Disebalik Pemecatan Tan Sri Muhyiddin

Sebaik Tan Sri Muhyiden Yassin ( TSMY ) diumumkan yang dia digugurkan sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia pada 28 Julai 2015 dalam rombakan cabinet baru, aku jadi terkejut berok. Walaupun PM kata pengguguran tersebut mendapat sokongan 154 Ketua Bahagian dan 3 juta ahli Partinya, tapi ada jutaan lagi warga negara yang juga pengundi berdaftar dan bukan ahli UMNO turut terkejut dan terpingga-pingga.

Akhirnya kalangan pimpinan UMNO, sama ada yang menganggotai kabinet atau tidak, pun jadi senyap to play safe. PM berjaya mengekalkan kuasa eksekutif menerusi rombakan kabinet yang dibentuk. Namun bagaimana di mata khalayak ramai ? Sejauh mana rakyat meyakininya disebalik palitan isu-isu demi isu yang melingkarinya ?

Tambahan membingungkan ialah pemecatan back-dated perkhidmatan Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail 27 Julai, dikatakan atas faktor kesihatan. Ada surat doktor ke sedangkan dia bakal bersara wajib Oktober nanti ? Abdul Gani Patail terlibat dalam pasukan penyiasatan dan pemecatannya tentu pembantutkan penyiasatan Pasukan Petugas.

Melengah-lengahkan Isu ?
Pasukan PAC pun tergendala sebab Pengerusinya selain beberapa ahlinya dilantik menganggotai kabinet. Speaker Dewan Rakyat sudah sudah kata yang anggota baru PAC tidak akan dilantik sehingga Dewan bersidang Oktober ini. Bolehkah Timbalan Pengerusi PAC, Tan Seng Giaw ( DAP ) meneruskan tugas dengan ahli yang tinggal ? Bimbang nanti tidak mendapat kerjasama pengurusan Parlimen atau hasil siasatan mereka tidak diiktiraf.

Terkini orang SPRM pula menjadi sasaran apabila yang terlibat dengan siasatan ditukarkan kerja ke tempat lain. Bila siasatan mahu ditamatkan, atau sengaja mahu dilengah-lengahkan sehingga rakyat lupa. Maklumlah Melayu mudah lupa …

Persoalan kini jug apakah ex-PM boleh bertahan lama lagi ? Sejauh mana beliau dan penyokongnya berupaya mengubah keadaan di peringkat atas sama ada dalam Umno atau kerajaan. Atau sebaliknya mereka boleh mengubah persepsi dan sokongan rakyat jelata dan pengundi. Ini yang mungkin dibimbangi dan tidak hairan kalau beliau dilucutkan jawatan Timbalan Presiden atas alasan disiplin dan berhadapan dengan tindakan tata-tertib partinya. Ataupun tunggu 18 bulan lagi untuk UMNO adakah semula pemilihan.

Bak kata Raja Petra Kamaruddin dalam blognya, TSMY dituduh cuba merancang hendak mengulingkan Najib bersama kekuatan pembangkang dan media seperti The Edge dan Sarawak Report menerusi usul undi tidak percaya di Parlimen. Entahlah, sukar juga nak percaya. Atau sekadar nak reka cerita bagi menyakinkan orang ramai bahawa pemecatan TSMY adalah wajar.

Apapun, tindakan mengugurkan atau memecat TSMY telah menimbulkan pelbagai kebimbangan yang boleh menyebabkan krisis kepercayaan rakyat terhadap pemerintahan negara. Perkara ini boleh membawa kepada suasana tidak stabil dan menjejaskan perjalanan negara. Nilai RM berbanding matawang lain semakin menyusut.

Persepsi Rakyat
Dalam isu derma RM2.6billion, pelbagai alasan diutarakan untuk menghalal dan menampakan ianya memang halal. Kalaupun halal, bukan jenayah dalam UMNO dan dana lebih selamat diperlakukan begitu, namun bagaimana persepsi rakyat atau ahli UMNO itu sendiri ? Anehnya Timbalan Presiden pun tak tahu. Bagaimana pula dengan Bendahari ?

Tidak dapat tidak, parti pemerintah dan barisan kabinet barunya mesti berusaha memujuk dan meyakinkan kembali rakyat agar mendapat sokongan semula. Jika tidak akan menjadi realitilah kegusaran TSMY bahawa UMNO-BN akan kalah jika esok pilihanraya.

Malangnya my junior seorang masa sekolah menengah yang jadi Timbalan Menteri tu buat lawak antarabangsa, esok tidak pilihanraya. Buat apa gusar lagi … Guru BM dia sama ke dengan guru BM aku dulu ?

Aku ada tanyakan mereka yang hadir dalam jamuan Aidil Fitri di taman kediamanku tadi, MP tak datang ke ? Dulu-dulu beliau sering datang dan membuat ucapan. “UMNO nak runtuh dah. Nak datang macamana, sibuk kehulu hilir dengan mesyuarat Bahagian”, kata salah sorang hadirin. Terkejut aku, “jangan cakap kat sangat”, balasku.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 44 - Today Page Visits: 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *