February 2, 2023

Awas Pesalah Penunggang Bawah Umur !!

Penunggang motosikal bawah umur akan berhadapan dengan masalah untuk memiliki lesen memandu sekiranya pernah membuat kesalahan jalan raya. Timbalan Ketua Pengarah JPJ, Datuk Ismail Ahmad berkata, walaupun kesalahan itu dilakukan sekian lama, namun pesalahan berkenaan akan menjejaskan peluang mereka untuk memiliki lesen memandu kerana rekod itu disimpan.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan supaya golongan bawah umur ini tidak menunggang motosikal jika tidak memiliki lesen memandu. “Golongan ini mungkin tidak menyedari akibatnya kerana jika disaman mereka akan membayar saman. Namun mereka harus ingat mereka akan menghadapi kesukaran untuk memiliki lesen memandu kerana kita menyimpan rekod mereka.

“Sehubungan itu, kita meminta ibu bapa supaya mengawasi pergerakan anak-anak supaya tidak membawa kenderaan jika tidak memiliki lesen dan tidak terbabit dengan aktiviti rempit,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Perasmian Penutup Program Satu Komuniti Satu JPJ ,di Kampung Kuala Abang di sini, hari ini yang turut dihadiri oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Zaabar Mohd Adib.

Beliau berkata, pihaknya akan terus menggunakan kaedah penguatkuasaan ini kerana cara itu paling berkesan bagi menangani masalah rempit. Menurutnya, JPJ akan bekerjasama dengan beberapa agensi lain seperti polis dan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) untuk menangani masalah tersebut.

“Sebagai contoh di Terengganu kita telah menggunakan kaedah ini dan berjaya mengurangkan masalah rempit di negeri ini sepanjang operasi sejak sebulan lalu dan akan meneruskan operasi hujung minggu ini,” katanya.

Sementara itu, dalam perkembangan lain Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan mengadakan ‘Ops Pra Perayaan’ sempena sambutan Tahun Baru Cina.

Ismail berkata, operasi percubaan itu diadakan untuk membuat penilaian sebelum melaksanakan operasi sebenar dan ia dilakukan selama sebulan bermula awal Disember lalu. – BERNAMA 2011/12/24

Klik Untuk Lagi Gambar

Please follow and like us:
Total Page Visits: 338 - Today Page Visits: 1