Majlis Anugerah Kecemerlangan Akademik 2009 SMK Saujana Utama telah diadakan pada hari Sabtu, 17 April 2010 di Dewan Gemilang Saujana, SMK Saujana Utama mulai 8.30 pagi. Pegawai Pelajaran Daerah Kuala Selangor, Tuan Mohd Suhaimi bin Yaidi telah hadir bagi merasmikan majlis tersebut.

Kehadiranku tentunya bagi mewakiili anakku bagi peperiksaan PMR, iaitu Kausar atau Nurul Najihah Hassan yang memperolehi 9A dalam PMR 2009 telah terpilih sebagai pelajar terbaik PMR 2009. Selain sijil dan plak, beliau juga menerima wang tunai sebanyak RM150.

Tetapi anakku tidak hadir, jadi aku dan isteri sebagai wakil sahaja. Nak balik camana, jauh. Lagipun di Kedah, hari Ahad sudah sekolah. Kalau hadirpun terpaksa bergegas hendak pulang ke asrama selepasnya. Majlis itu hari pun tamat dah dinihari. Ditambah isteriku tak henti-henti sembang jumpa cikgu dan kawan lama. Lagipun agak lewat surat pemberitahuan. Kalau booking tiket flight, tentunya tinggal rega yang mahal.

Dalam ucapan perasmiannya, Tn Mohd Suhaimi meminta agar para pelajar terus berdisiplin dan memberikan tumpuan dalam pelajaran tanpa menghiraukan segala perkara negatif yang berlaku dalam dunia pendidikan dewasa ini. Sambil mengucpkan tahniah kepada semua yang berjaya, beliau berharap majlis pada hari ini akan menjadi inspirasi kepada para pelajar untuk terus mengejar kecemerlangan.

Turut hadir ialah Pengetua, Pn Salmah bt Mohd Yassin serta guru dan kakitangan SMKSU, dan YDP PIBG SMKSU, Ir Sulaiman bin Haji Abdul Rahman serta AJKnya. Pn Pengetua dalam ucapan alu-aluannya menggesa para ibubapa sentiasa memantau perkembangan dan disiplin anak-anak dan membantunya dalam menceburi bidang yang sesuai dengan kebolehan dan minat untuk masa depannya. Manakala YDP PIBG pula berharap agar PIBG dapat terus berperanan dalam memangkin kecemerlangan SMKSU.

Sementara itu Nur Zawani bte Zulkifli yan telah terpilih sebagai Tokoh Pelajar SPM 2009 SMKSU. Selain bergiat aktif dalam pelbagai bidang, beliau memperolehi 9A dalam SPM 2009. Manakala Dhanuskaa a/p Buddha Dasa yang memperolehi 10A dalam SPM 2009, muncul sebagai pelajar terbaik aliran sains dan SPM 2009.

Selain daripada penyampaian anugerah kepada pelajar cemerlang Tingkatan Satu, Dua dan Empat 2009, juga diadakan penyampaian anugerah kepada para guru atas pencapaian dalam pelbagai bidang akademik. Isteriku naik juga pentas dapat anugerah sebab pencapaian subjek biologi dalam SPM 2009 yang diajarnya mencatatkan kelulusan 100%.

Tetapi aku perhatikan bahawa nampaknya, pelajar terbaik bagi Tingkatan Satu, Dua dan Empat 2009 semuanya dibolot oleh kaum India. Terbaik SPM pun India. Nampaknya kaum India di Saujana Utama cemerlang dalam bidang pendidikan. Yang Melayu tidaklah boleh dengki, sebaliknya perlu berusaha memberikan saingan. Tapi yang terbaik dari PMR pun selalunya dapat ke asrama penoh atau pindah sekolah lain. So, tinggallah yang kureng sikit pencapainnya. Itulah cabarannya.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 2552 - Today Page Visits: 4

2 thoughts on “Hari Kecemerlangan SMKSU 2009

  1. salam tn hj…..tahniah pd anak tn hj…….juga pada tn hj. dan isteri atas kejayaan anak2…cuma nak tanya tn hj. bagaimana nak pastikan anak2 berjaya dalam pelajaran mereka kerana saya mempunyai 2 anak lelaki dan yang sulung akan menduduki peperiksaan UPSR tahun depan….kata org tua-tua melentur buluh biarlah dari rebungnya….boleh tn hj. dan isteri kongsi cara mengajar anak yang berkesan kepada saya tak…..

  2. Sukar nak jawap hal ini sebab tak pernah buat survey yang detail, tak pernah paksa atau hantar tuisyen. Mungkin ini rezeki anugerah Allah.

    Lantaran membaca adalah sumber ilmu, perlu galakkan anak membaca sejak kecil lagi. Belikan pelbagai bahan bacaan, kunjungi pameran buku, belikan buku latihan rujukan tambahan dan sediakan koleksi di rumah.

    Juga penting disiplin diri sama ada di rumah termasuk di sekolah tentang pelajarannya termasuk solat dan mengaji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *