May 8, 2021

Ramadan & Shawal 1433H

Walaupun Ramadan dan Shawal telah berlaku, entah kenapa Imam di tempat aku sering solat berjemaah sering membacakan Surah Al-Qadar. Buat apa nak ingatkan tentang kelebihan Malam Al-Qadar yang telah berlaku. Apakah itu tanda kerinduan kepada Ramadan yang telah berlalu dan tanda tak sabar nak jumpa Ramadan tahun depan ? Apakah kelebihan membaca Surah Al-Qadar, khususnya dalam solat ? Bukankah banyak lagi surah lain dalam Al-Quran, ataukah hanya itu yang dihafal atau mudah dibacakan.

Apa pun aku harap Ramadan 1433H yang dilalui memberikan impak kepada diriku di dunia ini daripada apa amal kebajikan yang terdaya aku lakukan. Walaupun mungkin tidak seberapa, diharapkan dapat membantu ku di alam akhirat nanti, ketika pengadilan Allah dilaksanakan. Ya Allah, ampunilah dosa-dosakuku dan terimalah taubatku. Ya Allah, terimalah puasaku, ibadahku, solatku, hidupku dan matiku hanya keranMu Ya Allah.

Mungkin catatanku kali ini agak panjang sebab nak cover setelah dua bulan berehat dari mengemaskini blogku. Banyak yang berlaku dan aku kira ambil mana yang wajar untuk diceritakan. Semoga lepas ini Allah sentiasa memberikan aku peluang untuk terus membuat catatan di sini.

Menjelang Ramadan 1433H
Menjelang Ramadan agak sibuk. Persiapan baju raya memang dibuat sebelum Ramadan lagi. Di pejabat pula nak siapkan serba serbi seperti takut ‘keletihan’ tak terbuat pada bulan yang siang harinya tidak boleh makan.

Persiapan di Surau As-Syakirin dimana aku sebagai Pengerusinya pula perlu dibuat bagi menyambut kebanjiran jemaah untuk berterawih. Giliran Imam serta Bilal, pengurusan moreynya, kuliah, tadarus dan berbuka puasa perlu diuruskan.

Cuma tahun ini pakai Imam dan Bilal sedia ada sahaja. Memudahkan tak payah fikir banyak perkara kalau ambil Imam luar. Tak payah nak fikirkan juadah berbukanya, kena ambik pergi balik surau, penginapan serta makan sahurnya. Kedengaran pula kebanyakan masjid surau ambil Imam tempatan yang pernah belajar di negara Islam timur tengah, berbanding menjemput Imam dan bilal dari sana. Bunyi bacaan pun kira ala-ala arab juga …

Namun dalam kesibukan persiapan, tetiba aku dapat panggilan untuk menerima sumbangan Netbook dari UMNO Putrajaya.

Berdasarkan label dan slip yang dikepilkan, mereka gunakan saluran daripada Inisiatif Jalur Lebar Negara. Katanya diagihkan kepada Pengerusi Surau-Surau di Putrajaya untuk kegunaan peribadi.

Trend Majlis Berbuka Puasa
Berbanding dengan tahun lepas, tahun ini agak kurang jemputan rasanya. Kurang business agaknya. Bagiku nak harap pakai duit sendiri berbuka di hotel jangan harapla … Tapi yang bagusnya tahun ini kebanyakkan hotel yang menyediakan juadah atau buffet berbuka puasa telah mendapat sijil halal JAKIM.

Ada satu syarikat besar jemput berbuka puasa di dewan yang selalu diadakan majlis perkahwinan. Tak tahu di mana silapnya, sudahlah makanan lambat disediakan, tak cukup pulak tu. Kelam kabutnya walaupun orang beratur panjang macam di kantin sekolah. Yealah, memasing nak makan berbuka juga sebaik azan maghrib berkumandang.

Yang dapat nama buruk tentunya syarikat tersebut walaupun yang jadi punca adalah syarikat catering tu. Esoknya dapat emel mohon maaf daripada syarikat tersebut. Patutnya dia kena apply juga konsep monitoring dan steering projek, bukan pakai lepas tangan sahaja.

Seperti biasa, syarikat meraikan customernya melalui Buffet Berbuka Puasa selain kononnya mengeratkan silaturahim seperti yang dilakukan juga di Pejabatku. Di pejabatku, selain berbuka, juga solat berjemaah dan mendengar tazkirah bersama. Bagus juga.

Projek Ofisku
Agak kritikal projek besar pejabatku yang melibatkan ratusan juta duit telah diperuntukkan. Ya, ia memang duit rakyat. Dalam bergelumang dengan meeting demi meeting, perbincangan, bengkel, demo, ujian dan sebagainya, projek yang sepatutnya siap 31 Julai 2012, terpaksa ditangguhkan sekurang-kurangnya sehingga 31 Januari 2013. Malah tidak sempat pun nak aturkan program sempena Ramadan anjuran Kelab Kebajikan di Pejabatku, yang aku juga sebagai pengerusi.

Payah juga nak dipersetujui mendapat tarikh sambung projek sehingga kepada 31 Januari 2013, iaitu 6 bulan tambahan berbanding tarikh asal. Ketua pejabatku pada mulanya nak tamatkan sahaja kontrak dengan kontraktor yang bertanggungjawab. Tetapi impak penamatan berbanding dengan penangguhan dilihat lebih besar. Namun usaha untuk menyiapnya perlu diteruskan.

Sebelum puasa dan semasa jamuan raya, kami adakah majlis doa selamat dan solat hajat. Sebelum itu pun pernah. Mungkin kelewatan ini ada hikmah besar disebaliknya untuk lebih berusaha, lebih banyak mendekatkan diri kepada Allah lantaran perancangan Allah yang terlebih baik.

Perletakan Jawatan Sebagai Pengerusi Surau
Akibat kerja ofis yang semakin banyak aku semakin tidak dapat memberikan tumpuan kepada tugas sebagai Pengerusi Surau As-Syakirin SMK P14(1). Perkara yang asas seperti meeting AJK pun tak dapat dilakukan, asyik tetangguh. Aku dengan berat hati terpaksa melepaskan jawatan, semoga dapat diganti dengan orang lain yang lebih baik untuk menguruskan surau dengan baiknya. Apatah lagi Surau As-Syakirin merupakan Surau Jumaat.

Memula terasa berat juga, sebab melepaskan peluang untuk ‘menimba pahala’. Tapi kalau nama aje Pengerusi tapi tak buat kerja, buat dosa adala .. Walaupun pernah menjadi Pengerusi Surau Al-Hidayah sebelum ini, namun menjadi Pengerusi Surau biasa berbanding dengan Pengerusi sebuah surau yang terletak dalam kawasan sekolah, ditambah pihak sekolah pun mempunyai expectation tersendiri, memang sukar.

Aku melepaskan jawatan menerusi surat yang di hantar ke JAWI Putrajaya berkuatkuasa 29 Ramadan 1433H. Walaupun mungkin cuba dipujuk, namun aku kena ‘berkeras’. Untuk sementara waktu sehingga kini, aku solat jemaah di tempat lain bagi mengelakkan timbulnya rasa untuk setuju merujuk semula … gila jawatan namanya tu !! Semoga Allah tetapi menerima segala kederat dan usahaku ketika menjadi Pengerusi Surau As-Syakirin sebagai suatu ibadah dan saham akhirat.

Tawaran Biasiswa Perubatan Ke Mesir
Tetiba dapat panggilan tawaran anakku Nurul Najihah mendapat tawaran biasiswa melanjutkan pelajaran ke Mesir dalam bidang perubatan dari Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan ( MAIWP ). Memang kami sekeluarga menganggapnya suatu rezeki atau pencapaian Najihah @ Kausar dalam SPMnya yang lalu.

Namun berdasarkan taklimat yang diberikan, tawaran tersebut dengan syarat mendapat kelulusan daripada Kementerian Pengajian Tinggi ( KPT ). Semak punya semak, memang Kausar tidak apply dan tarikh permohonan pendaftaran telahpun ditutup.

Masih mengharap dengan menggunakan bantuan agen yang menguruskan pelajar untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan di Mesir. Namun apa yang diperlukan oleh pihak MAIWP tidak seperti yang disediakan oleh agen berkenaan. Entahlah, aku pun kurang faham dengan prosedurnya. Agen pula kata MAIWP yang tak ‘terbuka’. KPT pula kata surat tawaran dari universiti tu tak kompon dan tidak boleh dipercayai.

Akhirnya ‘terpaksa redha’, melepaslah tawaran tersebut walaupun orang kampong sudah tahu sebab masuk TV dan surat khabar. Pelbagai keperluan lain telah dipenuhi seperti pemeriksaan perubatan dan passport.

