May 8, 2021

Ekspo Buku Islam Ke-6 Putrajaya

Tiada banyak bezanya dengan apa yang diadakan pada tahun lepas iaitu Ekspo Buku Islam Ke-2 Putrajaya. Kalau adapun ialah kedudukan pentas utama yang terletak di salah satu laluan masuk, tidak terperosok seperti tahun lepas. Tetapi apa Islamnya Ekspo Buku Islam Putrajaya Kali Ke-6 yang diadakan di Putrajaya dari 22 hingga 3 Mac 2013 ? Bukunya, penulisnya atau, penerbitnya ? Malah ada jurujualnya pun tidak berpakaian mengikut etika pakaian Islam walaupun mungkin dia orang Islam.

Sebenarnya ia merupakan kali kedua diadakan di Putrajaya dan bukan kali ke-6, tetapi ia merupakan kali ke-6 dianjurkan oleh kelompok penerbit tertentu yang mungkin penerbitnya atau syarikat milik orang Islam ? Hanya beberapa gerai menawarkan diskaun melebihi 10%. Kecewa benar, ditambah hanya satu saja rasanya kedai yang menyediakan perkhidmatan bayaran menggunakan kad kredit.

Mungkin beralasan Islam tidak mengalakkan penggunaan Kad Kredit ? Habis tu kalau nak beli kitab atau buku ratusan atau ribuan ringgit yang berjilid-jilid seperti Tafsir al-Azhar, Fi Zilalul Quran, Fathul Bari dan Ibnu Katsir ?

Sayangnya kurang promosi daripada segi tentative aktiviti daripada internet. Malah laman pihak penganjurnya di http://ekspobukuislam.com pun tidak dikemaskini. Ini kerana aku lebih suka kalau masa pergi ke sana ada aktiviti ulasan buku dan kesempatan bertemu penulis yang diminati.

Dalam kunjungan aku ke sana pada pagi 24 Februari lalu, sempat mengikuti pelancaran promosi oleh syarikat Krangkraf yang turut dihadiri oleh Dr Robiah K Hamzah serta penulis Ramlee Awang Murshid. Dapatlah jugak mendapatkan tandatangan atas buku terbaru Ramlee Awang Murshid serta bergambar dengannya.

Walau bagaimanapun berkunjunglah ke Ekspo Buku Islam ke-6 Putrajaya yang diadakan di Dewan Cempaka ( berhadapan Istana Keadilan ) untuk menyemarakkkan minat membaca diri sendiri serta kalangan ahli keluarga.

Aku sendiri pun tidak menyangka ‘terbeli’ beberapa produk disebabkan harganya yang ‘mengejutkan’. Cubalah google atau search kat mana-mana kedai buku, Tafsir al-Azhar lengkap 30 juzuk berikut boleh diperolehi dengan harga hanya RM220.

Bergantung kepada apa yang dicari, insya’allah akan ditemui buku terbaik untuk diri sebagai melengkapkan lagi koleksi sama ada buku terbitan terbaru atau yang dah lama. Kalau tak cukup cash, pergi saja ke mesin ATM yang terletak di bangunan berhampiran, kekira ‘walking distance’ sahaja.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 110 - Today Page Visits: 1