May 8, 2021

Tradisi Baraan

Baraan ialah istilah jawa yang bermaksud berjalan atau ziarah beramai-ramai dalam kumpulan pada hari raya. Baraan adalah tradisi orang Jawa yang telah dipraktikkan sejak mereka mula mendarat di Malaysia dulu-dulu. Agaknya kalau kita nak mengaku ini tradisi orang Malaysia dalam merayakan aidil fitri, bakal ada demontrasi oleh warga Indonesia membantah dan kena bakar lagi bendera Malaysia pulak.

Selalunya kumpulan ini melibatkan pelbagai peringkat, sama ada lelaki sahaja atau pompuan sahaja, kanak-kanak remaja dan dewasa. Ini bergantung kepada sesuatu masyarakat di kampung atau taman perumahan berkenaan. Mereka akan bergaya dengan pakaian raya yang lengkap. Dalam melakukan ziarah atau kunjungan dari hujung ke hujung kampung atau taman sama ada secara berbasikal atau bermotor, mereka bersalam-salaman bermaaf-maafan antara satu sama lain.

Kesempatan ini juga digunakan untuk menjenguk sahabat handai dan rakan taulan. Mana yang bujang, akan mengambil peluang mengintai anak dara yang available lagi agaknya. Mana-mana rumah yang tiada wakil dalam kumpulan baraan tersebut, alamat tidak disinggahilah …. Jadi, hendak tak hendak, kena ada wakil daripada kalangan ahli rumah dalam masyarakat berkenaan.

Masa aku kecik-kecik dahulu, selalu juga aku form kumpulan baraan ini dan sesekali aku jadi leadernya untuk kumpulan kanak-kanak. Masa bulan puasa lagi kami sudah berlatih untuk menyanyikan lagu khas untuk dipersembahkan kepada tuan rumah apabila berkunjung ke rumahnya. Tapi aku tak pasti apakah nyanyian seperti ini masih diamalkan lagi. Mungin sebagai ganti kini ada selawat nabi atau marhaban dan doa. Selalunya kini ada ucapan dan permohonan maaf dari wakil rombongan baraan kepada pihak keluarganya dan selalunya disambut ucapan balas daripada wakil anggota keluarga.

Tahun berganti tahun, rumah semakin bertambah dalam sesuatu kampung. Oleh kerana terlalu banyak rumah untuk diperabiskan dalam satu hari, akibatnya kunjungan sesebuah rumah memakan masa 5 – 10 minit sahaja, malah mungkin lebih awal daripada itu. Yang kepala sudah hendak habis berselawat dan berdoa, yang ekor baru nak menjejak kaki naik tangga rumah. Juadah yang disediakan pun kadangkala tidak begitu dijamah. Kalau buat ringkas takut dikatanya ‘kedekut’ dan kalau buat heavy or special, takut membazir pulak. Ini dilema tuan rumah.

Budaya baraan ini pernah aku cuba popularkan pada mula aku tinggal di di Saujana Utama atas nama surau. Baraan dilakukan selepas solat isyak ke rumah-rumah yang ingin diziarahi. Sambutan ketika itu amat mengalakkan sehingga dikatakan di Saujana Utama ni, puasa sebulan, tetapi morey dua bulan. Tetapi apabila rumah semakin banyak diduduki, orang semakin tidak berani untuk menjemput. Mereka mungkin bimbang jika terlalu ramai yang hadir dan menjadi bebanan dalam menyediakan juadah pulak. So akhirnya aterkubur begitu sahaja.

Namun budaya baraan ini sebenarnya antara aktiviti yang menjadikan sambutan raya di kampung-kampung orang jawa khususnya, menjadi meriah. Penat memang penat. Kalau mula dari rumah pertama dengan perut kosong, tiba di rumah akhir agaknya sudah macam ular sawa kekenyangan dengan juadah raya. Kadangkala rumah terakhir merupakan rumah Tok Penghulu atau Ketua Kampung, bergantung kepada keadaan.

Tradisi ini bukan sahaja perlu dipertahankan untuk menyemarakkan lagi sambutan hari raya, malah perlu diperluaskan kepada kawasan-kawasan lain. Bukan setakat orang jawa sahaja yang perlu memainkan peranan, tetapi kita semua bangsa 1Malaysia …

Please follow and like us:
Total Page Visits: 166 - Today Page Visits: 1