Paras Tawaf Untuk Wanita ?

Harin Metro terbitan Jumaat 19 Mac 2010 di mukasurat 63 berkenaan perkara di atas tetiba menarik perhatian ku. Lantaran itu aku teringatkan kembali suasana di Masjidil Haram yang pernah aku lalui semasa musim haji tahun lepas. Memang betul, sesuatu perlu dilakukan.

Berita itu menyebutkan bahawa Dr Yousuf al-Ahmad, seorang pakar perundangan Islam di Universiti Islam Imam Muhammad Saud mencadangkan kerajaan membina tingkat khas untuk wanita di Masjidil Haram bagi mengelak percampuran ketika tawaf dan solat. Menurut beliau lagi, Islam mengharamkan percampuran lelaki dan wanita, sama ada di dalam atau di luar Masjidil Haram.

Tidak dinafikan pembinaan pembangunan semula serta pembesar kawasan Masjidil haram sedang rancak dijalankan. Adalah elok sekali perubahan fizikal itu diiringi dengan perubahan yang bukan sahaja bertujuan mengelakkan kesesakan ketika solat, tawaf, saie dan melontar jamrah, tetapi mengelakkan juga percampuran jemaah lelaki dan perempuan.

Dr Ismawi Zen, seorang rakyat Malaysia yang bertindak sebagai ketua perunding arkitek pembesaran Masjidil Haram, diharap dapat mendengar keluhan ini supaya mempertimbangkan sistem yang sesuai. Memperkenalkan sistem kawasan, sistem masa, sistem laluan, dataran Kaabah bertingkat, ada flyover khusus untuk wanita di sekeliling Kaabah dan pelbagai lagi …

Memang aku bingung sekali melihatkan keadaan yang diluar kebiasaan, bukan setakat melihat percampuran jemaah semasa solat khususnya di Masjidl Haram, tetapi merasai sendiri bagaimana solat di sebelah jemaah wanita. Aku berharap, cadangan daripada Dr Yousuf al-Ahmad akan dipertimbangkan oleh pihak Kerajaan Arab Saudi.

Aku juga berharap sekiranya diizinkan Allah dapat kembali ke Mekah tahun hadapan, aku dapat melihat perubahan ini, bukan sekadar perubahan fizikal sahaja. Insya’allah.

Dipetik dari berita asal di Harian Metro Jumaat 19 Mac 2010

Paras tawaf untuk wanita

2010/03/19 JEDDAH: Seorang pakar perundangan Islam di Universiti Islam Imam Muhammad Saud mencadangkan kerajaan membina tingkat khas untuk wanita di Masjidil Haram bagi mengelak percampuran ketika tawaf dan solat. Dr Yousuf al-Ahmad berkata, Islam mengharamkan percampuran lelaki dan wanita, sama ada di dalam atau di luar Masjidil Haram.

“Ada dua jenis percampuran jantina, iaitu keadaan sementara di jalan atau di jamrah di Mina, dan percampuran dalam tempoh lama dan sesak ketika tawaf,” katanya. Justeru, katanya, untuk mengatasi masalah itu, pihak berkenaan wajar membina tingkat berbeza dikhususkan untuk wanita di masjid berkenaan.

Katanya, binaan tambahan itu pernah wujud tetapi dimusnahkan pada era kerajaan Uthmaniyah dan ketika Arab Saudi diperintah Raja Saud. “Pembinaan tingkat tambahan itu juga boleh memberi ruang lebih banyak kepada jemaah haji dan umrah,” katanya. Yousuf berkata, semua pihak perlu menghormati hak wanita untuk beribadah dengan tenang di Masjidil Haram.

“Adakah mereka tidak berhak diberikan satu atau dua tingkat khas untuk bertawaf? Adakah mereka tidak berhak bertawaf tanpa perlu bersesak-sesak dengan lelaki? “Apa salahnya membina kawasan khas itu di dalam masjid untuk memberi keselesaan kepada wanita?” katanya. Turut perlu diberi perhatian, katanya, adalah aspek kawalan di tingkat berkenaan.

“Di situ jemaah wanita terhindar daripada sorotan kamera dan imej mereka ditayangkan ke seluruh dunia melalui satelit,” katanya. Selain pernah menyuarakan pendapat itu dalam rancangan terbitan sebuah stesen televisyen, kenyataannya turut boleh diikuti di laman web YouTube. – Agensi

Please follow and like us:
Total Page Visits: 76 - Today Page Visits: 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *