Di Sebalik MAHA 2012

MAHA 2012 telah diadakan mulai pada 23 Nov 2012 hingga 2 Disember 2012 dari 10 pagi — 10 malam. MAHA atau Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia merupakan acara dwi tahunan yang di adakan MARDI – Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS), UPM Selangor. Seperti dua kali MAHA yang aku kunjungi sebelum ini, aku tidak melepaskan peluang untuk hadir lagi pada tahun ini. Aku memang menjangkakan tidak akan selesai untuk ‘ziarah’ atau mengunjungi semua gerai serta bahan pameran yang terdapat sepanjang MAHA berlangsung. Memang luas kawasannya.

Apakah tahun ini lebih luas berbanding dengan dua tahun lepas atau keluasan lebih kurang sama Cuma kandungan, gerai atau bahan pamerannya meningkat ? Memang MAHA bertujuan untuk mengubah persepsi orang ramai di mana pertanian bukan lagi sektor untuk orang miskin atau kurang berpendidikan, tetapi kepada semua orang dan boleh menjanjikan keuntungan sehingga kepada jutawan tani. Namun sepanjang 10 hari MAHA berlangsung, dua tahun sekali pulak tu, sejauh mana ianya memberikan kesan sebagaimana diharapkan.

Kali pertama aku datang pada hari ketiga MAHA bermula melalui Pintu 1. Target aku ialah untuk masuk mengunjungi 4 bangunan besar yang terdapat berdekatan dengan Pintu 1, serta gerai sekitarnya. Memang ramai sungguh orang tiba ketika itu. Tidak kira tua muda serta kanak-kanak termasuk bayi. Parking nampaknya tidak begitu masalah, malahan bas-bas pelbagai jenis pengangkutan turut disediakan. Aku jalan sahaja sebab nampak barisan menunggu giliran naik bas kelihatan sangat panjang dan tidak tersusun elok.

Burung Walid & Seaweed
Bangunan Utama disediakan untuk pameran agensi pertanian. Ada beberapa yang menarik perhatian ku pada pameran kali ini yang aku terasa begitu banyak dipromosikan iaitu produk burung walid serta sea weed.

Mungkin masa MAHA 2010 dulu tidak banyak ditonjolkan atau hanya daripada segi teori masa depannya yang baik. Namun kali ini banyak diceritakan ‘success story’ serta pelbagai produk hasil daripadanya.

Pohon Istimewa
Satu yang menarik perhatianku ialah satu pohon ‘lelimau’ yang mengandungi 5 pohon lelimau lain, pohon istimewa. Dalam satu pokok limau purut yang menjadi dasarnya, ditot sehingga ada dahan limau nipis, limau kasturi, limau kasturi batik dan lemon.

Aku kira sekiranya pohon ini berjaya membesar dengan mengekalkan perasa setiap lelimau, boleh diaplikasikan pula kepada pohon lain seperti jambu air dengan jambu madu, jambu mawar atau pelbagai jenis jambu air lain.

Atau pokok rambutan dengan rambutan kawin, budak sekolah, pulasan serta rambutan gading.

Apakah fitrah kehidupan akan tercabar ? Satu pohon dengan akar yang sama tetapi menghasilkan buah yang berbeza jenis ?

Jalan punya jalan, mengujungi pameran daripada agensi yang terlibat dalam industri pertanian, keletihan mula terasa. Walaupun dilengkapi dengan penghawa dingin, namun penat juga kaki berjalan.

Industri urut kaki juga tidak ketinggalan disediakan di banyak tempat oleh pempamer, yang aku kira brlainan.

Terdengar ‘komen’ daripada seorang kanak-kanak, best juga pasar tani ni sebab ada air-cond !!! Akhirnya aku balik sahaja. Hanya sempat masuk di dua bangunan berbanding empat bangunan pameran besar. Esok atau lain kalilah kataku.

Kunjungan Kedua
Kunjungan kali kedua, aku melalui Pintu 2. Sungguh meriah kelihatan di kawasan puntu masuk. Namun aku merasa macam ada yang tidak kena. Ini MAHA, Pasar Tani atau Pasar Malam ? Pasar Tani atau Pasar Malam pun jual produk pertanian, tapi apa atau di mana eksklusifnya MAHA ?

Pameran paling hampir dengan Pintu 2 ialah haiwan ternakan serta industri yang berkaitan dengannya. Tapi tahunini tak nampak kandang kambing modern yang macam aku berkenan seperti tahun lepas.

Kebetulan aku temui sorang kawan yang juga bertugas di salah satu daripada gerai jualan produk makanan. Beliau melahirkan tidak puas hati dengan kedudukan gerai yang diberikan, tidak kurang lebih macam pasar malam sahaja.

Demontrasi Bantahan
Rupanya kedudukan dan penempatan gerai telah menjadi bantahan kepada pengusaha gerai. Mereka ditempatkan di kawasan yang agak tersorok sehingga sukar dikunjungi oleh pengunjung MAHA. Sedangkan peniaga haram dibiarkan melaksanakan akjtiviti di kawasan orang ramai lalu-lalang.

Akibatnya mereka berdemontrasi. Lepas itu barulah dipindahkan ke kawasan dengan susunannya macam di pasar malam sahaja. Di sini timbul pula, siapa sebenarnya penganjur MAHA ? FAMA, MARDI, MOA ? Malah timbul juga soal sub-kontraktor kepada kroni parti politik … entahlah.

Agro-Pelancongan
Kompleks tanaman nanas, padi dan ternakan ikan terletak berhampiran. Bahan pamerannya aku kira menarik, agak lengkap dan begitu berinformatif.

Namun persoalan yang juga aku tujukan kepada salah seorang petugas, apakah kompleks ini hanya diubuka dua tahun sekali sahaja ? Bukankah itu membazir sahaja …

Patutnya ia boleh dijadikan tarikan dalam agro-pelancongan. Siapa sangka baju cantik di atas diperbuat daripada serat nanas ? Kalau tidak boleh dibuka setiap hari pun, bukalah pada hujung minggu atau cuti sekolah kepada orang ramai. Kalau tidak pun lawatan atas permohonan khususnya sekolah-sekolah.

Tapi mungkin kalau dibukapun, kurang permintaan. Maklumlah sekarang ini orang tidak kisah kisah sangat dengan tanaman atau industri tersebut.

Sebaliknya yang lebih entertaining akan menjadi kunjungan parent atau rombongan sekolah seperti taman tema atau zoo. Atau mungkin perlukan selebriti tertentu menyambut kahadiran pengunjung ?

MAHA yang Mahal ?
Aku sempat mengunjungi juga pavilion yang dibina khas mengikut negeri-negeri di Malaysia. MAHA dulu pun menempatkan negeri yang sama. Maknanya khas untuk negeri berkenaan sehingga bila-bila selagi MAHA diadakan.

Semasa MAHA, pavilion tersebut mempamerkan bahan atau produk istimewa daripada negeri yang berkenaan.

Persoalannya, selepas MAHA apa berlaku kepada pavillion tersebut ? Jadi rumah rehat atau rumah singgah pembesar negeri berkenaan ?

Kuching & Arnab
Pertandingan kucing cantek yang diadakansempena MAHA cukup menarik perhatianku. Pelbagai jenis dan rupa kucing dipertontonkan. Tidak kurang juga kempen program adopting kucing.

Arnab pula nampaknya semakin popular sebagai satu industri kepada anak-anak untuk merasai bermain dan membelai arnab. Sekurang-kurangnya 3 gerai yang kutemui menyedia taman permainan arnab untuk kanak-kanak.

Kurang Kemudahan ?
Penganjur tidak seharusnya berbangga dengan bilangan peserta pameran, bilangan pengunjung serta keluasan atau kebesaran saiz MAHA. Khabarnya tercatat dalam ‘The Malaysia Book of Records’ selepas berjaya menarik lebih 3.2 juta pengunjung sepanjang 10 hari diadakan yang melibatkan 2,240 pempamer.

Namun ianya perlu disekalikan dengan kemudahan pengangkutan yang mantap pengurusannya. Ramai yang dikatakan mengeluh berikutan kekurangan pengangkutan trem dan jarak yang jauh. Aku sendiri lihat queue yang panjang, lantas jalan kaki sahaja sambil exercise badan. Tapi letih juga dibuatnya di tambah dengan kepanasan matahari yang terik.

Namun demikian, dengan dua kali kunjungan tidak sempat nak merasai pengalaman MAHA secara keseluruhannya. Masih ada yang tidak pernah sempat dikunjungi iaitu sudut tanaman bunga-bunga. Mungkin dalam penganjuran kali ke-8 nanti, iaitu MAHA 2014.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 37 - Today Page Visits: 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *