Eksplorasi Tawau

Menakjubkan !!! Sedangkan pada mulanya aku tidak pernah mendengar namanya. Malah apabila gelintar menerusi internet untuk mendapatkan gambaran lanjut, yang timbul adalah rasa takut. Bagaimana kalau tsunami melanda ? Bagaimana kalau binaannya roboh ? Tetapi memang menakjubkan, Subhanallah.

Pada 28 Julai 2010 lalu aku berkesempatan ke Pulau Kapalai, salah sebuah destinasi pulau pelancongan yang menarik di Sabah. Ia terletak di Laut Sulawesi. Mungkin menarik bukan setakat ‘pulaunya’, tetapi juga keindahan khazanah dasar pantainya.

Namun Kapalai sebenarnya bukan pulau. Dikatakan 200 tahun lalu, ianya memang sebuah pulau. Akibat hakisan laut, akhirnya ia merupakan kawasan laut cetek di atas batu karang, yang kemudiannya didirikan resort di atasnya. Resort yang dibina berasaskan kayu ini dilengkapi dengan pejabat pentadbiran, bilik penginapan, restoran, dewan dan kemudahan api air serta internet. Seluruh resort ini berada atas air.

Rombonganku bertolak dari jeti di Semporna dengan menaikki speed boat. Daripada jeti, kelihatan banyak rumah-rumah yang didirikan di atas air. Tersusun elok juga nampaknya. Bagaimana kehidupan mereka ? Air bersih, elektrik, siaran TV, sekolah dan pengangkutan. Apakah dikira miskin mereka ini.

Kekira 45 sampai sudah sampai ke Kapalai. Ternyata menarik binaan resort ini. Terpegun dan terfikir aku bagaimana agaknya masa pembinaan dijalankan. Agaknya masa air surut, mereka berhempas pulas menyediakannya binaan asas lepas tu bila air pasang, boleh sambung sebelah atas.

Dari atas resort ini, dapat dilihat dengan jelas menerusi airnya yang jernih dasar pantai serta kehidupannya. Gerombolan ikan serta tapak sulaiman kedapatan di sana-sini. Sedang suasana sekitar tidak nampak sebarang daratan, laut yang luas. Mungkin kerana takjub dengan suasana ini, hilang rasa takut yang melandaku sebelum ini.

Setelah berjalan meronda atas resort ini, tibalah masa bersiap untuk aktiviti snorkeling. Setelah tukar pakaian, kami di bawa ke suatu tempat dengan bot laju yang dinaiki tadi. Selain dibekalkan dengan peralatan snorkeling, diajar juga bagaimana menggunakannya. Life jacket kena dipakai juga walaupun nampak kurang semporna sebab banyak yang sudah rosak zip serta tali ikatannya.

Kami dihentikan di sautu tempat di mana disitu juga terletak beberapa anggota pasukan keselamatan membuat kawalan. Terjunlah aku di situ. Macam tak percaya timbul dikawasan seolah-olah lautan yang luas lantaran life jacket yang dipakai.

Lepas itu cubalah menyelam dengan alat snorkelling tu. Argh tidak menjadi, tak kena tekniknya. Asyik-asyik air masuk mulut dan mata. Terasa macam lemas bila air masuk mulut. Pedih juga dibuatnya sebab air masin masuk mata. Tengok orang lain, macam mudah aje.

Namun pelan-pelan apabila diajar olah pemandu bot laju tu, akhirnya ok. Baru nampak dengan tenang dan jelas, ketika menikmati pamandangan dasar laut yang cetek tu. Kelihatan pelbagai hidupan batu karang, tapak sulaiman serta ikan-ikan kecil yang cantik-cantik. Penyu pun ada !!!

Buat pertama kali dapat memegang tapak sulaiman yang hidup. Kenapa dinamakan tapak sulaiman ? Jenis yang dapat dipegang nie, yang keras dan seperti memegang kasut kulit saja rasaanya. Cantik juga bentuk dan corak kulitnya. Tapi lama kelamaan di letakkan di atas darat, seperti membengkok sikit bucunya.

Aku sebenarnya tidak berapa suka mandi air laut nie, masin serta memedihkan mata. Selalunya mandi laut nie berpanas berbanding jika mandi air terjun. Sudahlah sejuk airnya, redup pulak dengan pokok-pokok. Tapi di sini, nampaknya terasa sejuk dengan keindahan dasar laut walaupun panas terik ketika itu.

Pulau Mabul
Setelah penat dan tiba masanya bertolak pula ke Pulau Mabul yang terletak kekira 15 minit perjalanan. Pulau ini dikatakan salah satu lokasi fotografi-makro terhebat di dunia. Pulau ini yang terletak di perairan jernih serta di kelilingi terumbu karang yang melandai sedalam 2 hingga 40 meter. Pulau seluas 21 hektar ini menjadi tempat tinggal kaum Bajau Laut yang merupakan salah satu etnik pribumi Negeri Sabah. Terdapat sekolah di sini.

Kedatangan ke sana pada asalnya hendak menyabung aktiviti snorkeling dan tukar pakaian. Namun ada masalah komunikasi dengan kumpulan bot lain, cuma sempat singgah kejap sahaja.

Berdasarkan kejernihan air di sini rasanya lebih menarik berbanding dengan Kapalai. Hidupan laut seperti tapak sulaiman dan pelbagai ikan jelas kelihatan dari atas motorbot lagi.

Nampak lebih ramai tourist di sini. Barangkali lebih murah berbanding Kapalai. Mereka kelihatan bebas dengan pakaian mandian yang ‘seksi habis’ tu bagi pandangan kita.

Terdapat sebuah resort yang terletak di atas sebuah pelantar minyak yang telah diubahsuai kira-kira 500 meter dari pinggir pantai. Nampak menarik dan unik sekali resort tersebut.

Bandar Tawau
Tawau merupakan nama sebuah bahagian, daerah dan juga bandar di Sabah. Tawau kini merupakan bandar ketiga terbesar di Sabah selepas Kota Kinabalu dan Sandakan. Bandar ini dihubungkan dengan Kota Kinabalu melalui jalan raya sejauh 500 km, laluan udara melalui Lapangan Terbang Tawau dan laut melalui Pelabuhan Tawau.

Agak sesak juga bandar ini dengan kenderaan. Tetapi nampak saiz jalan rayanya macam tidak selebar seperti yang biasa kedapatan di Semenanjung Malaysia. Lantaran bersempadan dengan Kalimantan Indonesia, agajanya ramai orang Indon di sini.

Gerai Buah-Buahan
Seperti di Semenanjung, sekarang pun musim buahan termasuk durian dan rambuta tempatann. Nampaknya tak ada beza sangat daripada segi rupa dan rasanya. Mungkin lainlah kalau seperti yang pernah di dengar, Durian Merah atau Durian Kunyit. Macamana agaknya tu …

Nama rambutannya agak lain sikit, seperti Rambutan Laici ( lembutr sikit ) dan Rambutan Kelapa ( agak keras isinya, seperti Rambutan Gula Batu ). Harga pun tak adelah mahal, biasa sahaja.

Masjid Al-Kauthar
Masjid Al-Kauthar atau Masjid Perbandaran Tawau bukan sahaja yang terbesar di Tawau, tetapi juga dikatakan merupakan masjid terbesar di Sabah. Didirikaan bersebelahan dengan laut, ia boleh menampung sehingga 17,000 jemaah. Pembinaan Masjid Al-Kauthar menelan belanja sebanyak RM 31.5 juta dan telah siap sepenuhnya pada Oktober 2002. Ia telah dirasmikan oleh Yang Di-Pertuan Agong ketika itu, Tuanku Syed Sirajuddin Tuanku Syed Putra Jamalullail pada 13 Ogos 2004.

Masjid ini mempunyai dua tingkat kesemuanya. Tingkat pertama adalah tingkat untuk jemaah lelaki menunaikan solat, manakala tingkat kedua untuk jemaah wanita. Tingkat bawah pula adalah untuk menampung jemaah sekiranya tingkat satu dan dua telah penuh. Terdapat kawasan di tingkat bawah yang mempunyai dinding boleh alih digunakan untuk mengasingkan jemaah lelaki dan wanita.

Masjid ini dapat dilihat dengan jelas daripada Hotel Promnade, hotel penginapanku. Dengan warna masjid yang putih, tetapi berkubahkan hijau, nampak ianya berdiri anggun. Dikatakan pada tahun lepas, timbul kontroversi apabila dikatakan masjid ini mendapat bantahan pihak gereja berhubung dengan laungan azan ketika masuk waktu solat. Tak pasti sejauh mana hal ini.

Pasar Tanjung
Dikatakan pasar tertutup yang terbesar di Malaysia. Entahlah. Pembinaannya bermula pada tahun 1995 dengan kos sebanyak RM 17 juta dan siap sepenuhnya pada tahun 1999.

Pasar ini mempunyai 6,000 gerai di dalamnya. Ia merupakan sebuah projek pembinaan utama di Tawau ketika itu. Nama “Tanjung” diambil sempena kedudukan pasar ini yang terletak di kawasan Sri Tanjung di Tawau.

Di sini, pelbagai barangan kering ada dijual. Antaranya ikan kering, belacan, udang dan ikan bilis kering, ikan keropok ( kepingan yang sedap digoreng dan dimakan begitu sahaja ), keropok bebola pelbagai rasa seperti ikan, udang dan ketam.

Tapi tak nampak pulak julan ikan basah. Saayur-sayuran dan buah-buahan ada dijual. Selalunya kalau pasar tu ada jualan tangkapan ikan atau hasil laut serta daging. Sebaliknya ianya kelihatan dijual di bangunan yang berasingan di tepi pantai hadapan Pasar Tanjung ini.

Pasar Gantung
Dulunya dinamakan Central Market. Kini dinamakan Pasar Gantung sebab jualannya seperti kain baju dan kraftangan perhiasan hasil laut dijual secara bergantungan. Ah senangnya beri nama. Semua gerai lagu tu !!! Tak tahulah sama ada murah atau mahal, belilah beberapa barangan untuk kenang-kenangan, khususnya yang berasaskan mutiara. Entah mutiara betul atau palsu, gred rendah atau tinggi, tertipu atau tidak, tak tahulah. Nasib ajelah.

Di sini sebenarnya popular dengan barangan yang dibawa dari Indonesia dan Filipina. Maklumlah, dekat sahaja dan bersempadanaan dengan kedua-dua buah negara ini.

Klik di sini untuk lihat semua gambar

Please follow and like us:
Total Page Visits: 31 - Today Page Visits: 4

1 thought on “Eksplorasi Tawau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *