Karnival Jom Ke Surau Terakhir ?

Aku kira Program Karnival Jom Ke Surau 2009 yang diadakan dan dianjurkan oleh Surau Al-Hidayah Saujana Utama pada 4 Julai 2009 merupakan yang terakhir bagiku as Pengerusi Surau Al-Hidayah. Alhamdulillah sungguh meriah program berjalan pada tahun ini, seperti yang diharapkan. Pelbagai agensi kerajaan dan NGO turut serta, selain jualan gerai. Dinamakan sebagai Karnival Jom Ke Surau Kali-5. Bagaimana boleh jadi kali ke-5 ? Yang aku pasti cuma Pertandingan Nasyid Antara Institusi Pendidikan Pra Sekolah sahaja yang kali Ke-5. Sebelum ini ianya diadakan sempena dengan sambutan lain seperti Maulidur Rasul serta Israk & Mikraj. Tahun 2008 baru dinamakan Karnival Jom Ke Surau, tanpa ada ’kalinya’. Takpelah kalau nak disekalikan dengan Pertandingan Nasyid yang menjadi core event.

Alhamdulillah, YB Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Zulkefly Ahmad pun dapat hadir merasmikan karnival. Dalam ucapannya beliau melahirkan rasa kagum dan ajaib dengan kemampuan yang dilakukan oleh Surau Al-Hidayah menganjurkan karnival ini. Beliau memberikan markah 10 out of 10 ( markah penuh ) kepada karnival ini. Sempat juga beliau menyampaikan hadiah kepada pemenang dan melawat gerai sebelum bergegas pulang untuk ke suatu majlis lain pulak.

Bagiku program karnival seumpama ini adalah peluang bagi penduduk dan ahli kariah dapat bertemu dan merapatkan silaturahim. Mereka juga berpeluang untuk mengambil bahagian dalam pameran dan perkhidmatan yang disediakan, yang mungkin payah atau tidak berkesempatan kita melakukannya pada masa-masa lain. Derma Darah, Semakan & Daftar Mengundi dengan SPR, Kaunter Penerangan SUK Selangor, Khairat Kematian dan Pemeriksaan Kesihatan

Aku berkesempatan untuk menjalani pemeriksaan kesihatan oleh Pusat Kesihatan Ijok. Alhamdulillah, Tekanan darah = 120/88 mmHg, Blood Sugar 5.2 dan Cholesterol = 4.66. Kiranya semua orait, kecuali kena kurangkan berat badan dari 81.5 kepada 66kg. Tapi aku gunakan timbang di rumah, beratku cuma 78kg aje ? Takpelah, kata doktor tu jangan fikir yang 15kg, dapat kurangkan 5kg by this year pun sudah orait.

Menerusi karnival ini, menunjukkan bahawa surau boleh menjadi focal point dalam aktiviti kemasyarakatan, tidak hanya surau pandangan konvensional iaitu sebagai tempat solat berjamaah dan untuk mengikuti kuliah agama. Ini bertepatan dengan moto surau iaitu, Al-Hidayah Untuk Semua. Al-Hidayah sebagai surau untuk dikunjungi oleh semua orang dan mudah-mudahan dengan kewujudan, peranan dan aktiviti yang dilakukan, akan memberikan hidayah kepada masyarakat sekitar khususnya. Rasanya banyak aktiviti kemasyarakatan seumpama ini dilakukan oleh Surau Al-Hidayah sebelum ini seperti Hari Muslimat, Street Soccer Remaja, Khatam Al-Quran, Wayang Pacak dan Pertandingan Sukan Antara Surau.

Yang paling manis untuk aku kenang ialah satu tayangan menyorot kembali peranan ku sebagai Pengerusi Surau ( PS ) Al-Hidayah dan Pengerusi AJK Pengurus ( PK ) KIDaS, Memula tu rasa terharu juga, entah dimana mereka cilok gambar aku dan famili selain daripada blogku ini ? tetapi bertukar jadi lucu bila menyentuh tentang The Reds dengan slogan ‘You Will Never Walk Alone’. Ha … Ha …

Karnival yang berlalu akan menjadi kenangan manis bagiku untuk ku kenang dalam lipatan sejarah sepanjang menjadi warga Saujana Utama. Pastinya aku akan merindui suasana tersebut suatu masa nanti. Cabaranku ialah bagaimana di tempat baruku. Ianya seperti baru hendak bermula semula. Walaupun orang telah ramai tinggal di sini, tetapi suraunya masih tidak berapa meriah. AJK Pengurusan pun belum dibentuk sedangkan Ramadhan semakin hampir. Apakah persiapannya nanti ? Kekadang aku ke surau, khususnya pada waktu Isyak, akulah Bilal, akulah Imam dan akulah Makmum … maksudnya sorang-sorang aje.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 245 - Today Page Visits: 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *