Shermon Burgess terima hidayah Islam

TERJEMAHAN SINAR HARIANTERJEMAHAN SINAR HARIAN13 Mac 2023 09:00am | Masa membaca: 3 minit

SYDNEY – Seorang aktivis anti-Islam terkemuka di Australia mengejutkan ramai pihak terutama kumpulan berhaluan kanan apabila mengisytiharkan dirinya telah memeluk agama Islam.

Shermon Burgess ialah bekas ketua kumpulan sayap kanan United Patriot Fronts (UPF) dan terkenal dengan peranannya semasa protes anti-Islam yang tertumpu kepada pembinaan masjid di Bendigo pada 2015.

Shermon Burgess (tengah) mengetuai bantahan pembinaan masjid di Bendingo pada 2015.

Shermon Burgess (tengah) mengetuai bantahan pembinaan masjid di Bendingo pada 2015.

Burgess menganjurkan berpuluh protes bersama ketua kumpulan neo-Nazi, Blair Cottrell dan Neil Erikson. Selain UPF, Burgess pernah mengetuai beberapa lagi organisasi anti-Islam dan antipendatang, antaranya Reclaim Australia serta Defence League yang kini telah dibubarkan.

Alasan utama Burgess memilih Islam kerana tertarik dengan pendirian teguh agama tersebut terhadap isu maskuliniti, peranan jantina dan penentang total terhadap lesbian, gay, biseksual, transgender dan pelik (LGBTQ).

Shermon Burgess mengakui kehidupannya kini lebih teratur selepas memeluk Islam.

Shermon Burgess mengakui kehidupannya kini lebih teratur selepas memeluk Islam.

Tidak lama dahulu, Burgess pernah melabelkan Islam sebagai mundur dan menegaskan agama tersebut tidak sesuai diamalkan dalam cara hidup orang tempatan di Australia. Dia juga menghasilkan pelbagai kandungan berbaur perkauman dan menghasut di laman media sosialnya ‘The Great Aussie’ sebagai tanda kebencian terhadap komuniti Muslim.

TERBUKA HATI

Burgess dalam temu bual eksklusif di portal Crikey berkata, dia terbuka hati mendekati Islam, seterusnya memeluk agama itu semasa Australia dilanda pandemik Covid-19.

Malah, pertemuannya dengan Ketua Muslim Freedom Movement, Youssra Rose menjadi titik penting dalam memberinya input dan pandangan lebih jelas mengenai Islam.

Penyokong Shermon Burgess berhimpun di Sydney bagi membantah pengaruh Islam di Australia.

Penyokong Shermon Burgess berhimpun di Sydney bagi membantah pengaruh Islam di Australia.

“Anda mesti tidak percaya melihat saya berdiri bersama orang Islam untuk berjuang dengan tujuan sama, namun kini banyak yang telah berubah.

“Kini saya bersama komuniti Muslim untuk melawan penindasan Zionis dan Freemason yang memerintah,” katanya.

TERIMA KECAMAN

Selepas memeluk Islam, Burgess mengakui dia menerima banyak kecaman dan ugutan daripada bekas ahli-ahli UPF.

Ahli UPF melakukan konfrontasi terhadap aktivis pro-Islam di Sydney.

Ahli UPF melakukan konfrontasi terhadap aktivis pro-Islam di Sydney.

Malah, akaun media sosialnya dihujani dengan kata-kata kesat, namun perkara itu tidak sesekali melemahkan semangatnya untuk terus mendalami Islam. “Ramai antara mereka merupakan peminum arak tegar. Malah, mereka juga mempunyai kehidupan yang tunggang-langgang. Saya suka dengan aspek kesihatan Islam yang melatih dan menghalang penganutnya daripada mengambil alkohol serta dadah,” ujarnya.

Tambah Burgess, kehidupannya kini lebih teratur dan bermakna berbanding sebelum mengucap dua kalimah syahadah.

Dipetik dari : https://premium.sinarharian.com.my/article/226750/rencana/jendela-dunia/shermon-burgess-terima-hidayah-islam

Please follow and like us:
Total Page Visits: 66 - Today Page Visits: 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *