Konsert Ana For Gaza Yang Suram ?

Jika umat Islam merasakan isu Gaza dan Palestine tiada kena mengena dengan mereka, bermakna telah berjayalah dakyah dan propaganda yang mereka mainkan. Palestine dan Gaza memerlukan sokongan umat Islam seluruh dunia. Palestine dan Gaza tidak boleh sendirian dalam perjuangan mereka. Jika tidak, sewenang-wenanglah pihak Israel bertindak ke atas Palestine dan Gaza. Oleh itu keperihatinan umat Islam terhadap Palestine hendaklah terus dipupuk dan tidak boleh luput sama sekali.

Atas dasar inilah, aku kira Konsert Ana For Gaza di adakan sebagai salah satu pengisian slot di Karnival Ana For Gaza yang diadakan bermula pada 29 Julai 2011 sehingga 31 Julai 2011 di Stadium Kajang. Konsert yang diadakan pada hari Sabtu, 30 Julai 2011 tersebut adalah rentetan daripada usaha-usaha sebelum ini untuk membantu rakyat Palestin terutamanya di Gaza yang tertindas oleh kekejaman rejim Zionis Israel. Rabbani Productions Sdn.Bhd & Ana Edar Sdn. Bhd selaku penganjur utama konsert tampil dengan pelbagai inisiatif bagi membantu rakyat Palestin di Gaza untuk meneruskan kelangsungan hidup mereka di sana.

Antara pengisiannya, persembahan nyanyian, sketsa, deklamasi puisi dan sajak, serta penceritaan pengalaman. Antara artis yang membuat persembahan ialah Kumpulan Rabbani Saujana, Nowseeheart dan Inteam. Turut diadakan persembahan istimewa dari Aishah, deklamasi puisi Dato’Ustazah Siti Norbahyah Mahmood serta Datuk Dr. Ibrahim Ghaffar. “Disk Jockey” (DJ) Erwan dan DJ Maslina daripada radio IKIMfm menjadi pengacara majlis pada malam tersebut.

Walaupun dibarisi dengan persembahan daripada pelbagai kumpulan nasyid yang popular di tanah air dan bigname, namun rasanya konsert tersebut kurang mendapat sambutan. Konsert for Gaza yang pernah aku hadiri sebelum ini di Stadium Melawati tahun lepas, dihadiri oleh jumlah penonton yang jauh lebih ramai daripada yang berlangsung tempohari di Stadium Kajang. Malah jumlah sumbangan juga berlipat kali ganda dengan yang berjaya dikutip di konsert Ana For Gaza ini.

Mengapa ini berlaku ? Apakah orang ramai sudah kurang perihatin, kurang minat mengikuti isu ini. Memang tidak semestinya tidak hadir konsert bermakna sudah kurang perihatin terhadap isu palestin. Mungkin ramai yang datang berkunjung ke gerai jualan yang diadakan serta turut serta dalam aktiviti yang dianjurkan sepanjang karnival.

Tapi aku difahamkan juga ada satu program lain berkonsepkan ‘Malam Amal Kesenian Islam’ dijalankan dalam tempoh masa yang sama di Bandar Baru Bangi. Apakah itu juga jadi penyebabnya ? Atau kedudukan stadium yang tidak strategik, terletak di tengah-tengah Bandar Kajang yang sentiasa sesak menjadi punca ?

Lagi Gambar Sekitar Konsert

Please follow and like us:
Total Page Visits: 91 - Today Page Visits: 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *