May 8, 2021

Cerita Seram Cemari Aidil Fitri ?

Sempena dengan Aidil Fitri 1431H kali ini, aku merasakan begitu banyak cerita seram di tayangkan oleh stesen TV di negara kita. Tak tahulah sama ada cerita baru atau lama yang diulang tayang, tetapi tentunya berkait rapat dengan cubaan stesen TV tersebut dalam berlumba-lumba menarik dan memuaskan selera penonton terperap menontoni stesen TV berkenaan. Benarkah masyarakat Melayu suka dengan cerita hantu dan seram yang menakutkan begitu ? Persoalan kedua, sejauh mana benarnya cerita itu, atau sekadar cerita rekaan dan dongengan bagi memastikan filem tersebut begitu menarik.

Namun hasil daripada menonton cerita-cerita sebegini, yang tinggal dalam fikiran masyarakat kita adalah ketakutan, kegerunan, kerisauan dan perasaan berkecamuk. Anak-anak akan takut ke bilik air seorang diri tanpa ditemani walaupun didalam rumah. Tidur pun takut apabila keseorangan. Keluar rumah pada malam hari akan gerun dan takut. Malah ibubapa juga menggunakan taktik cara mudah, melarang anak-anak dengan menakut-nakutkan mereka, kononnya nanti dicekup hantu atau disembunyikan puaka dan sebagainya.

Namun daripada satu segi, mungkin ada kebaikannya iaitu kita boleh mengetahui kelemahan diri serta menguji ‘iman’. Yang mana lebih ditakuti, antara Allah sebagai tuhan atau lebih takutkan hantu ? Betulke ?

Tidak dinafikan kewujudan makhluk halus seperti jin, syaitan dan ifrit, malah kita wajib mempercayainya adanya mereka sebagaimana disebutkan juga dalam al-Quran, “Dan bahawa sesungguhnya adalah (amat salah perbuatan) beberapa orang daripada manusia (daripada kalangan lelaki), menjaga dan melindungi dirinya dengan meminta pertolongan kepada ketua-ketua golongan jin, kerana dengan permintaan itu mereka menjadikan golongan jin bertambah sombong dan jahat.” (Surah al-Jin, ayat 6)

Namun pada realitinya, tidak ramai yang benar-benar melihat jin dan mengalami kerasukan. Maksudnya, secara realitinya jarang berlaku. Yang ada hanyalan rekaan dan khayalan penulis skrip dan jalan cerita yang divisualkan sebegitu seolah-olah seperti realiti. Ditambah pula dengan cara menghindarinya seperti adat bersemah, berancak, berjamu makan kepada hantu, menjampi mantera yang direka-reka dan dilarang syarak sehingga membawa kepada syirik terhadap Allah SWT.

Bagi penerbit atau stesen TV yang menyiarkan cerita berkenaan mungkin memberikan alasan selain mahu mengubah selera penonton ( bersaing mengaut keuntungan ? ), ialah mahu memberikan pengajaran supaya tidak berlaku syirik dalam masyarakat. Aku tidak pasti sejauh mana petikan ayat-ayat al-quran atau penjelasan tertentu ada diberikan dengan tepat sama ada dalam filem atau cerita berkenaan atau pada akhir cerita. Dalam masa yang sama filem yang dihasilkan juga perlu memberi kesan positif agar manusia tidak hilang keyakinan diri.

Tetapi yang jelas ia memberikan kesan yang buruk kepada masyarakat. Cerita filem berkenaan terpengaruh dengan pemikiran penjajah yang mahu melemahkan Iman orang Islam dengan mengalihkan mengalih ketakutan manusia semata-mata kepada ALLAH kepada takutkan hantu, iblis dan syaitan.

Namun masalahnya apabila satu ketika dahulu ada tayangan gambaran azab seksa kubur untuk memotivasikan penonton supaya takut untuk membuat kejahatan dan memperbanyakkan berbuat kebaikan, ramai pulak yang bising sampai kepada Menteri. Diharamkan tayangan seumpama itu, kononnya boleh mengganggu ketenteraman khususnya anak-anak kecil, menakutkan dan menjadi tidak produktif kerana menjadikan kita sibuk ‘beramal ibadah’. Betulkan begitu ?

Sebagai seorang Islam, wajib kita mengimani tentang seksa kubor yang menanti bagi mereka yang melakukan kejahatan sama ada atas kemungkaran, kefasikan, berakhlak sumbang, berzina, mencuri atau merompak, yang meminum arak dan sebagainya. Gambaran seksa kubor tersebut sedikit sebanyak tentunya mampu menginsafkan diri, mendidik kita kepada mencintai kebaikan dan menjauhi keburukan, bagi mengelak seksa kubur.

Apakah alasan tidak boleh ditayangkan kerana menakutkan hanya kepada hal-hal keagamaan yang mendidik ke arah kebaikan, sedangkan filem seram tadi direkaciptakan, ia menakutkan, tetapi oleh kerana tiada kaitan dengan agama, ia dibolehkan ?

Satu persoalan dikemukakan kepada laman web JAKIM mengenai hukum menonton cerita / filem seram serta dalilnya ? Jawabnya, Hukum menonton filem seram adalah haram kerana boleh membawa kepada kepercayaan tahyul, khurafat, syirik, pemujaan syaitan dan lain-lain perkara yang bercanggah dengan hukum syarak. Dalilnya firman Allah SWT dalam surah An-Nisa’ ayat 36 yang bermaksud “Dan hendaklah kamu beribadat kepada Allah dan janganlah kamu mempersekutukanNya dengan sesuatu apa jua…”.

Tetapi setakat mana masyarakat akur dengannya ?

Namun lambakan filem seram di negara kita akan berterusan kerana penerbitnya percaya filem sebegitu mampu memikat penonton dan membawa keuntungan. Filem yang mengkisahkan kehidupan para ulama, tokoh dan pejuang Islam tentunya jauh panggang dari api untuk diterbitkan lagi. Kita mungkin sekadar tumpang berbangga dengan filem seperti Muhammad The Messsanger, Umar Mokhtar The Lion Of Desert dan Saladin.

Sepatutnya cerita atau filem sedemikian boleh mengambarkan siapa sebenarnya hero kita serta layak menjadi contoh tauladan. Filem sedemikian sepatutnya membangkitkan semangat supaya Islam terus diperjuangkan agar terus tegak gemilang dan tidak lagi ditindas. Lambakan cerita dan filem seram yang disiarkan di TV kali ini bagiku mencemari kekudusan dan pengertian Aidil Fitri.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 208 - Today Page Visits: 1