Ambang 13 @ Dataran Kemerdekaan Shah Alam

Sambutan tahun baru 2012 yang aku hadiri tahun lepas yang juga diadakan di Dataran Shah Alam telah mencetuskan satu persepsi baru bagaimana umat Islam boleh menyambut tahun baru Masehi yang juga ulang tahun kelahiran Nabi Isa a.s. Pelbagai hiburan serta dentuman bunga api bukan lagi menjadi kemestian. Pengisian program boleh diaturkan sehingga tidak bertentangan dengan syarak. Makanya pada tahun 2013 ini kerajaan negeri Selangor sekali lagi menganjurkannya dengan Ustaz Azhar Idrus sekali lagi sebagai tarikan utama.

Jika dahulu sembang santai hanya bersama Zizan raja lawak dengan Ustaz Azhar Idrus, tapi kali ini ramai artis atau selebriti yang terlibat, khususnya yang telah berhijrah kepada imej Islamik. Impaknya, kehadiran yang lebih ramai berbanding tahun lepas. Khabarnya 120,000 orang dan keadaan ini sekurang-kurangnya memberikan semangat kepada mereka yang telah berhijrah. Mungkin benar angka tersebut sebab kali ini nampaknya aku amat sukar bergerak ke sana sini untuk ambik gambar.

Aku difahamkan di Shah Alam sahaja pada malam tersebut ada 8 program atau sambutan yang berasingan. Itu yang sesak Bandaraya Shah Alam sejak lewat petang lagi. Sambutan yang sering dilakukan di KLCC berhampiran Twin Tower tajaan sebuah Bank tempatan kali ini dipindahkan ke Putrajaya dan sebaliknya Radio IKIMfm mengadakan program Mahabbah IKIMfM di Masjid As-Sykirin KLCC.

Dalam semangat berlumba-lumba menganjurkan sambutan, yang pentingnya ialah apakah pengisian setiap program dan sejauh mana unsur-unsur lagha masih menjadi tradisi dan ikutan ramai.

Namun sambutan santai Ambang 13 mempunyai maksud tersendiri, bukan sekadar tahun 2013, tetapi menjelangnya Pilihanraya Umum Kali Ke-13 yang pasti berlangsung dalam tahun 2013. Itu yang diseru oleh Dr Halimah yang juga Exco Kerajaan Selangor yang merayu orang ramai memberikan undi kepada Pakatan Rakyat yang menerajui kerajaan Selangor, yang katanya begitu perihatin dalam membela kebajikan bagi pelbagai golongan sejak lahir, sekolah tadika, remaja, masuk universiti dan warga emas.

Subhanallah, sungguh hebat susana malam tersebut di Dataran Kemerdekaan Shah Alam. Suasana yang jarang dilihat dlm smbutn seumpamanya, tidak nampak seorang wanita pun yang tidak menutup aurat. Si kaum Adam pulak majoriti berkopiah bahkan ada yang serban melilit. Tiada pula penari-penari atas pentas walaupun ramai selebriti yang hadir membuat penampilan di atas pentas.

Antara selebriti yang hadir ialah Abby, Diana Amir, Aziz M Osman, Piere Andre, Malik Nor, Wan Zack Haikal serta beberapa lain di samping Ustaz Haslin Baharin, Ustaz Syed MOhd Norisyam dan penampilan paling hebat, kemunculan khas lagi istimewa Ketua Ulama’ Syria, Syeikh Ali As-Soubuni dari Syria yang menggesa umat Islam terus istiqamah dalam berpegang kepada ajaran Islam dan memperjuangkannya.

Walaupun telah berusia 80 tahun, tetapi beliau menegaskan ingin hidup lebih lama lagi supaya dapat terus memperjungkan Islam di muka bumi ini. Allahuakbar !!

Carilah dalam youtube pelbagai rakaman pengisian pada malam tersebut, sama ada yang amatur atau profesional.

Namun aku tertarik dengan deklamasi sajak bertajuk Sahabat yang disampikan oleh Diana Amir dalam mengajak rakan-rakan artis lain untuk berhijrah.

Walaupun 12.00 malam telah berlaku, acara sembang santai diteruskan berbanding bacaan asmaul-husna beramai-ramai seperti tahun lepas. Apa istimewanya detik 12.01 mlm ? Sebaliknya bacaan Asmaul Husna dialunkan beramai-ramai jam 12.30 malam, disusuli dengan laungan takbir Alllahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar dan diakhiri dengan bacaan doa oleh Ustaz Azhar Idrus.

Harapnya pengisian malam tersebut walaupun pengisian penuh santai, sesambil gelak ketawa, relax-relax tapi memberikan kesan mendalam kepada orang ramai yang hadir sedang pada hakikatnya kita semua khususnya Umat Islam masih mengagungkan sambutan 1 Januari berbanding dengan 1 Muharram.

Secara tidak sedar kita semakin longgar dengan agama kita menerusi penggunaan kalendar masehi dalam menginggati peristiwa penting dalam sejarah Islam atau melaksanakan beberapa ibadah khusus berdasarkan kalendar Hijrah. Nasib baik 1 Muharram cuti umum, kalau tidak ….

Please follow and like us:
Total Page Visits: 30 - Today Page Visits: 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *