Anugerah Nasyeed.Com Semarak Semula Nasyid

Berbanding dengan irama lain, irama nasyid kelihatan agak terpinggir. Mungkin benar kerana ianya terpinggir daripada mendapat tempat di corong radio serta TV. Kebergantungan irama nasyid kini adalah terhadap media Islamik seperti TV Al-Hijrah, IKIM.fm, Oasis dan seumpamanya. Itulah saluran bagi mereka untuk terus bernafas, sesuai semangat dan roh nasyid itu sendiri. Radio lain pun kalau nak mainkan lagu nasyid, sebelum dan selepas azan sahaja. Itu pun kalau ada siaran azan. Agaknya …


Suatu ketika dahulu, irama nasyid pernah mencapai kemuncaknya dengan pencapaian kumpulan seperti Raihan, Rabbani, Hijjaz, Saujana dan In-Team.Mereka juga sering kedengaran menerusi radio. Malah ada anugerah khas kepada kumpulan nasyid dalam anugerah yang agak polular diadakan saban tahun di negara kita. Industri nasyid jarang diberi penghargaan secara khusus seperti Anugerah Industri Muzik atau Anugerah Juara Lagu.

Jualan album Raihan masih mengungguli daripada segi jualan tertinggi sebuah album tempatan di Malaysia. Malah rekod jualan album Maher Zain Thank You Allah yang mencapai 250,000 unit masih yang tertinggi dari kalangan album artis luar negara. Maknanya irama nasyid masih mencipta rekod dan punyai keistimewaan tersendiri sehingga mencapai tahap tersebut.

Pada hakikatnya, walaupun kelihatan semakin dipinggirkan namun kelompok peminat nasyid masih ramai. Di peringkat sekolah serta IPTA, irama ini masih mendapat tempat serta dijadikan acara atau aktiviti yang sihat dalam membentuk peribadi mulia. Malah album baru serta beberapa kumpulan baru yang bagus terus muncul dari semasa ke semasa, yang juga boleh diikuti menerusi youtube.

Kini Nasyeed.Com mengorak langkah menganjurkan Anugerah Nasyeed.Com yang akan berlangsung pada 13 dan 14 April 2012 ini. Acara yang julung kali diadakan ini berlangsung di Dewan Muktamar Pusat Islam, Kuala Lumpur pada jam 8.30 malam. Sebelum ini pernah ada anugerah Carta IKIM untuk lagu nasyid anjuran IKIM.FM, namun telah tidak diadakan sejak 2/3 tahun lalu, barangkali ketiadaan penaja.

Nasyeed.com hanya berbekalkan komunikasi menerusi jaringan social face.book. Nak harap siapa lagi bagi menghargai penggiat nasyid? Nasyeed.com berasa bertanggungjawab untuk memartabatkan kembali nasyid, lantaran samburtan yang diterima amat mengalakkan sehingga nasyeed.com dikatakan mempunyai pengikut lebih 1 juta orang.

Berbalik kepada Anugerah Nasyeed.com, aku tidak kisahlah bagaimana pemilihan pemenang akan dilakukan serta apa kategorinya. Yang pentingnya agar hasrat anugerah yang julung kali diadakan dapat mengangkat kembali martabat nasyid seiring industri muzik. Aku difahamkan yang bertanding adalah terbitan antara 2000 hingga 2010 dan undian awal dibuat menerusi facebook. Orang yang ada facebook saja yang boleh terlibat kalau begini ?

Alhamdulillah, aku mendapat 4 tiket masuk ke salah satu acara yanag dianjurkan oleh Nasyeed.com, iaitu Konsert Anugerah pada 14 April nanti.

Tiket masuk ini aku perolehi semasa mengikuti salah satu daripada roadshow mereka yang diadakan di Wangsa Walk pada 7 April yang lalu setelah mendapat jawab soalan yang dikemukakan oleh Kumpulan Saujana.

Turut membuat persembahan ialah Kumpulan Du’a, iaitu kumpulan baru yang ahlinya terdiri daripasda warga Saujana Utama yang aku kenali mereka. Semoga berjaya dalam mempertaruhkan lagu Sahaja Aku Mencintaimu. yang juga buat pertama kalinya jadi Juara carta IKIM.fm pada 8 April 20102lalu.

Dalam akhir majlis tersebut dapat juga bergambar dengan Mawi yang merupakan finalis anugerah.

Untuk keterangan lanjut boleh diperolehi menerusi beberapa sumber link berikut.
a. Nasyeed.com
b. Munsyeed.com

Please follow and like us:
Total Page Visits: 101 - Today Page Visits: 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *