Penubuhan Majlis Gabungan Surau

Hasil dua kali mesyuarat yang diadakan iaitu pada 6 April di premis KIDaS dan 16 April di Surau An-Nur, akhirnya persetujuan telah dicapai untuk mewujudkan jalinan kerjasama dan permuafakatan antara surau-surau di Saujana Utama, SBCR dan Sri Pristana atas nama Majlis Gabungan Surau ( MGS ).

Cadangan penubuhan ditimbulkan dan dipersetujui dalam Bengkel Pelan Strategik Surau Al-Hidayah 2008/2010 yang diadakan pada November 2007 di Dusun Eco Resort, Pahang. Surau Al-Hidayah sekadar menjadi penggerak dengan hasrat untuk menyelaras aktiviti serta tindakan yang memberikan kebaikan kepada keseluruhan masyarakat Islam di Saujana Utama, SBCR dan Sri Pristana, khususnya dalam menghadapi masalah bersama.

Walaupun nampaknya aku jadi pengerusinya buat masa ini, aku rasa tak mengapa pada permulaan ini. Since Surau Al-Hidayah jadi pengerak tak mengapalah Pengerusinya jadi ‘Pengerusi’. Aku merasakan Pengerusi perlulah di ‘rotate’ di kalangan Pengerusi Surau-Surau yang ada nanti. Selain aku, Tn Hj Azlan ( Pengerusi Surau Jumaat An-Nur ) selaku Naib Pengerusi.

Manakala Sdra Azrulfaizi Abdul Rahman ( Setiausaha Surau Al-Hidayah ) dipilih sebagai Setiausaha dan Penolongnya, Sdra Mohd Idris Hj Salam ( Setiausaha Surau Jumaat An-Nur ). Semua Pengerusi dan Setiausaha surau-surau lain secara automatik menjadi AJK gabungan ini. Ini termasuklah Pengerusi dan S/U Pembinaan Masjid. Alamat surau menyurat adalah Pengerusi Surau Al-Hidayah.

Pada peringkat awal penubuhan ini, beberapa tindakan terdekat telah diputuskan untuk dilaksanakan berkaitan dengan pencegahan maksiat, sebaran maklumat dan penyelarasan aktiviti serta lain-lain hal. Satu perjumpaan antara ahli MGS dengan Pegawai Tadbir Agama Islam Kuala Selangor akan diaturkan.

Kerjasama pencegahan maksiat

a. Usaha setiap surau untuk menubuhkan pasukan ‘pencegahan maksiat’ masing-masing boleh diteruskan. Fokus lebih kepada tindakan pencegahan yang ‘berhemah’.

b. Tindakan bersama untuk saling berkongsi maklumat, khususnya yang ‘melangkau sempadan’ kariah. Sempadan kariah akan dibincangkan detail bersama peta keseluruhan dalam mesyuarat akan datang.

c. Kad kuasa atau yang seumpamanya untuk tujuan pencegahan maksiat akan dipohon daripada pihak JAIS. Setiap surau dijangka akan diperuntukan 5 kad.

d. Berkongsi tanggungjawab dalam mendirikan sekurang-kurangnya 3 papan tanda amaran kepada ‘Penjenayah Dan Pemaksiat’ dengan kerjasama pihak RT dan Polis Saujana Utama dan kelulusan MDKS.

e. Satu Jumaat akan dipilih untuk dikhaskan bahawa kutipan pada hari tersebut akan disalurkan ke dalam kos penyediaan papantanda selain cadangan sumbangan daripada setiap surau dalam anggaran RM100 setiap surau.

f. Menghantar Memorandum Bantahan serta pertemuan dengan pekedai yang menjual arak, sebelum tindakaan laiantermasuk gesaan kepada orangramai untuk memboikot kedai-kedai tersebut.

Penyelarasan Aktiviti

a. MGS menjadi focal point kepada pihak tertentu yang hendak berhubung dengan surau-surau lain, selain daripada Nazir Surau Jumaat An-Nur. Maklumat perhubungan sedang dikumpolkan.

b. Berkongsi maklumat mengenai aktiviti oleh surau-surau sama ada menerusi SMS, Saujanautama.net dan hebahan solat Jumaat An-Nur.

c. Menggunapakai papan tanda setiap surau lain bagi menghebahkan program-program yang dilaksanakan oleh surau lain, tanpa perlu meminta izin setiap kali hebahan hendak dibuat.

Lain-Lain

a. Initiate semula kawasan Tanah Kubur bersekitaran yangsesuai dengan tumpuan kepada tanah di bawah kabel elektrik ( jalan Lebuh Puncak Alam )

b. Satu pertemuan dengan Pegawai Tadbir Agama Islam Kuala Selangor, Ustaz Zainal Abidin akan diaturkan dalam masa terdekat untuk membincangkan kerjasama, bantuan dan sokongan pihak JAIS mengenai perkara-perkara di atas.

Mohon kerjasama dan sokongan daripada semua umat Islam berhampiran agar apa yang dihasratkan oleh MGS dapat dicapai dan kita manfaatkan bersama.

Mesyuarat seterusnya akan diadakan pada 9.30mlm, 29 April 2008 di Surau Al-Ikhwan SU2

Please follow and like us:
Total Page Visits: 35 - Today Page Visits: 1

1 thought on “Penubuhan Majlis Gabungan Surau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *