February 2, 2023

Kursus Change Management DI Kuching

Alhamdulillah aku terpilih mengikuti Kursus Pengurusan Perubahan di Merdeka Palace Hotel, Kuching Sarawak dari 24 Ogos sampai 27 Ogos 2008. Khabarnya Hotel ini kiranya rating 5 star dan dimiliki oleh Sultan Berunai. Terletak kira kat bandar dan dikelilingi dengan berbagai Muzium. Tapi tak sempat nak singgah sebab masa tidak mengizinkan, 4.30 muzium dah tutup. Pergi Kuching sebelum ini, sempat juga singgah barang dua tiga muzium tersebut.


Kursus dikendalikan sepenuhnya oleh Prof Dr Chong, perunding motivasi yang berpengkalan di Kuching, Sarawak. Since Dr Chong dalam perkenalannya menyatakan yang dia ada dua PHD dalam Herbalis dan pengurusan hospital, maka probably 35-40% kuliahnya tentang kesihatan diri sebagai part of the perubahan iaitu perubahan bermula kepada diri, kesihatan dan kemampuan kita sendiri.

Namun berdasarkan kisah mengenai herba dan kesihatan, aku kira banyak perkara menarik yang inginku catatkan supaya tidak lupa. Mungkin ada yang pernah aku dengar sebelum ini, tetapi entah macamana kali ini aku jadi ‘terpengaruh’. Terpengaruh untuk menanamkan azam bagi memulakan program ‘diet’ dalam mengurangkan berat badan serta saiz pinggang yang semakin meningkat hari demi hari, menerusi petua atau herba semulajadi dari alam sekitar.

a. Bagi Dr Chong, puasa merupakan ‘terapi’ yang paling baik untuk kesihatan diri. Banyak-banyak patient yang dirawatnya, yang Muslimlebih mudah berbanding yang lain sebab mereka melalui puasa setahun sekali. Tapi kena puasa yang ikut ‘Quran’, katanya sebab kalau malam asyik melantak aje, tak jadi juga.

b. Manakala kurma merupakan the best and most suitable food to eat during bukak puasa. Beliau mengalakkan pengambilan herba dan bahan organik.

c. Beliau udah berbelas tahun tidak minum teh dan kopi, sebaliknya just plain water dengan jus. Ais bagi beliau begitu berbahaya, sebab menyebabkan ‘pembekuan’ colisterol dalam saluran darah selain mengubah suhu dalam badan yang sepatutnya sama dengan suhu luar badan. Aku rasa elok juga aku mula kurangkan meminum ais sehingga tidak minum langsung.

d. Makan terakhir setiap hari ialah kekira jam 7 malam. Elakkan makan waktu malam bagi mengelakkan kegemukan sebab badan memerlukan 2 jam untuk proses penghadaman dan adalah tidak baik jika ketika proses ini berjalan, kita dah masuk tidur. Lagipun malam sudah tiada aktiviti. Tenaga ‘tidak digunakan’ yang dihasilkan akan menjadi kalisterol ( betul ke ? )


e. Daun manggis begitu berkhasiat untuk mengurangkan darah tinggi dan kalesterol. Caranya dengan rendamkan beberapa helai daun manggis ‘muda hijau’ ke dalam air yang baru mendidih.

f. Melakukan urutan dan ramasan untuk melancarkan pergerakan darah keseluruh tubuh setiap kali mandi. Tempatnya ialah belakang batang leher, kedua-dua ketiak kiri dan kanan serta pangkal peha iaitu dikelengkang.

Pada akhir sesi program, sementara menantikan majis penutup kursus, sempat Dr Chong ‘menelek’ mata setiap peserta untuk mengenalpasti masalah dalam tubuh badan kita. Kata Dr Chong, aku ini ‘under stress’. Terkejut juga pada mulanya, betulke Dr Chong nie ? Sukar nak caya juga mulanya, then dia sebut satu-satu tentang daya ingatan, kualiti mataku yang semakin ‘rabun’ serta tidurku yang tidak dalam ‘restful sleep’ dan selalu diganggu mimpi. Rasa ada benarnya pulak apa yang dicakapkannya. Kedua-dua kidney ku ada spot hitam, tapi not much to worry katanya.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 848 - Today Page Visits: 2