Beberapa Kematian Lalu Yang Membekasi

Dua tiga minggu lalu, banyak berlaku kematian yang menyentuh diriku. Mungkin kerana pernah bersamanya, berbual, bergambar dan berurusan dengannya. Terasa yang giliranku semakin hampir.

Prof Datuk Dr Haron bin Din ( 16 September 2016 )
Mula mengenalinya semasa belajar di UKM sekitar 1982-83. Ambil paper elektifnya sebab katanya senang nak score A. Then mula tertarik dengan gaya penyampaiannya dan sering mengikuti kuliah atau ceramah umumnya sekitar university yang sekaligus mendekatkan diri kepada Islam Is a Way Of Life.

Rasanya Pertubuhan Darussyifa yang terkenal dengan rawatan alternatif secara Islam merupakan legasi besarnya, sehingga mampu melahirkan ramai pengamal Perubatan Islam dan menjadi tanda-aras dalam Rawatan Alternatif Secara Islam di Malaysia. Mungkin kerana itulah, walaupun giat cergas dalam PAS, namun beliau dihormati kawan dan lawan. Kenyataan politiknya nya lebih bersifat kepentingan ummah.

Setelah beberapa kali menerima rawatan sakit jantungnya, akhirnya beliau pergi juga meninggalkan kita semua buat selama-lamanya, Jumaat 7.15mlm waktu San Francisco. Yang menambah kedukaan ramai, dikebumikan jauh di bumi USA sana, tak dapat nak berikan penghormatan terakhir buatnya. Ya Allah, kurniakanlah syurga buatnya.

Baru2 ini arwah dikurniakan Anugerah Khas Tokoh Maal Hijrah 1438H oleh kerajaan Malaysia sempena Sambutan Maal Hijrah Perigjat kebangsaan yang disambut di MAEPS Serdang. Bagiku, ia lambang bahawa beliau dihormati lawan dan kawan.

Datuk Hj Muhammad Rosli bin Razak ( 24 September 2015 )
Sebelum Masjid Cyberjaya dibuka, sering jumpa beliau dan bertanya khabar ketika solat Jumaat di Surau Jumaat Bomba Cyberjaya. Rupanya sudah setahun lebih beliau bersara dari MAMPU dan pagi tadi, mendapat tahu beliau telah meninggal dunia disebabkan pendarahan otak setelah beberapa hari dimasukkan wad HKL. Innalillahiwaina ilaihirojioun. Namun Alhamdulillah, berkesempatan memberikan penghormatan terakhir dan mengiringi perjalanan saat2 akhir beliau di atas muka bumi ini.

Mengenalinya semasa mula2 jadi penjawat Awam di Lembaga Peperiksaan Jalan Duta @ Bahagian Perkhidmatan Komputer, Kementerian Pendidikan Malaysia tahun 1989. Walaupun tidak direct di bawahnya, namun banyak dapat dipelajari daripadanya yang suka berkongsi ilmu, pendapat serta suka mencabar potensi diri untuk membuat yang lebih baik @ efisien.

Berehatlah Datuk Hj Muhammad Rosli Abd Razak, didoakan dalam peliharaan Allah. Semoga Allah menerima ibadah, amal baktimu dan ilmu yang dicurahkan sebagai amal jariah, diampuni segala dosa dan ditempatkan bersama para solihin.

Tn Hj Azhari Sairin ( 21 September 2016 )
Mengejutkan, pemergian nya ketika warga Kuala Selangor masih menagih khidmat baktinya. Terkilan juga lantaran lewat mendapat maklum sehingga tak dapat nak hadir memberikan penghormatan terakhir buat Tn Hj Azahari Sairin, Setiausaha Majlis Daerah Kuala Selangor yang meninggal dunia kerana demam denggi tadi malam pada usia seawal 52 tahun.

Mengenalinya ketika mula menetap di Saujana Utama Sg Buloh sekitar 2002 merupakan seorang yang begitu komited dalam tugas dan sering turun padang dalam memberikan khidmat dan menyelesaikan masalah warga Kuala Selangor.

Semoga Allah mengampuni dosa2nya, menerima amal dan khidmat baktinya sebagai ibadah dan dikurniakan syurga sebagai balasan. Sesungguhnya mati itu pasti dan terasa giliran ku semakin hampir.

Ustaz Fadzli Yamani ( September 2016 )
Juga mengejutkan. Walaupun tidak mengikuti perkembangan beliau, namun sering mengikuti slot khasnya Tahsinun Ibadah yang disiarkan dalam radio IKIM. Beliau dikatakan diserang sakit jantung, tetiba rebah di Airpiot semasa menunggu kenderaan yang mengambilnya untuk dibawa ke hotel.

Walaupun kematiannya di bumi Ghanxau, Cina, namun disebabkan peraturan tempatan maka jenazah beliau terpaksa dibawa balik ke bumi Malaysia dan ditanam di tanah Perkuburan Riyadus Sakinah, Gombak. Kebetulahh ada sedikit masalah menyebabkan jenazah agak lewat kembali di Malaysia.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 38 - Today Page Visits: 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *