May 8, 2021

Selamat Jalan Anakanda …

Alhamdulillah, pada 20 Ogos yang lalu, anak saya ( dikalangan yang berkot, kedua dari kiri ) yang turut menyambut hari ulang tahun kelahiran ke-18 pada tarikh yang sama, telah berpeluang dan diberikan kesempatan berangkat untuk melanjutkan pelajaran ke University Of Alberta, Edmonton Kanada.

Beliau bertolak bersama kira-kira 20 orang yang lain di bawah tajaan JPA selama 4 tahun bagi mengikuti pengajian dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal.  

Terima kasih kepada mereka yang hadir dalam majlis solat hajat dan doa selamat di rumah saya tempohari ( sorie, tak jemput semua ). Namun kepada semua, doakanlah agar anak saya diberikan kekuatan dan kelapangan Allah dalam menghadapi hidup di sana, ditetapkan iman dan pulang nanti berbakti kepada orang tuanya, agama dan masyarakat .

Namun agaknya beberapa perkara berikut boleh dishare ( tapi no money back guarantte ) :-

a. Semasa mengandungkan anak-anak, my wife sering membaca surah Maryam, Yusof, Luqman dan ?? ( lupa satu lagi Muhammad ke ? ). Surah-surah ini dikatakan memberikan impak kandungan daripada segi kecerdikan, rupa paras serta keimanan anak yang dikandungi.      

b. Kunci ilmu adalah membaca. Wujudkan budaya suka membaca dan mendapatkan ilmu di rumah sejak anak masih kecil lagi. Tidak semestinya buku yang mahal-mahal. Banyakkan bahan bacaan di rumah. Dedulu saya sering belikan majalah kanak-kanak yang seswai seperti Kuntum, Dewan Pelajar dan Kawan. Mungkin tidak mampu beli banyak buku tapi seringlah melawat ke perpustakaan, pameran buku, jualan gudang buku dsbnya.  

c. Berikan perhatian, pantau kegiatan anak supaya sentiasa kepada yang baik merupakan suatu yang biasa.  

d. Ikutilah ceramah motivasi yang berkaitan pendidikan anak-anak. Sekarang dah banyak, zaman anakku kecik dulu amat jarang. Aku banyak terpengaruh dengan kaset dan buku Datuk Dr Hassan Ali kerana masa tu memang dia yang tersohor dan tipsnya agak praktikal. Ada satu buku lupa tajuk menyebutkan senaman-senaman yang menguja minda dan meningkatkan potensi otak. Sekarang banyak susu yang dikatakan di campur olah bahan tertentu untuk ‘kecerdikan’, entahlah sejuah mana kesannya. Pendeknya invest sikit RM untuk baca buku motivasi, dengar kaset atau hadiri kursus berkaitan parenting.  

e. Semasa anak-anak mengambil peperiksaan yang penting dan besar-besar spt UPSR, PMR dan SPM, iringi masa mereka ‘bertarung’ menjawab peperiksaan dengan membaca yasin atau al-qur’an dan solat hajat supaya mereka diberikan Allah ilham menjawab dengan ‘lancar’. Mungkin kita tidak mampu lantaran kerja ( ambil cuti lagi elok ), tapi paling kurang jangan berbuat maksiat ( memang kalau boleh jangan buat maksiat langsung ). Macamana pertolongan Allah nak datang sedang kita dalam keadaan maksiat ?  

Sekadar itu yang teringat pada masa ini, semoga ada manfaatnya.

 
Please follow and like us:
Total Page Visits: 131 - Today Page Visits: 1