June 21, 2021

Menyelami Langkawi Geopark

Pulau Langkawi merupakan salah satu daripada destinasi utama dalam industri pelancongan negara. Langkawi yang kaya dengan keindahan semula jadi dan lagenda masa silam ini telah menjadikannya sebagai salah satu daripada destinasi perlancongan yang paling popular di Malaysia. Dianugerahkan sebagai tapak geopark ke-52 ( ada menyebutkan yang ke 49 serta 47 ) dunia dan pertama di Asia Tenggara dalam senarai geopark dunia di bawah Unesco pada 1 Jun 2007.

Anugerah ini meliputi keseluruhan 99 buah pulau, meliputi setiap tunggul batu yang terserlah dimuka laut, segenap hutan belantara serta pelusuk kampung dan desa. Ini menyemarakkan lagi industri pelancongan Langkawi dengan adanya produk pelancongan geopark. Aku kira dalam kujunganku dan keluarga ke Langkawi pada 30 Disember 2010 kali ini dapat menyaksikan sejauh mana ciri geopark yang terdapat di sana. Tempat lain sudah pernah dikunjungi dalam beberapa kunjungan kami sebelum ini.

Apa ertinya Geopark ? Geopark atau Geotaman merujuk kepada sesuatu kawasan yang mempunyai unsur-unsur seperti sejarah batu, formasi menarik pelbagai jenis batu, landskap unik dan indah yang menarik dan penting dari sudut pandangan para akademik, menarik dan mempersonakan dari sudut pandangan orang awam. Apa yang penitng, terdapat nilai warisan yang boleh dihayati dan wajar dipelihara, meliputi biodiversiti flora, fauna dan kegiatan ekonomi setempat.

Bagi Unesco anugerah ini penting bagi melindungi kawasan yang mempunyai kepentingan geologi di peringkat tempatan, negara dan antarabangsa serta dilindungi melalui peruntukan undang-undang tertentu. Landskap batu kapurnya unik dan antara yang terindah di dunia hasil hakisan serta cuaca.

Kilim Mangrove Tour
Ini merupakan target utama kami. Dengan menaikki motorbot, kami sekeluarga dibawa menyusuri Sungai Kilim hingga ke Laut Andaman, kemudian berpatah balik dan akhirnya singgah ke Gua Kelawar.

Harga lawatan sebenarnya berbeza, bergantung kepada berapa ramai rombongan dalam setiap bot serta pakej lawatan.

Hutan Paya Bakau
Mula-mula kami menyusuri Sungai Kilim membelah pokok bakau di kiri dan kanan. Memang habitat pokok bakau ialah kawasan muara sungai. Kami hanya dapat melihat pokok bakau dari bot saja. Ini berbeza dengan di Tg Piai Johor dimana kami melalui titian yang disediakan membelah hutan bakau.

Sebenarnya di sini ada juga disediakan seumpamanya iaitu berhampiran jetty tadi. Sesekali tu merentasi dinding batu-batu yang menunjukkan formasi batu kapur. Agak menarik juga. Sesekali bertembung dengan bot-bot lain.

Helang
Tiba-tiba bot kami berhenti seketika. Ada apa ? Tetiba burung helang terbang berlegar sambil menyambar sesuatu di atas permukaan air. Pemandu pelancung kami barulah beritahu yang dia baru mencampakkan daging ayam di permukaan air untuk dijadikan makanan kepada burung helang tersebut.

Kami diberitahu spesis yang ada merupakan yang kecil saiznya. Memang pendapat tersohor mengatakan nama Langkawi berasal daripada burung helang. Pada suatu masa dahulu, pulau ini menjadi tempat tinggal kepada sejumlah burung helang kawi. Kawi adalah bererti merah hati, kerana helang di sini mempunyai bulu merah hati dan berkepala putih.

Batu Manusia
Selepas meneruskan perjalanan, kami berhenti di tengah-tengah kawasan air yang agak luas. Pemandu pelancong kami menunjukkan untuk memandang kepada satu bentuk batu yang seolah-olah muka manusia.

Terdapat dua bentuk. Namun aku tanyakan pemandu pelancung kami, ada apa-apa kisah disebaliknya. Beliau hanya mengelengkan kepada. Tapi apabila mendekatinya, bentuk tersebut tidak begitu kelihatan. Mungkin terbentuk disebabkan hakisan pergerakan air. Ketika itupun air laut sedang surut.

“Kilim Geoforest Park”
Meneruskan perjalanan beberapa minit kemudian, kami berhenti di suatu kawasan laut luas yang merupakan sebahagian Laut Andaman. Namun yang menariknya ialah mengabadikan foto bersama perkataan “Kilim Geoforest Park’ yang terpahat di dinding salah sebuah tanah tinggi atau bukit batu kapur yang terdapat di situ. Ini suatu sejarah, we were there.


Seterusnya menyusuri sebahagian lautan yang luas dan kembali melalui batu bentuk manusia tadi. Kami dikejutkan dengan biawak yang sedang berenang di hadapan boat dan pemandui pelancung kami memperlahankan pergerakan bot.

Taman Ternakan Ikan
Kemudiannya kami berhenti di suatu tempat peliharaan ikan yang dibina khas di atas permukaan air. Kami di sambut dan diberikan penerangan oleh pemandu pelancung lain. Terdapat pelbagai ikan-ikan yang unik dan menarik dipelihara bagi menarik pengujung.

