June 21, 2021

Menziarahi Makam Habib Noh

Aku memang tidak pernah mendengarnya sebelum ini. Tetapi apabila dikatakan beliau merupakan somebody di Singapore, maka aku tidak melepaskan peluang merakamkan detik berada di Masjid sewaktu kunjungan aku ke ke sana pertengahan Mac lalu. Apabila di search menerusi internet, pelbagai kisah rupanya boleh diperolehi. Entah mana satu yang betul-betul boleh diambil pakai. Beliau dikatakan berasal dari Kedah dan mempunyai hubungan terus dengan keturunan Rasulullah s.a.w. Dengan beberapa karamah yang diperlihatkan, beliau dianggap wali oleh umat Islam ketika itu.

Antaranya ialah kebolehan beliau berada di beberapa tempat dalam masa yang sama. Beliau pernah dilihat di Mekah sedangkan diketahui beliau tidak pun meninggalkan Singapore. Beliau dikatakan sering mengucapkan selamat jalan kepada pelayar dengan katanya “Saya akan berada di sana bila awak tiba”. Apabila tiba di destinasinya beberapa ketika kemudian, Habib Noh muncul menyambutnya di pelabuhan.

Habib Noh meninggal dunia pada tahun 1866 ketika berusia tahun 78 tahun. Sebelum mati, beliau pernah berpesan agar dikebumikan di Bukit Palmer. Namun apabila beliau meninggal dunia, cubaan untuk mengebumikan beliau di tanah perkuburan Islam Bidadari gagal apabila keranda beliau tidak dapat diangkat oleh sesiapa sedang kubur telah digali dan orang ramai hadir memberikan penghormatan terakhir.

Akhirnya sesorang teringat pesanan Habih Noh, lantas dikebumikan dengan selamat di Bukit Palmer yang kini turut didirikan Masjid. Ketika kerajaan Singapore mahu membina lebuhraya melintasi makam dari Tanjung Pagar, masjid tersebut hendak dipindahkan. Namun dikatakan umat Islam Singapore membantah. Akhirnya lencongan dibuat sehingga ketinggian makam tersebut searas dengan lebuhraya berkenaan.

Kini makam tersebut seolah-olah jadi macam ’keramat’ dimana ramai orang datang berhajat, berubat serta mendapatkan air penawar. Keliling makam kelihatan banyak botol-botol air mineral. Setelah solat zuhor di situ, aku juga sempat didatangi oleh sorang yang berada di situ memohon derma untuk membeli ubat bagi menyembuhkan penyakit ayahnya yang bernilai S$120. Argh ….

Please follow and like us:
Total Page Visits: 251 - Today Page Visits: 2