May 8, 2021

Pertandingan Nasyid Pra Sekolah – Post Mortem

Sempena sambutan Maulidur Rasul Al-Hidayah pada 20 mei lalu, berlangsung Pertandingan Nasyid Antara Institusi Pendidikan Pra Sekolah. Semua keputusan telah maklum. Melihat kepada sambutan masyarakat, serta persembahan yang meningkat berbanding last year, mungkin ada beberapa perkara boleh difikirkan serta diambil tindakan khususnya oleh AJK Surau Al-Hidayah bagi memastikan pertandingan itu dikira ‘berprestij’ bagi peringkat kita di Saujana Utama. Expectation parent nampak lebih meningkat supaya anak mereka menang, begitu juga pihak pengusaha tadika/taski/pasti.

a. Sistem siaraya atau PA sistem perlu dipertingkatkan supaya suara anak-anak dapat didengar dan dihayati dengan baik. Perkara ini agak sukar sebenarnya dan barangkali melibatkan kos yang tinggi, sebab lain budak lain caranya. Ada yang tak nak pegang mikropon (sama ada cordless atau bercord ) sebab nak mengayakan sesuatu. Kena cari mic yang power giler …

b. Cara permarkahan rasanya perlu ditentukan oleh pihak penganjur. Mungkin pencampur markah yang lalu boleh cadangkan kaedah permarkahan yang seswai. Sama ada setiap hakim nilai satu kategori sahaja, atau setiap hakim nilai semua kategori. Apa pula kategori permarkahannya. Adakah sketsa termasuk dalam mana-mana kategori. Kaedah permarkahan ini diberitahu terus kepada pasukan peserta semasa taklimat awal-awal lagi.

c. Probably next year kita kena cari pengadil yang takada hubungkait dengan Saujana Utama … kot -kot cikgu musik dari Aprika, ke Bangladesh ke .. ops !!! Atau panggil kumpulan nasyid tertentu, sambil buat persembahan. Tapi ini kosnya tinggi barangkali. Ini bagi mengelakkan faktor kepentingan dan salah anggap walaupun para hakim telah cuba bertindak secara propesional.

d. Barangkali pentas kena ubah, agar tiang tengah dibuang. Ini mungkin sensitif di kalangan AJK yang telah bertungkus lumus membina wakaf ini, walau dulunya tak terfikir nak buat pentas pertandingan nasyid, sekadar tempat ceramah selain berehat. Kudin mungkin boleh fikirkan lagu mana, letak besimelengkong sebagai ganti ke ?

e. Ada yang mencadangkan buat malam, dalam dewan etc… tapi mengenangkan tujuan kita nak berhimpun kat surau, rasanya kita akan terus kekalkan di surau. Untuk malam, rasanya lagi sukar sebab by the time keputusan diumumkan, bebudak tu dah tidur agaknya. Ini pun cuma 7 daripada 14 taska/tadika yang ambik bahagian. Suatu masa nanti mungkin penganjuran ini boleh dibuat oleh atau bersama Masjid Jamik SaujanaUtama.

Walau bagaimanapun tahniah dan terima kasih atas penglibatan semua yang telah menjayakan sambutan Maulidur Rasul Al-Hidayah yang lalu, yang dianggap lebih meriah dan menarik berbanding last year. Sambutan terhadap Perkhidmatan Islam Darul Syifa’ amat mengalakkan …

Please follow and like us:
Total Page Visits: 149 - Today Page Visits: 2