Antara yang menarik ialah ikan sumpit. Ikan ini mampu menyumpit mangsanya yang berwarna cerah untuk dijadikan makanan dengan menggunakan air. Daripada demo yang dilakukan, nampak sentiasa tepat mengena sasaran pada setiap kali sumpitan dibuat. Makanan yang jatuh terus diterkam.

Bagaimana ia melakukannya ? Menganggar jarak dengan biasan air dan sekuat mana sumpitan hendak dilakukan. Dikatakan ikan ini mampu menyumpit sehingga 1-2 meter … wau .. hebatnya !!!

Kemudian kami ditunjukkan beberapa spesis ikan siakap dan kerapu yang besar. Kami juga berpeluang memegang ikan pari besar yang begitu jinak dan lembut kulitnya. Kalau kat pasar tu dah mati dan terasa pejal dagingnya.

Yang menarik lagi ialah ikan tudung periuk. Ikan ini aktif waktu malam, tetapi sangat pemalas pada waktu siang hari. Kelihatan asyik membaringkan badan, makanan lalu depan mulutpun tidak dihiraukannya. Nak tunggu jatuh direct masuk mulut. Tetapi badan besar gajah !!! Agaknya masa waktu malam dia pulun habis makanan mana yang ada.

Ternyata pengalaman ke taman ikan ini sangat menarik. Tak sangka ada mahluk Allah yang sedemikian rupa serta gelagatnya. Kami teruskan perjalanan.

Gua Kelawar
Seterusnya ke Gua Kelawar. Gua ini terletak di kaki bukit di Kilim yang dikelilingi hutan paya bakau dan pintu guanya menghadap Sungai Kilim. Ruangan gua tersebut berbentuk terowong panjang.

Bagi kemudahan pelancong, telah dibina beberapa titian batu di dalam gua ini. Tapi masuk aje gua, suasananya amat gelap dan menyeramkan. Kena gunakan lampu suluh yang disediakan oleh pemandu pelancung. Dengan flash kamera ( walaupun dilarang ) rupanya benyak kelawar bergantungan di siling atau lelangit gua.

Di dalam gua, dalam kesamaran dapat dilihat juga pelbagai bentuk hiasan asli gua batu kapur seperti stalagtit dan stalagmit yang pelbagai bentuk, saiz dan arca indah. Aku belasah aje dengan flash kameraku. Baru boleh melihat keindahannya.

Tiang Purba
Selain itu dapat dilihat pelbagai khazanah alam yang berusia bertahun-tahun formasi batuan akibat hakisan air. Juga dapat dilihat tiang purba yang terbentuk daripada stalagtit dan stalagmite yang bersambung satu sama lain menerusi proses yang memakan masa dikatakan ribuan tahun.


Ini berdasarkan kiraan pembesaran pada kadar 1000 tahun untuk pembesaran sepanjang 1 meter. Wah hebat ni !!

Fosil Hidup
Disatu tempat seolah-olah tergantung pokok Bogak ( nama saintifiknya Cyas Clivicola ) di tebing dinding batu yang dikatakan berusia lebih 200 juta tahun lalu. Entahlah macamana dia orang sukat. Daun pokok ini seperti pokokpaku pakis saja.

Pokok ini dikira tahan lasak dan mampu hidup di atas tanah liat dan batu kapur. Nampaknya ia mampu hidup lebih lama daripada kewujudan dinosour. Ini suatu lagi pengalaman yang mengkagumkan. Memandangkan ianya dianggap telah terlampau lama dan kuno, sebab itu dipanggil fossil yang hidup

Perkampungan Air Hangat
Kolam air panas semulajadi menjadi tarikan di Kampung Air Hangat. Ia terletak kira-kira 14km dari Pekan Kuah dan 3 atau 4 km dari jety Kilim. Air panas tersebut dikatakan berpunca dari beberapa aktiviti gunung berapi di bawah tanah sejak berjuta tahun dahulu. Air tersebut dikatakan berkhasiat untuk kesihatan khususnya untuk kulit dan ruam.

Kini kawasan kolam tersebut sedang diupgrade menjadi kompleks yang membolehkan aktiviti spa serta berendam dalam jakuzi dibuat dalam bilik-bilik yang khas. Tetapi masa kunjungan kami kesana, kawasan kolam tersebut agak kotor dan penuh dengan lumut rumpai. Kolam yang besar, airnya tidaklah panas atau hangat-hangat.

Mungkin ada masalah untuk maintain atau belum siap projek. Tapi terasa geli juga nak rendamkan kaki dalam kolam yang begitu rupa.

Menurut kisah lagenda pula, telah berlaku pergaduhan antara keluarga Mat Cincang dan Mat Raya. Dalam pergaduhan tersebut, jug, cawan, pinggan dan kuali saling berterbangan. Salah satu jug tersebut yang dipenuhi dengtan air panas jatuh ke bumi dan tiba-tiba keluar pancutan air panas dan menjadi kolam air panas. Entahlah … yang penting sesuatu perlu dilakukan supaya Kompleks Air Hangat terus dapat menarik pengunjungnya.

Klik Untuk Lagi Gambar

Please follow and like us:
Total Page Visits: 113 - Today Page Visits: 2