May 8, 2021

Dulu Pudu Raya Kini UTC Kuala Lumpur

PM pada 22 September lalu telah melancarkan Pusat Transformasi Bandar (UTC) di bangunan Pudu Sentral yang dahulunya dikenali sebagai Puduraya dan kini ditukar lagi menjadi Bangunan UTC Kuala Lumpur. Bangunan empat tingkat itu yang merupakan UTC kedua, menempatkan 39 jabatan kerajaan dan swasta serta pusat pembangunan dan aktiviti belia, ruang perniagaan produk tempatan dan pusat kegiatan badan bukan kerajaan (NGO).

Pada Jun lalu, aku juga hadir pada majlis pelancaran oleh PM, UTC pertama di Jalan Hang Tuah, Melaka yang menempatkan 70 agensi kerajaan, swasta dan badan bukan kerajaan yang menyediakan perkhidmatan kepada orang ramai.

UTC adalah pusat sehenti yang diperkenalkan dengan hasrat memudahkan masyarakat bandar mendapatkan akses kepada keperluan yang disediakan oleh agensi kerajaan, swasta dan badan bukan kerajaan di bawah satu bumbung dan agak menariknya dibuka juga pada hujung minggu selain memanjangkan tempoh perkhidmatan sehingga waktu malam.

Transformasi Pudu Raya
Pudu Raya dulunya dikenali sebagai pusat perhentian bas yang strategik, ditengah bandaraya Kuala Lumpur. Ku kira banyak kenangan di sini masa belajar dulu. Kini bangunan dan rupa dalamnya telah banyak berubah. Kekira transform habis dan jauh beza daripada yang asalnya.

Tetapi hentian bas masih ada, Cuma perhentian teksi yang diubahsuai bagi menempatkan pelbagai pejabat kerajaan dan swasta.

Kedai Buku 1 Malaysia
Malah sempena majlis pelancaran itu PM turut melancarkan Kedai Buku 1Malaysia pertama yang terletak di tingkat 1 bangunan. Meihat buku-buku yang dijual, memang murah berbanding dengan kedai biasa.

Rasanya at least 15% diskaun daripada harga yang dicetak pada buku yang dijual. Boleh terima kad kredit lagi pulak tu.

Aku bertemu semula dengan kartunis Tembakau terbitan barunya iaitu Hartini Kembali. Tembakau masih tinggal di Saujana Utama, Sg Buloh. Katanya sekarang dengan projek filem animasi yang belum diberikan judulnya.

Kedai Kain 1 Malaysia
Bersebelahannya ialah Kedai Kain 1Malaysia. Berebut orang masuk sebaik dirasmikan oleh PM. Aku lihat rega kainnya nampaknya memang murah-murah, tapi aku tidak pasti mengenai kualitinya.

Terdapat juga baju kurung siap, baik untuk lelaki atau wanita. Selain pejabat dan kedai-kedai, di sini terdapat juga Klinik 1Malaysia serta Kedai Rakyat 1Malaysia.

UTC Seterusnya
Khabarnya UTC akan dibangunkan di setiap bandar utama setiap negeri dan bakal menyusul khabarnya ialah Ipoh, JB dan Penang. Targetnya ialah mendapatkan bangunan yang sesuai untuk diubahsuai supaya belanjanya UTC tidaklah begitu besar.

Kekadang tu jadi keliru juga. Pada saat pihak MAMPU merangka strategi mengurangkan serta memudahkan urusan orang ramai untuk berurusan dengan kerajaan menerusi perkhidmatan on-line, tetapi dalam masa yang sama pembukaan lebih banyak kaunter menerusi pembukaan pejabat di bangunan UTC pula diperluaskan.

Lantaran itu, projek UTC dilihat tidak lebih sekadar untuk menyatakan hasrat serta bukti bahawa kerjaan sentiasa mengotakan jantinya. Sebagaimana didedahkan sendiri oleh PM, pengwujudan UTC adalah merupakan sebahagian daripada Strategi Gelombang Biru iaitu memberi keselesaan dan kesejahteraan rakyat.

Sebagai balasannya, sokongan kepada parti kerajaan yang berterusan adalah diharapkan, khususnya menjelang PRU13. Kehadiran begitu ramai orang pada majlis tersebut seolah-olah memberikan petunjuk kepada kerajaan.

Bagi kakitangan kerajaaan terlibat khususnya, nak buat camana. Rakyat didahulukan dan pencapaian diutamakan, kan ?? Kena juga berikan kerjasama untuk pastikan UTC direalisasikan. Untuk UTC Kuala Lumpur dikhabarkan siap dalam masa 6 minggu dengan kos RM24.

Kenalah guna atau ‘cekut’ kakitangan dari mana-mana cawangan yang sesuai dan pakai mana-mana peralatan, khususnya peralatan ICT mana-mana yang ada dahulu. Kalau menerusi perolehan biasa tentunya tidak mungkin dapat dalam masa 6 minggu.

Nampak mudah sahaja kalau projek ini merupakan projek PM. Teringat aku kepada pejabat cawangan Jabatanku yang kelihatan dhaif, kerusi meja pun tak cukup dan begitu payah nak dapatkan kelulusan serta peruntukan untuk naik taraf atau pindah ke premis lain yang lebih moden.

Rakyat mana yang perlu di utamakan, pencapaian mana yang diutamakan ?

Please follow and like us:
Total Page Visits: 140 - Today Page Visits: 1