May 8, 2021

Meet & Greet With Maher Zain – Forgive Me

Mungkin ramai yang tidak tahu, album antarabangsa atau album ‘artis’ luar negara yang paling laris atau mencatat jualan tertinggi di Malaysia adalah Album Thank You Allah oleh Maher Zain. Angkanya, dikatakan mencecah 250,000 unit. Apakah itu betul-betul daripada album pertama atau dicampurkan dengan jualan album ‘kedua’ yang menampilkan lagu Isya’allah Versi Melayu.

Tetapi Maher Zain telah mencetuskan satu fenomena baru di Malaysia dann aku juga telah berkesempatan mengikuti konsertnya di Malaysia tahun lepas. Malah baru-baru ini aku berkesempatan menemui beliau dalam satu majlis yang dinamakan Meet & Greet Maher Zain di sebuah kompleks membeli belah di Serdang pada 3.30 petang, 8 April 2012.

Bukan pelancaran album barunya yang berjodol Forgive Me. Just meet and greet, ucapan ringkas dan nyanyi sebahagian lagu tanpa muzik serta tandatangan autograph. Peluang ini aku ambil untuk hadir dalam majlis berkenaan untuk bertemu, bersalaman serta memberikan salam. Kena beratur panjang, naik ke pentas seorang demi seorang. Tetapi keadaan agak terkawal dan bukannya ramai sangat nak naik pentas mendapatkan tandatangan dan bersalaman dengannya.

Ada beberapa wanita ( macam Melayu Islam tapi dogol pulak tu ) kelihatan cuba menghulurkan tangan untuk bersalaman dengan Maher zain, tetapi nampaknya ditolak dengan baik. Apa yang difahami daripasda lagu Maher Zain ?

Pada ahkir majlis beliau mengucapkan terima kasih kepada hadirin dan mengumumkan konsert beliau pada 16 Jun nanti. Since sudah pernah menyaksikan beliau di atas pentas konsert, maka aku kira tidak berminat untuk menyaksikannya.

Bercakap mengenai album barunya, ada dua lagu Melayu selain 12 lagu bukan Melayu. Aku rasanya lagunya boleh tahan sodap-sodap dan aku juga yakin popularity beliau akan terus meningkat dengan kehadiran album barunya ini.

Apa yang menarik dalam albul ini, beliau sendiri banyak terlibat sama ada mencipta lagu atau liriknya. Jika beliau sendiri yang menciptanya liriknya, tentunya lebih ‘umphhh’ kerana lahir dari nalurinya sendiri.

Tahniah dan selamat maju jaya untuk Bro Maher Zain.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 113 - Today Page Visits: 1