Kenangan Di Johor Bahru 18 – 20 Nov 2008

Masa kecik-kecik dulu, ketika Pak Long Jaafar tinggal di kuaters berhampiran Masjid Abu Bakar, Johor Bahru, rasanya selalu juga pegi ke Johor Bahru. Tapi lepas habis sekolah kebangsaan, rasanya tersangatlah jarang ( macam tak pernah pulak ) ke Johor Bahru. Kalau pergi pun cuma di Pantai Lido dekat rumah Kuaters Paklong juga, ketika dia jadi Hakim Mahkamah Syariah sama ada beraya atau kenduri majlis. Lepas itu balik …

Tapi pada 18 hingga 20 November 2008 lalu, aku berpeluang meredah Kota Raya Johor Bahru lantaran ada Urusan Seri Paduka Baginda. Berdasarkan buku peta jalan yang dibeli, nampaknya tidak berapa susah sama ada nak cari Hotel Penginapan atau jalan-jalan sekitar Johor Bahru. Singgah juga ke Kompleks Duty Free Stulang. Ingatkan macam di Langkawi, Pengkalan Kubur or Rantau Panjang. Tapi hampeh !!! Macam itu aje rupanya, orang takdelah ramai, lengang dan barang takdelah murah. Harap gah aje bangunan. Ke aku yang salah tempat ?

Sempat singgah ke Danga Bay yang selalu diperkatakan orang tu. Di situ barangan kira jauh lebih baik daripada Kompleks Stulang. Suasana selesa, barangan kira orait reganya, kecuali rega makanan. Cuma peliknya tak ada terjual ( atau tak terjumpa ) cenderahati kenang kenangan sempena ke Johor Bahru seperti keychain ke, magnet kat peti sejuk etc … ke memang orang sini tak suka benda-benda tu ?

Tapi yang bestnya dapat melawat ke Zoo Johor. Rasanya the last time pegi sana agaknya ketika berusia 12 tahun or tahun 1975 yang lalu. Takde banyak sangat perubahan kecuali tambahan sebelah burung kaswari, rusa dan buaya yang menghala ke pantai Lido atau laut. Binatangnya pun not bad !!! Ramai juga pengunjung di sana. Singgah Masjid Abu Bakar, nampak ramai pelancong. Teringat masa kecik-kecik dulu ketika berada di rumah Pak Long. Kalau terdengar aje bas pelancong datang, cepat-cepat pergi dapatkannya. Kot-kot ada pelancong yang bermurah hari, sedekah duit barang seringgit dua. Entahlah, tak tahulah kenapa jadi begitu. Adakah nampak macam peminta sedekah atau saja mereka suka nak derma kepada orang yang beriman ( sentiasa ada dekat masjid ? ha .. ha ..). Kini tempat tinggal Pak Long tu dah jadi Kompleks Islam Johor.

Tapi Johor Bahru ku kira bandar yang berserabut. Banyak yang kelihatan macam terbengkalai dan tergendala. Johor Water Front, Gerbang Selatan serta beberapa komopleks membeli belah usang terbengkalai kelihatan begitu mencacatkan pemandangan. Sekitar Hotel Naza tempat penginapanku pun didapati bersepah tak terurus. Pelik juga sebab Johor Bahru diistiharkan sebagai Bandaraya Ke-2 selepas Kuala lumpur. Tetapi kawasan hadapan Istana, Kebun Bunga, Bangunan Majlis Bandaraya, Pejabat Pos tu kira masih menarik. Bangunan Pentadbiran Sultan Ibrahim masih gah menjadi suatu landmark yang boleh dibanggakan. Tak terasa teringin nak ke JB lagi …

Please follow and like us:
Total Page Visits: 78 - Today Page Visits: 2

3 thoughts on “Kenangan Di Johor Bahru 18 – 20 Nov 2008

  1. Read your article, if I just would say: very good, it is somewhat insufficient, but I am

    still tempted to say: really good!
    Personalized Signature:面对面视频游戏,本地棋牌游戏,本地方言玩游戏,打麻将,玩掼蛋,斗地主,炸金花,玩梭哈

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *