punya kebun berkata bahawa beliau hanya akan mema’afkan jika pemuda tadi memenuhi permintaannya iaitu menjadi khadam selama 2 tahun. ku. Pergh, hanya makan sebijik epal dendanya jadi khadam selama dua tahun ? Sanggup pulak tu !!

Setelah berkhidmat selama 2 tahun, maka pada hari terakhir pemuda tadi meminta izin untuk pulang. Namun tuan punya kebun tadi berkata akan halalkan jika berkhidmat selama 2 tahun lagi. Dipersetujui juga oleh pemuda tadi sehinggalah dua tahun lantas mohon izin untuk pulang.

Namun tuan kebun tadi berkata yang beliau akan halalkan jika pemuda tersebut setuju mengahwini anaknya seraya menjelaskan bahawa keadaan dia buta, tuli dan kudung. Aduss … Pemuda tadi akhirnya bersetuju juga untuk memenuhi syarat terakhir tadi demi menebus kesalahannya kerana memakan sebiji epal. Bagaimana jika anda berada di tempat pemuda itu ?

Hari perkahwinan tiba dan setelah selesai aqad nikah, pengantin lelaki dibawa berjumpa dengan pengantin perempuan. Sebaik saja masuk ke bilik pengantin perempuan, dilihatnya seorang wanita yang sangat cantik berseri-seri wajahnya. Matanya yang bersinar menunjukkan dia bukan buta. Kaki dan tangannya sangat sempurna. Dia memberi salam dan dijawabnya dengan lunak, bermakna buka bisu.

Lantas pemuda tadi bertemu dengan tuan kebun yang kini bapa mertuanya untuk mendapatkan penjelasan. Bapa mertuanya menjelaskan bahawa beliau bersyukur kerana dari awal lagi sudah mengetahui kejujuran dan kesalihan anak menantunya, sebab itu memutuskan untuk mengahwinkannya dengan anaknya.

Kata tuan kebun tersebut, puterinya buta sebab dia tak pernah melihat lelaki lain selain dari ayahanda dia. Pekak sebab dia tak pernah mendengar perkara yang haram. Bisu kerana dia tak pernah menyebut yang keji atau mengumpat orang lain. Kudung kerana tangan dan kakinya tak pernah melakukan sesuatu maksiat atau sesuatu yang haram. Masya’allah.

Kelahiran
Daripada kedua pemuda yang jujur dan puteri istimewa kepada tuan kebun tadi, lahirlah Sheikh Abdul Qadir Jilani. Macam kisah dalam lirik lagu ‘Mencari Pasangan’ oleh Rabbani. Tak tahulah kalau yang dimaksudkan adalah kisah ini. Mereka adalah Abu Salih Jangi Dost keturunan dari cucu Rasulullah s.a.w, Saidina Hassan dan Ummul Khair Fatimah keturunan dari cucu Rasulullah s.a.w, Saidina Hussain.

Abdul Qadir dilahirkan pada tahun 470H dan telah menunjukkan keistimewaanya sejak kecil lagi. Antaranya pada bulan Ramadhan, beliau dikatakan tidak menyusu badan ibunya disiang hari, sebaliknya hanya menyusu pada waktu malam sahaja. Menujukkan kematangan, bijak dan pintar di waktu kecil lagi,. Tidak suka bermain-main seperti kanak-kanak lain pada usia kanak-kanak.

Kisah Kejujurannya
Menurut suatu kisah lain, Sheikh Abdul Qadir telah memanjat ke atas atap rumahnya dan melihat fenomena luar biasa iaitu jemaah Haji berkumpul di Arafah dan jemaah lagi satu pula sedang mengelilingi Ka’abah. Apabil diceritakankepada ibunya mengenai perkara ini, lantas ibunya berkata, “Ini membuktikan bahawa Allah telah memilih mu untuk diberi ilmu pengetahuan”. Lantas Abdul Qadir berhasrat untuk ke Baghdad untuk mendalami lagi ilmu pengetahuan dengan para-para alim ulama di sana, lantaran pada ketika itu Baghdad merupakan pusat ilmu dunia.

Sebelum berangkat ke Baghdad, Abdul Qadir meminta kebenaran dari ibunya agar Allah sentiasa disampingnya dalam usahanya. Ibunya menjaminkan beliau akan keselamatan dengan syarat beliau hendaklah sentiasa bercakap benar dan tidak sesekali menipu.

Dalam perjalanan beliau bersama sekumpulan kafilah ke Baghdad, sekumpulan perompak telah datang menyerang. Seorang daripadanya menanyakan kepada beliau, berapa wang yang dimilikinya. Abdul Qadir menjawab dengan jujur seperti mana yang telah dinasihatkan oleh ibunya. Beliau menyatakan jumlah wang yang ada didalam poketnya.

Perompak itu bertanya pada Abdul Qadir, mengapa beliau berkata benar sedangkan beliau tahu akan dirompak. Lalu Abdul Qadir menceritakan halnya bersama ibunya yang beliau telah berjanji atas nama Allah pada ibunya yang beliau akan bercakap benar dan jujur. Perompak tersebut merasa hairan dan takjub atas kejujuran Abdul Qadir menjaga janjinya dengan usianya yang semuda itu dan akhirnya bertaubat daripada perbuatan merompak.

Keistimewaan Lain
Terdapat banyak keistimewaan lain atau kisah menarik mengenai Sheikh Abdul Qadir Jilani yang boleh digelar sebagai kekasih Allah kerana nasihat-nasihat, zikir dan solawat serta penyerahan mutlaq beliau kepada Allah s.w.t termasuk, sejarah beliau yang telah mengislamkan lebih 5,000 orang Kristian dan Yahudi serta lebih 100,000 orang penyamun, pembunuh, perompak telah bertaubat melalui tangan beliau dan berubah menjadi orang yang alim dan taqwa.


Sehingga umur 51 tahun, tidaklah beliau menunjukkan dirinya kepada orang ramai dan tidak berfikir hendak kahwin. Setelah beliau berumur 51 tahun hasil bercampur dengan orang ramai dan juga kerana hendak menurut sunnah nabi Muhammad s.a.w, beliau pun berkahwin. Beliau mempunyai 49 orang anak, 27 lelaki dan 22 orang perempuan daripada 4 orang isteri. Semua isteri beliau merupakan isteri yang baik dan taat kepada beliau. Malah empat orang anak beliau menjadi terkenal kerana ilmu pengetahuannya.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 105 - Today Page Visits: 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *