Keunikan Sambutan Countdown 2012

Menjelang Tahun Baru Masehi, seringkali pelbagai sambutan dibuat di sana ini yang selalunya juga dikaitkan dengan persembahan artis, joget-joget, sorak-sorak dan diakhiri dengan permainan bunga api. Memang itu kelazimannya, sama ada di barat atau negaraku Malaysia. Malah ia juga dikaitkan dengan gejala berpoya-poya hingga larut malam dan maksiat zina. Tapi entah kenapa pada akhir 2011 lalu, pelbagai iklan sambutan bersempena dengan tahun baru dianjurkan oleh badan-badan Islam aku terima.

Tapi yang menarik perhatianku ialah Sambutan Coundown 2012 yang dianjurkan oleh Kerajaan Negeri Selangor mulai 6.00 petang 31 Disember 2012 di Dataran Kemerdekaan, Shah Alam. Program ini menampilkan pelbagai artis naysid, Imam Muda Asyraf, pendakwah bebas Ustaz Syed Nor Hisham serta penceramah agama yang tidak asing lagi iaitu Ustaz Azhar Idrus dan pelawak Zizan. Lantaran menjangkakan keunikan, kami sekeluarga telah hadir ke sana.

Ternyata sungguh menakjubkan. Sejak maghrib lagi orang ramai telah berpusu-pusu dating memenuhi Dataran Kemerdekaan Shah Alam yang terletak antara Muzium Negeri dengan Masjid Negeri. Sebaik solat Maghrib, Ustaz Asyraf bersembang santai dengan pengacara yang mengajak orang-orang muda untuk memanfaat usia muda bagi membentuk ahlak mulia dan berpegang dengan Islam bagi mewarisi generasi akan datang.

Memang aku sedari, kira-kira 80% yang hadir malam itu adalah orang muda. Yealah orang tua lebih suka rehat kat rumah daripada jem, bersesak dan bersejuk tengah padang begitu. Kehadiran orang muda dalam program seumpama itu seolah-olah membayangkan hasrat mulia generasi yang dahagakan hiburan mendidik jiwa dan bakal memikul pembentukan ummah akan datang. Insya’allah.

Apakah ini juga menunjukkan bahawa anak muda mula meminati program-program mendidik, terutama jika ditampilkan dengan cara yang kena gayanya.

Sebaik solat Isyak, orang semakin ramai memenuhi dataran yang mungkin kebanyakkannya dari Masjid Negeri yang berhampiran. Sebaik celoteh pengacara, Shahir AF8 muncul dengan dua lagu, diikuti dengan persembahan bekas gitaris kumpulan Kamikaze, Shamril Salleh atau Sham Kamikaze yang sudah melakukan penghijrahan serta artis yang dikenali sebagai Dakmie.

Dr Halimah selaku Exco Kerajaan Selangor kemudian melancarkan facebook GeMS 2012, Generasi Idaman Selangor sebagai salah satu usaha dalam membentuk generasi idaman yang bebas daripada gejala sosial, zina dan aktiviti tidak bermoral.

Suasana menjadi gamat apabila Ustaz Azhar Idrus muncul di atas pentas dan diikuti dengan Zizan Raja Lawak. Rupanya memang ramai pengikut Ustaz Azhar terdiri daripada orang-orang muda. Mereka berdua kemudian mengendlikan sesi soal jawab agama dengan soalan-soalan yang kelihatan remeh, tetapi disampai dan dijawab dengan bernas, secara bersahaja dan berjenaka.

Tidak ketinggalan al-Ustaz menunjukkan bakatnya bermain gitar dengan diiringi dengan lagu lawak Zizan. Aku menjangkakan tentu ada kontraversi selepas ini.

Dikhabarkan yang hadir pada malam tersebut kira-kira 80ribu orang. Entahlah. Betulkan kerana aura Ustaz Azhar ? Jika benar, memanghebat. Ini kerana pada mulanya sebelum sampai ke Dataran tersebut, aku menjangkakan sekitar dua tiga ribu sahaja yang hadir. Yang datang pulak bukan sahaja pak lebai, tetapi mat rempit pun ada. Malah yang tidak bertudung pun tidak ketinggalan.

Sebaik sesi soal jawab, diadakan peraduan sepontan tiru gaya Al-Ustaz berceramah dan persembahan oleh Ustaz Akhir Hayy. Cumanya aku tak pasti sama ada orang ramai boleh faham apa yang dibicarakan oleh Zizan dan Ustaz Azhar memandangkan loghat Terengganu yang begitu pekat digunakan. Terasa macam berada di Kuala Terengganu, bukan di Shah Alam.

Dalam menyanyikan lagu HambaMu seorang pononton tampil untuk berduet dengan Akil Hayy seolah-olah menggantikan Mawi. Seterusnya para VIP yang terdiri antaranya Exco Dr Halimah, Yaakob Sapari, MP Shah Alam naik kepentas untuk sesi cabutan bertuah dan penyampaian hadiah kepada pemenang.

Menjelang 12 tengah malam, secara beramai-ramai mengalunkan Asmaul-Husna. Bukan bedilan meriam, mecum atau bunga api. Sebaik selesai ‘Asmaul-Husna’, bacaan doa oleh Ustaz Azhar Idrus dengan diaminkan oleh orang ramai.

Apa yang aku alami pada malam tersebut merupakan suatu pengalaman kelainan yang unik dan seharusnya membuka mata semua pihak bagaimana menyambut tahun baru masehi dalam lingkungan yang baik. Tahniah kepada pengarah program pada malam tersebut yang begitu kreatif menganjurkan sambutan sebegitu rupa.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 37 - Today Page Visits: 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *