Maritime Experiential Museum & Aquarium

Aku berpeluang menghadiri IBM Connect 2015 – Executive Xchange di Singapura dari 1hb hingga 3hb September 2015 anjuran syarikat ICT IBM. Pesertanya adalah di kalangan delegasi CIO pengguna sistem atau solution IT IBM sekitar Asean. Topik banyak berlegar di sekitar cabaran dan peluang disebalik kecenderungan manusia sekarang terhadap penggunaan media sosial.

Malah menurut kajian, 80% responden memberi respon bahawa perkara pertama dilakukan sebaik bangkit tidur adalah mendapatkan smartphone memasing. Lantaran itu IBM menjalin kolaborasi dengan Apple, Facebook untuk kekal relevan. Dalam masa yang sama, bagaimana menghadapi expectation pengguna, isu keselamatan, keperluan analytic computing, Big Data dan mengambil manafaat daripada cloud computing.

Sepanjang program, aku ditempatkan di Hotel Hard Rock Singapore. Terasa macam kurang selesa bunyi ‘Hard Rock’. Salah satu tarikan berdekatan penginapanku ini ialah Maritime Experiential Museum and Aquarium. Ia menempatkan Maritime Experiential Museum dan SEA Aquarium yang mempunyai pelbagai keistimewaan tersendiri. SEA Aquarium pula dikatakan merupakan aquarium terbesar di dunia.

Maritime Experiential Museum
Bermula dengan Maritime Experiential Museum yang merupakan arkiologi maritime dan kekayaan sejarah penerokaan lautan dan perdagangan Asia suatu ketika dahulu.

Ingat masa belajar sejarah sekolah dahulu perdagangan rempah ratus serta pertukaran barangan dagangan yang menjadi aktiviti utama sehingga penjajahan barat di rantau Asia, termasuk Asia Tenggara dan Malaysia.

Mungkin pameran ini cuba untuk menunjukkan tentang kepentingan Singapura sebagai pelabuhan perdagangan yang utama suatu masa dahulu sehingga ia merupakan sebahagian daripada Laluan Sutera.

Kapal Admiral Zheng He
Di tengah-tengah bangunan setelah melepasi pintu masuk, ditunjukkan sebahagian daripada binaan saiz sebenar kapal seorang Admiral bernama Zheng He.

Malah pembinaan muzium ini dikatakan inspirasi daripada Admiral Zheng He yang dilantik oleh Maharaja semasa pemerintahan Dinasti Ming untuk melayarkan 300 kapal dengan 28,000 kru bagi melaksanakan penerokaan lautan.

Dalam badan kapal Zheng He yang dipamirkan, ditunjukkan juga rempah ratus, barangan kebudayaan yang diperolehi daripada setiap negara yang diterokai.

Jewel Of Muscat
Ia merupakan sebuah kapal pemberian kerajaan Oman kepada negara Singapura. Kapal yang dibina semula tersebut berdasarkan kapal yang sering digunakan dalam kurun ke-9 dengan menggunakan teknik dan bahan binaan tradisional.

Ia dilayarkan dari Oman pada tahun 2010 tanpa sebarang peralatan navigasi canggih dan tiba di Singapura 5 bulan kemudian.

Typhoon Theatre
Dengan tambahan tiket SIN2, kumpulan kami masuk ke satu bilik theatre yang agak besar. Dihadapan pengunjung ada skrin yang besar. Seolah-olah kami berada di atas kapal besar dan dengan bantuan teknologi multimedia, pengunjung seolah-olah berada dalam kapal laut yang sedang belayar.

Aku mula cuak, kot-kot ada kejutan. Kedengaran bunyi guruh dengan tempat duduk kami sesekali turut bergegar, terasa sejuk seperti di tengah-tengah laut. Malangnya pengunjung tidak dibenarkan mengambil gambar dalaam bilik ini.

Diwujudkan suasana seolah-olah kapal kami meredah cuaca buruk, gelora laut, angin dan kilat sabung menyabung. Akhirnya kapal kami karam ke dalam laut bersama-sama dengan lantai kapal yang juga menurun ke tingkat bawah. Bila keluar dari bilik theatre, memang kami telah berada di tingkat bawah berbanding tingkat mula-mula masuk tadi.

Shipwreck Habitat
Keluar terus menuju kepada aquarium besar yang memaparkan habitat sekitar kapal yang karam di dasar laut. Mungkin cuba melanjutkan perasaan tentang apa dialami di bilik theatre tadi.

Namun agak kecewa kerana gagal mengambil foto dengan baik dalam suasana aquarium yang ‘low light’.

Aquarium Lautan Terbuka
Aku rasa ini yang menariknya aquarium di sini. Di Malaysia, setakat di Pusat Sains Negara dan Langkawi tetapi kecil sahaja tangkinya. Di Aquaria KLCC aku belom pernah pergi lagi.

Habitat lautan di sini dapat dilihat dalam aquarium gergasi secara natural. Dikatakan terdapat lebih daripada 100,000 hidupan lautan serta lebih 800 spesis terdapat di sini.

Ini boleh mencetuskan kajian lanjut tentang habitan dan ekosistem mereka. Sebagaimana pengunjung lain, aku mengambil kesempatan untuk duduk sambil berehat dan memerhati dengan sepuas-puasnya mahluk ciptaan Allah yang pelbagai itu.

Ia dikumpulkan mengikut habitat dari serata dunia seperti Laut Cina Selatan, Laut Jawa, Selat Melaka & Laut Andaman, Teluk Bengal, Teluk Parsi & Laut Arab serta Laut Merah.

The Living Fossil
Ia merupakan sebahagian daripad pameran ‘Sea Monsters: Past and Present’ yang kebetulan berlangsung ketika aku ke sana. Living fossil bermaksud organisma yang mengekalkan bentuk yang sama walaupun telah berjuta bertahun serta kurang atau tiada lagi spesis yang seumpamanya.

Agak menarik juga bila mengetahui rupanya aada beberapa yang biasa di temui rupanya termasuk juga sebagai fossil hidup seperti belangkas dan ikan tembakul ( betul ke ? )

Ini sahajalah peluang melencong dari jadual IBM Connect 2015 – Executive Xchange yang agak ketat.

Universal Studio sekadar mampu menjengok pintunya. Tidak ada masa sebenarnya. Selain kadar pertukaran yang tinggi, masuk sorang-sorang sekadar nak berselfie merakam pengalaman tak best la. Lagipun pernah pergi sebelum ini.

Malaysia Food Street sekadar nak merasa makanan halal Malaysian. Menarik juga suasananya. Ku kira pembangunan sekitar Sentosa Resort World ini adalah usaha Singapura dalam menaikkan industri pelancungan yang sekaligus meningkatkan pendapatan negaranya.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 972 - Today Page Visits: 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *