Wujudkah Dinosour ?

Benarkah dinosour pernah wujud ? Jika berdasarkan rekod fossil yang ditemui, dinosour dikatakan pernah wujud. Malah tapak kaki besar yang ditemui mengukuhkan bukti kewujudannya. Dikatakan juga dinosour pernah hidup ratusan juta tahun yang lampau dan pupus kekira puluhan juta tahun sebelum manusia hidup di atas muka bumi ini. Jika demikian, bermakna dinosour bukan pupus disebabkan menjadi buruan manusia atau tenggelam akibat banjir besar dalam zaman Nabi Nuh a.s.

Apakah ada bukti terdapat dalam Al-Quran dan hadis mengenai kewujudan dinosour ? Walaupun terdapat Nabi & Rasul yang hidup lama ratusan tahun, tetapi apakah jarak tahun diantara zaman Nabi Adam a.s sehingga Nabi Muhammad s.a.w. Hal mempercayai kewujudan dinosour mungkin tidak berkait dengan akidah, tetapi dengan pelbagai penemuan termasuk fosil, tulang dan gigi manusia, fakta bahawa Nabi Adam a.s sebagai manusia pertama didunia terus ingin diganggu gugat.

Tidak usah pergi jauh, penemuan Perak Man atau Orang Perak yang ditemui Gua Gunung Runtuh terletak di Bukit Kepala Gajah, di Lembah Lenggong, Hulu Perak pada tahun 1991. Baru ini arkeolegist Israel menemui gigi manusia yang dikatakan berusia ratus ribu tahun yang lalu.

Penemuan ini dibimbangi menjadi modal bagi mereka tentang betapa tamaddun awal umat manusia sebenarnya berasal daripada bumi mereka, walaupun belum dapat dipastikan bangsa pemilik gigi berkenaan.

Berbalik dengan pameran Dinosour Alive di Pusat Sains Negara yang aku kunjungi pada 26 Disember 2010 yahg lalu. Ku kira agak menarik juga, walaupun sebahagian ruang pameran di Pusat Sains Negara ditutup untuk kerja-kerja naik taraf. Pameran berlangsung dari 1 Disember 2010 hingga 31 May 2011. Lama betul …

Tetapi kenapa dinosour yang dipaparkan ditempatkan dalam bilik yang agak gelap. Apakah banyak cacat celanya atau sekadar hendak mewujudkan mood seram atau sebaliknya juga mengurangkan rasa takut dengan replika atau model dinosour tersebut.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 92 - Today Page Visits: 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *