December 8, 2022

Putrajaya Magic Of The Night 2015

Program Magic Of The Night 2015 Putrajaya yang merupakan perarakan bot-bot berhias telah berlangsung di Marina Putrajaya, dari 28 hingga 31 Mei 2015. Tahun ini merupakan siri ke-5 dan seingatan aku, kali ke-2 diadakan di Marina Putrajaya. Dulu sering diadakan serentak dengan Fiesta Flora Putrajaya di Presint 2, sekitar Menara Mellinium. Namun keduanya telah diasingkan sejak tahun lalu.

Elok juga pengasingan ini, mengurangan kesesakan walaupun tetap sesak juga dan payah nak cari parking. Namun aku bernasib baik dapat masuk hingga mendekati kawasan utama walaupun datang lewat pada malam 30hb.

Apa tujuan acara tahunan ini ? Dikatakan bertujuan untuk memperkenalkan dan meraikan kepelbagaian serta kekayaan alam, budaya dan tradisi masyarakat majmuk Malaysia serta untuk menyemai budaya mesra alam, menambah kesedaran dan menghargai keindahan flora dan fauna.

Dengan tema Endless Celebration, 17 buah bot yang dihias menarik untuk mengikut negeri dan agensi tertentu bertanding dalam kategori Flotila Keseluruhan Terbaik, Flotila Paling Kreatif, Flotila Hiasan lampu Terbaik dan Flotila Paling Popular. Ini termasuklah penyertaan dari Perbadanan Putrajaya serta dari Shanzou, China.

Siapa agaknya yang membiayai kos penyediaan bot berhias berkenaan, kerajaan negeri, perbadanan pelancongan negeri masing-masing ? Tentu dibina dan dihias di Marina Putrajaya juga dan tinggi juga kosnya. Takkan nak dibawa dari negeri masing-masing … huhu.

Selain itu, keunikan yang ditampilkan tahun ini ialah persembahan keharmonian irama pergendangan 1 Malaysia iaitu Seratus Irama Pergendangan MyFest 2015 yang merangkumi kumpulan pergendangan Kompang, pergendangan Cina dan India, Jido dan Bhangra. Tetapi nampak macam serabut aje …

Pada akhir perarakan, kegelapan malam diserikan dengan pertunjukan bunga api. Inilah saat yang ditunggu-tunggu ramai.

Mungkin lantaran itu dipanggil Magic of The Night. Namun aku masih belum berpuashati dengan rakaman gambar menerusi kameraku.

Aku difahamkan pada malam akhir, diumumkan pemenang bagi setiap kategori sebagaimana berikut :-

Flotila Keseluruhan Terbaik
Johan – Sabah
Kedua – China
Ketiga – Pahang

Flotila Paling Kreatif
Johan – Pulau Pinang
Kedua – Terengganu
Ketiga – Perak

Flotila Hiasan lampu Terbaik
Johan – Perbadanan Putrajaya
Kedua – Kelantan
Ketiga – Selangor

Flotila Paling Popular : Pulau Pinang

Majlis penutup dan penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh Menteri Wilayah Persekutuan, YB Dato’ Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Please follow and like us:
Total Page Visits: 798 - Today Page Visits: 1