Rezeki tak ada, mungkin ada hikmahnya. Kami cuba memujuk hati yang agak kecewa juga. Sudah tidak guna kalau nak tanam ‘pokok kalau’ dan berkalau aku tahu itu dan ini dulu …

Isu Hudud
Mungkin lantaran PRU13 semakin hamper. Isu ini aku lihat sengaja dibangkitkan sepanjang Ramadan dan Shawal dalam media massa bagi menunjukkan ketidak sepakatan antara parti dalam Pakatan Rakyat menjelang PRU13. Tetapi dalam masa yang sama ia merupakan suatu promosi kepada warga negara Malaysia tentang apa itu Hudud, sama ada kepada yang Muslim dan non-Muslim. Di surau masjid tanpa segan silu ustaz buat kuliah, diskusi atau forum hudud.

DAP dikatakan kafir harbi kerana menolak Hudud. Ayat-ayat bahawa UMNO tidak menolak hudud tapi yang ditolak ialah Hudud PAS juga berkumandang. Tun Mahathir kata tidak tolak dan minta UMNO keluarkan Hudud versi yang dikatakan Hudud Islam. Hudud diwarwarkan tidak boleh dilaksana kerana rakyat belom faham lagi, ayat yang pernah aku dengar 30 tahun lepas. Apakah pelbagai undang-undang, akta dan enakman yang pernah diluluskan di parlimen d negara kita ni semua rakyat faham ?

Dulu masa nak tubuhkan Bank Islam, pelbagai kekhuatiran dan ramai yang agak skeptikal. Namun ia berjalan dan melalui pelbagai cabaran sehingga sekarang, setiap bank mempunyai kaunter Islamiknya pulak. Pelbagai akta atau peraturan digubal bagi membolehkan pelaksanaannya.

Begitu juga sekiranya hudud dilaksanakan. Mungkin mulanya ada kekurangan dan menjadi polemik pula yang cuba digambarkan dalam media apa yang berlaku di negara umat Islam lain. Ia seperti menjadi satu isu ‘memfire back’ Islam. Memang pelaksanaan hudud di negara Islam lain juga tiada yang kelihatan telah sempurna untuk dijadikan model.

Namun semakan dan pembaikan perlu dilakukan dari semasa ke semasa supaya selaras keperluan semasa termasuk dengan peraturan, undang-undang dan akta civil sedia ada. Kita ada ramai ulama dan bijak pandai yang boleh digunakan. Jadi kalau tidak dilaksanakan juga bagaimana hendak menuju Hukum Hudud yang sempurna ?

Lagipun apa yang nak dirisaukan, Hudud yang aku fahami pun mulanya untuk orang Islam sahaja. Apa yang non Muslim nak risaukan. Hanya orang yang jahat sahaja tidak suka hukuman hudud yang kononnya kelihatan zalim. Tidak dipromotekan sangat bahawa hukum Hudud itu bertujuan untuk memelihara agama, nyawa, aqal fikiran, harta benda dan keturunan.

Yang digembar gemburkan ialah isu hudud merupakan isu politik terbaik bagi memecahbelahkan PR menjelang PRU13. Hudud sepatutnya menjadi asas utama yang diikuti dengan hukum qisas dan takzir. Tapi yang berlaku di negara kita sekarang hukuman takzir sahaja. Kalau nak tunggu non-Muslim setuju, cuba taya mereka setuju tak kita lakukan solat fardu 5 waktu seharian ?

Serangan Kepada PR
Ahli politik pembangkang, MB dan EXCO kerajaan PR tidak boleh cakap silap sikit dan tidak boleh menunjukkan kelemahan sikit. Tentu akan dieksploitasi bagi mewujudkan imej atau persepsi bahawa PR tidak berkeupayaan mentadbir jika diberi peluang memerintah Malaysia, tidak boleh dipercayai janji mereka, burok akhlak dan rendah moral.

Program PAS Ganti UMNO di Terengganu dibalas dengan gerakan PAS-Parti Ajaran Sesat di Terengganu dan TUKAR yang mengabungkan NGO di Kelantan untuk tukar kerajaan Kelantan. Pelbagai tindakan diambil bagi ‘memujuk’ rakyat termasuk semakan royalty minyak kepada kerajaan Kelantan oleh PM sendiri.

Petanda pilihanraya umum memang semakin jelas kelihatan dengan isu-isu lama yang di rebranding semula. Tokoh-tokoh yang muncul setiap kali pilihanraya hendak diadakan, banyak yang sudah muncul dan mendapat ruang dalam media massa.

Sebaliknya parti pemerintah dengan bantuan media massa terus ditonjolkan sebagai parti yang berwibawa memerintah negara, boleh diharakan dan janjinya ditepati. Brand 1Malaysia dicanang setiap pelusuk negara bersama skim serta produk yang berkait dengannya.

Nampaknya imej PM semakin baik dan popularitinya meningkat. Namun apa yang ditunggu lagi untuk umumkan PRU13 ? Mungkinkan kerana masih tidak yakin dengan kedudukan di Sabah Sarawak, khususnya dengan keluarnya beberapa tokoh politik di sana dari komponen parti pemerintah.

Sambutan Raya
Selain daripada beraya dengan perjalanan Putrajaya ke Johor then Besut, kembali semula Kuala Terengganu dan balik semula Putrajaya yang memakan kekira 1800km, aku kira banyak kenangan masa raya yang lalu untuk dicatatkan.

Perjalanan sejauh itu tidak begitu dirasakan apabila dapat pulang beraya dengan keluarga baik di sebelah keluarga ku atau keluarga isteriku. Telah menjadi biasa dan tidak terasa kepenatan pun lantaran itu yang sering dilakukan setiap kali merayakan Aidil Fitri.

Alhamdulillah, perjalanan sejauh itu agak lancar tanpa kesesakan yang amat sangat di jalanraya. Ini dapat dirasakan jika berbanding dengan tahun-tahun lepas. Apakah lantaran keberkesanan operasi Ops Selamat oleh PDRM dan JPJ ? Jadual balik kampung yang dicadangkan oleh Plus atau memang cuti yang agak panjang ?

Alhamdulillah aku berpeluang jumpa rakan-rakan kariah Surau Al-Hidayah Saujana Utama apabila dijemput hadir ke majlis Jamuan Raya Surau Al-Hidayah. Kalau nak pergi rumah setiap orang, tentunya tak larat. Dapat juga melepas rindu dengan mereka di surau saja.

Yang Ditemui Dan Pergi
Dalam tempoh Ramadan Shawal juga aku mendapat berita beberapa kenalan malah yang rapat telah kembali ke Rahmatullah. Yang begitu terasa ialah kematian Sdra Mazlan Ibrahim yang dianggap mentor ku semasa di kampus dulu. Rupanya mati dalam kemalangan tahun 2006 di Thailand. Argh, terasa bila pula giliran ku dan bagaimana nasibku di sana nanti.

Kematian Mazlan diceritakan oleh Sdra Hamdan, kira rakan seperjuangan masa di kampus dulu dan kini menetap dan jadi cikgu di Jertih Terengganu. Rupanya anak beliau dan anakku kawan rapat di UIA ketika ini. Bila bertemu mulalah cerita macam-macam bertanyakan status rakan yang lain.

Beberapa hari lepas kebanyakan staf kerajaan kembali semula ke ofis, seorang programmer ex-officemate masa di Lembaga Peperiksaan telah meninggal dunia dalam satu kemalangan di Putrajaya pada usia 48 tahun. Memang ajal dan maut tidak mengenal usia.

Musim Kawin Ketika Musim Raya
sebenarnya jarang dilakukan di kampungku Johor khususnya, tetapi nampaknya berleluasa di Pantai Timur. Aku sempat menghadiri jemputan walimatul urus di 3 tempat, dua anak kawanku dan satu tempat lagi rumah abang iparku di Terengganu.

Agak unik juga majlis perkahwinan serentak dua pasang adik beradik. Pernikahan juga dibuat satu demi satu pada satu malam. Jimat belanja tenaga dan masa untuk buat kenduri kendara walimatul urus. Tapi upah jurunikah serta saksi still double juga …

Suatu yang janggal dalam 3 majlis yang aku hadiri, semua ketua keluarga tidak menerima ‘sumbangan’ seperti yang sering dilakukan di tempat-tempat lain. Moga Allah murahkan rezeki mereka.

Akhirnya adik aku pun menamatkan zaman bujangnya pada musim cuti kemerdekaan lalu. Maka habislah semua adik beradikku telah mendirikan rumahtangga. Kepada Nazir adikku serta pasangan lain, Selamat Pengantin Baru, moga berkekalan sehingga akhir hayat dan mendapat keberkatan Allah.

Open House Penamat
Mungkin sepatutnya majlis ini adalah kesyukuran dan doa selamat sempena keberangkatan Kausar ke Mesir, namun akhirnya sekadar Open House Penamat Raya. Mulanya ingat tak mahu mengadakannya ( masih kecewa ), tapi akhirnya kami adakan juga pada 1 Zulkaedah 1433H.

Walau bagaimanapun terima kasih kepada sedara mara, jejiran dan kengkawan yang sudi hadir.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 179 - Today Page Visits: 1