Nilai 3 or Nilai Square : Apa Istimewanya ?

Sejak duduk di Putrajaya, beberapa kali juga ke sana sebab semakin dekat jarakanya, iaitu kira-kira 30 minit perjalanan dengan melalui Lebuh Raya PLUS. Malah sebelum ini pun pernah beberapa kali ke sana. Pendek kata sudah banyak kali, sama ada di Nilai 3 atau Nilai Square. Nilai Square dekat sikit, lepas lalu Plaza Tol Nilai masuk ke kanan di simpang tiga bertrafik light. Kalau Nilai 3 jauh sikit iaitu masuk ke kiri di simpang tiga trafik light tu. Tetapi Nilai 3 lebih luas dan lebih banyak pilihan berbanding di Nilai Square.

Namun apa istimewanya ? Betul ke memang murah rega barangan di sana ? Memang pelbagai barangan terjual di sana. Yang popularnya fabrik seperti kain ela, kain langsir, baju siap, alas meja sofa, cenderahati, hiasan rumah dan barangan serta peralatan perkahwinan. Terdapat juga karpet, kedai spare part kenderaan, kedai eletrik, bunga dan pelbagai lagi. Tetapi suasana membeli belah di sana tidaklah sama seperti di kompleks atau gedung membeli belah sebagaimana dibandar besar dengan hawa dinginnya.

Ada satu gudang jualan karpet yang mendakwa daripada pengeluar karpet terbesar di Malaysia. Gudang ini terletak sebaik kita melepasi pintu gerbang masuk ke kawasan Nilai 3. Masya’allah, bukan main besar gudang tersebut. My wife kata reganya memang murah. Entahlah, mungkin betul juga. Pelbagai jenis karpet dari semurah sekitar belasan RM, hinggalah kepada ribuan RM rega karpet.

Orang kata, walaupun sudah dipotong atau turunkan harga, masih boleh ditawar menawar lagi. Memang benar berdasarkan pengalaman ke sana cari kain langsir. So pastikan jika membeli di sana, usah hiraukan tag harga yang telah diturunkan, minta tawar lagi rega.

Kalau beli kain langsir, siap boleh dapatkan khidmat nasihat secara percuma mengenai bentuk fesyen serta ukuran kain yang diperlukan.

Pernah aku tanya kepada pekedai di sana, mengapa boleh jual murah. Katanya mereka beli terus daripada pengeluar, tanpa melalui orang tengah. Kekadang terpaksa pergi sendiri membuat pemilihan dan tempahan di luar negara termasuk di Hong Kong, Korea dan China. Pembelian juga dilakukan secara pukal dan ini membolehkan mereka mendapat harga yang lebih rendah. Dengan itu mereka boleh jual dengan harga yang murah.

Kalau di Nilai Square, Masjid besar bersebelahan aje, tetapi kalai di Nilai 3, macam tak nampak surau apatah lagi masjid. Tandas awam di Nilai Square tu entah sudah diperbaiki atau tidak. Terkena itu hari aku … Nampaknya cuma ada satu mesin ATM di Nilai 3 iaitu di dalam kedai serbanika 24 jam. So kena sediakan cash secukupnya. Tetapi sesetengah kedai menyediakan khidmat bayaran dengan kad kredit. Kedai atau gerai makan turut disediakan di sana, usah risau jika kelaparan dan setelah penat bershopping.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 67 - Today Page Visits: 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *