Gerhana Matahari 26 Januari 2009

Ketika kaum Cina seluruh dunia merayakan Tahun Baru Cina pada 26 Januari 2009, berlaku juga Gerhana Matahari pada hari yang sama. Apakah ada maksud tersendiri bagi mereka yang merayakan Tahun Lembu pada tahun ini. Entahlah, tetapi berbanding dengan tahun lepas, tahun ini nampak macam kurang meriah. Apakah ada kaitan dengan kemelesetan ekonomi dunia yang sedang melanda ?

Gerhana Matahari ini dapat dilihat merentas dari Lautan Hindi ke timur Indonesia, termasuk di Malaysia. Namun di Malaysia hanya berlaku Gerhana Separa, berbanding dengan dibandar Anyer Indonesia, berlaku gerhana penuh atau gerhana annular . Kali terakhir rakyat Malaysia ‘menikmati’ suasana Gerhana Matahari ialah pada tahun 22 Ogos 1998, di mana pada ketika itu, Gerhana Matahari Cincin telah berlaku di tanahair kita.

Kejadian kali ini berlaku mulai kira-kira 4.30 petang dimana bayang Bulan mulai kelihatan ‘menyentuh’ Matahari dan Matahari kelihatan ‘sopek’. Yang sebenarnya Bulan sudah mula melindunginya. Aku sekeluarga yang ketika itu sedang dalam perjalanan melalui Lebuhraya Pantai Timur (LPT) cuba-cuba mendongak ke langit, namun awan yang sangat tebal menutupi pandangan. Di Saujana Utama, khabarnya hujan lebat turun.

Alhamdulillah, aku akhirnya berjaya juga melihat Gerhana tersebut dan sempat merakamkannya dengan kamera. Puncak Gerhana dikatakan berlaku pada jam 5.50 petang, di mana 72% matahari dilindungi Bulan. Suasana ketika itu begitu redup. Tak pastilah sama ada disebabkan awan tebal yang sesekali-sekala melindungi matahari ataupun sebab kurangnya cahaya yang sampai ke bumi walaupun ketika itu Matahari kelihatan seperti memancar macam biasa di langit. Kemudian Bulan dikatakan perlahan-lahan keluar daripada Matahari dan Gerhana tamat pada jam 6.58 petang.

Tahun 2009 tercatat ada dua gerhana. Jika 26 Januari, gerhana cincin dapat dilihat di Indonesia, gerhana cincin kedua pada 22 Julai nanti dapat di lihat di Hangzhou, China. Gerhana seterusnya ialah pada 15 Januari 2010. Gerhana Matahari terjadi apabila Bulan akan bergerak betul-betul di hadapan Matahari, lalu mengakibatkan cahaya matahari dihalang daripada sampai ke sesebuah kawasan di Bumi.

Ini sebenarnya menunjukkan kekuasaan Allah s.w.t. Sedang perjalanan segala yang ada dilangit seperti bulan, bintang, planet dan matahari mempunyai peredaran yang telah ditentukan dan sempurna tanpa sebarang perlangaran. Malam dan siang silih berganti, perjalanan masa, hari, bulan dan tahun dapat ditentukan. Menerusi ketetapan ini juga, ahli falak atau astronomi mampu menjangkakan dengan tepat bila berlakunya Gerhana Matahari ini. Hanya manusia sahaja yang engkar dan mahu lari daripada ketetapan Allah sebagaimana yang ditentukan oleh Al-Quran serta yang disampaikan oleh Rasulullah s.a.w, dengan pelbagai alasan.

Di Terengganu, Jabatan Hal Ehwal Agama Islamnya telah mengeluarkan surat bagai meminta semua masjid mengadakan solat Sunat Gerhana Matahari ( mungkin kebetulan hari cuti ) sebaik selesai solat Asar. Bersama surat arahan tersebut disertakan juga Teks Khutbah serta tatacara solat Gerhana Matahari. Oleh kerana solat sunat ini dalam kategori tuntutan sunat muakkad dan fenomena gerhana jarang berlaku, maka umat Islam dinasihat bersedia lebih awal dan melakukan solat ini secara beramai-ramai. Surau Al-Hidayah Saujana Utama turut tidak ketinggalan mengadakan solat Gerhana Matahari yang diimam oleh Ustaz Dr Mohd Zaki Abdul Rahman yang juga bertindak sebagai khatib.

Aku harap 22 Julai 2009 nanti, jika diizinkan Allah aku nak buat secara besar-besaran sambutan Gerhana Matahari ini di Surau Al-Hidayah. Selain solat sunat, mungkin boleh bersama berkumpul dengan juru kamera tempatan atau persatuan astronomi sekolah, bagaimana boleh kita mengetahui lebih lanjut mengenai Gerhana Matahari serta mengambil pengajaran daripadanya.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 70 - Today Page Visits: 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *