May 8, 2021

Ramadan 1436H – Negara 1001 Masalah

Telah menjadi lumrah bagi diriku, sepanjang Ramadan memang payah nak update blogku ini. Nak nengok skrin notebook pun malas. So lepas raya baru berupaya. Memang banyak yang hendak diperkatakan, khususnya masalah yang melanda negara. Bak kata Kuli ( MP Gua Musang ) alam awalan video Undilah dalam youtube yang agak popular sebelum PRU13, Malaysia memang berhadapan dengan banyak masalah”.

Katanya, “Seperti anda, saya seorang rayat Malaysia. Saya Cintakah negara kita ini. Malaysia sebuah negara yang cukup indah, tapi ada macam-macam masalah. Tak perlulah saya sebutkan, kerana saya pasti kita semua tahu apa masalah-masalah ini. Ingatlah walau apa pun terjadi, Malaysia ini negara anda. Ia negara kita. Ia memang banyak masalah”.

Entah kenapa, dinilai daripada segi matawang, ekonomi negara kelihatan merudum dan semakin merudum. Bayangkan masa aku ke USA, dengan RM350 aku boleh dapat USD100. Namun lepas raya bebaru ini, aku tukar balik lebihan USD aku, USD100 dapat balik RM376.

Kurang Sambutan Berbuka di Hotel
Beberapa kali pada awal Ramadan aku sempat menerima pelawaan beberapa syarikat untuk berbuka puasa di hotel. Jelas perbezaan berbanding dengan tahun lepas yang selalunya meriah dan penuh sesak.

Malahan pihak hotel terpaksa menyediakan ruang tambahan, menjadikan bilik-bilik seminar biasa menjadi tempat berbuka puasa. Juga hingga terpaksa membuat tambahan surau atau tempat solat.

Tetapi kali ini, pengunjung jelas berkurangan dan banyak meja yang kosong. Apakah ini melambangkan merudumnya ekonomi. Apakah juga melambangkan peniaga atau syarikat mula berkira-kira dalam menjamu pelanggannya berbuka puasa lantaran bajet yang kurang, mungkin disebabkan juga oleh business yang berkurangan.

Kerugian RM42 Billion 1MDB
Menjenguk isu 1MDB agak menakutkan juga. 1MDB= 1 Malaysia Dalam Bahaya ? Bagaimana syarikat yang baru ditubuhkan beberapa tahun lepas dan mencatat keuntungan jutaan RM sebelum ini, tetiba rugi RM42 billion !!! Bukan RM42 juta atau RM420 juta, tetapi RM420,000 juta !!! Atau cuma atas kertas jikapun terma teknikal ekonomi ?

Apa kaitan 1MDB dengan rakyat ? 1MDB dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan Malaysia. Pengerusinya ialah Perdana Menteri sendiri. Kalau rugi, rakyat juga yang kena tanggung. Kena bayar balik hutang bukan ? Kalau untung pulak, bagaimana dipulangkan balik kepada rakyat ?

Since dikatakan akan dilakukan siastan forensic tentang pengurusan 1MDB, kita tunggulah hasil siasatan itu nanti. Tidak dinafikan kebaikan daripada 1MDB kepada rakyat seperti pinjaman mikro-kredit serta menaja penghantaran imam bilal potong queue pergi menunaikan haji. Tetapi belumpun selesai, entah-entah belum mula lagi, pelbagai hal lain pula timbul. Tabung Haji nak beli tanah milik 1MDB di kota raya Kuala Lumpur. Nak beli atau kena paksa Tabung Haji beli supaya 1MDB ada tunai untuk langsaikan hutang. Kemudian pelbagai GLC lain turut dikaitkan.

Akhir-akhir timbul pula soal Petro Saudi, Jhlow serta pelbagai lagi sehingga laporan sorat khabar economist The Edge dan Asian Wall Street Journal, dikatakan PM menerima wang ‘misteri’ yang dimasukkan kedalam akaunnya. Bukan 26 ribu atau 2.6ribu tetapi RM2.6 billion. Wang dari sapa dan untuk apa ? Sehingga dikaitkan dengan wang untuk kempen pilihanraya BN yang lalu.

Jika untuk pilihanraya, timbul pula persoalan, sahkah pilihanraya lalu, BN guna sejumlah wang tersebut untuk menang pilihanraya ? Argh, pening memikirkannya. Kemdian dikaitkn pula kematian pengasas Ambank yang dibunoh beberapa bulan lalu. Sungguh menggerunkan jika ianya benar-benar sebagaimana persepsi yang dimainkan. Apakah memang persepsi jika Tun Mahathr pun bangkit bersuara meminta penjelasan?

Gerakan Harapan Baru Yang Mengharu Biru
Pada saat kemelut melanda pentadbiran kerajaan atau pucuk pimpinan BN, Pakatan Rakyat ( PR ) pulak dilihat sebagai mulai porak peranda. Gerakan @ Gagasan Harapan Baru ( GHB ) tercetus dari kalangan ahli atau bekas pimpinan PAS yang tidak terpilih semula dalam pemilihan Muktamar yang berlangsung sebelum Ramadan. Ini gara-gara melabel kumpulan ulama dan kumpulan progresif. Siapa yang memberikan label. Kelihatannya seperti oleh media massa yang kemudian diperkukuhkan oleh parti DAP.

Perselisehan PAS dengan DAP mulai timbul setelah timbul isu Hudud yang diluluskan di Dewan Undangan Negeri Kelantan dan kemudiannya hendak dibawa ke Parlimen pula. Serangan DAP terhadap PAS mulai bertalu-talu sehingga Dewan Ulamak PAS meluluskan resolusi batal persepakatan dengan DAP.

Apakah memang isu Hudud menjadi pemisah dengan alasan bukan masanya lagi. Tumpuan dalam meningkatkan ekonomi, kebajikan dan membantu mangsa banjir yang patut diutamakan di Kelantan itu sendiri katanya. Yang penting katanya dapatkan kuasa politik dulu dan ianya bukan agenda persepakatan PR.

Bagaimana PR tanpa PAS dan bagaimana masa depan PAS jika berada di luar dari PR. PAS dan para pendokong Gagasan Harapan Baru tentu juga merasakan perlunya kerjasama bagi membentuk kekuatan dalam menumbangkan BN dalam pilihanraya umum. Sebab itu, walaupun batal hubungan dengan DAP, tetapi PAS mahu kekal dalam PR. Agaknya bagaimana ini boleh dilakukan ?

PKR tidak memainkan peranan menjadi pendamai. Kalau DSAI ada, mungkin tidak begini jadinya. Sebagai jalan selamat mungkin PKR hanya akan menerima DAP dan GBH dalam PR dengan PAS terkeluar. Apakah mungkin PAS dan GHB boleh bersama dalam PR ? Kerajaaan PR Selangor dalam dilemma kerana sekiranya PAS di tendang keluar, apakah PR boleh membentuk kerajaan negeri yang memerintah. Penyelesaiannya tentulah bubar dan pilihanraya semula.

Walaupun sejarah menunjukkan serpihan PAS seperti Berjasa dan Hamim tidak bertahan lama, namun dalam senario politik sekarang sekiranya GHB yang juga serpihan PAS berjaya mendapat tempat dalam PR, mungkin nasib parti serpihan PAS itu berbeza dan PAS akhirnya menjadi jemaah dakwah sahaja.

Yang memimpin GHB pula bukannya calang-calang. Mereka pandai berhujah, telah mempunyai nama, pengaruh dan kekuatan sebagai pengerak dan penghubung PAS dalam PR sebelum ini. Mereka juga tahu kekuatan dan kelemahan dalam PAS. Mulalah dikritiknya PAS dengan bermacam-macam, tak relevan lagi, sehingga mengugut sekiranya PAS tidah berubah dalam 100 hari selepas Muktamar. Daripada dikenakan tindakan tatatertib, apabila keluar keluar dan masuk GHB, maka secara automatik terkeluar daripada PAS. Persoalan Bai’ah pun mereka dah berani perkecil-remehkan.

GST
Ganti Solat Tertinggal ? Great Shopping Time ? Gomen Selalu Tipu ? Gasak Sampai Terduduk ? Itu sekadar gimik atau joke nak meredakan keadaan. Namun persoalannya kenapa sekarang setelah lama lebih 130 negara seluruh dunia telah laksana GST ? Nak cover hutang negara ? Nak tambah income kerajaan dalam menguruskan ekonomi Negara ? Nak cover BR1M, TR1M, SL1M, KR1M… etc ?

Brunei dan Myanmar sahaja di Asia Tenggara yang belum melaksanakan GST. Sebab sistem telah berjalan, malah lebih daripada 130 negara telah melaksanakannya, tentu banyak kebaikan untuk negara. Aku kira boleh saja diteruskan kerana ia lebih bersistematik berbanding sistem sedia ada atau sebelum ini di mana terdapat ketirisan hasil cukai kepada kerajaan.

Pepandailah berbelanja. Bukan semuanya kena GST. Cumanya soal pemantauan pelaksanaan kepada pengeluar, pengedar, pemborong dan penjual yang mengambil kesempatan tak tentu pasal. Bagaimana pemerintah dengan agensi dan jenteranya betindak dalam hal ini ?

Nampaknya rakyat sudah mula lali dengan GST. Di sebalik banyak juga supermarket yang berjaya absorb 6% tu, tetapi mengeluh memang mengeluh apatah lagi impak kepada rega kuihraya. Kalau ditarik balik mungkin pecah rekod dunia atau buat malu dunia. Dah laksana tetiba tarik balik sedang di negara lain, agaknya ok sahaja. Teruskan sahaja tetapi bukan 6%, sebaliknya kurang lagi kadarnya. Mungkin 2 or 3 % ? Pandangan ulama perlu juga diambil kira bagi mengelakkan apa yang dikata cukai berganda kepada rakyat.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 149 - Today Page Visits: 1