Polemik Hudud Melanda Lagi

Setelah beberapa ketika senyap, polemik hudud melanda lagi. Bagi orang awam mungkin mengejutkan, tetapi bagi perancang itulah sebagaimana diatur. Melandanya kebetulan dengan saat kegawatan rakyat dalam menghadapi GST serta kenyataan ex-PM, Tun Mahathir pedas-pedas terhadap PM sekarang dan kepimpinannya.

Setelah pindaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015) diluluskan dalam sidang DUN Kelanan pada 19 Mac 2015 yang lalu. Bila sebenarnya pindaan tersebut yang yang dimaksudkan sebagai Hudud hendak dibentangkan di Parlimen. Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dilaporkan telah menghantar permohonan agar rang undang-undang persendirian berkenaan hudud itu di bawa ke Parlimen kali ini.

Difahamkan, sidang kali ini yang akan tamat pada 9 April depan. Kenapa perlu dibentang juga di parlimen sedangkan ianya hanya untuk negeri Kelantan. Bukan setakat negeri Kelantan, tetapi umat Islam Kelantan sahaja. Tidak cukupkah setakat di Dun Kelantan sahaja. Mengapa pula dikatakan bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan ?

Polemik
Sultan Kelantan pun sudah memberi perkenan dan semua ahli DUN pun setuju, termasuk dari UMNO dan PKR. Apakah ahli DUN takut nak bantah, takut dicop derhaka kepada Sultan ? Kepimpinan BN dan PKR di pusat pula merestui tindakan ADUNnya, walaupun kemudian bersikap lain sedikit. DAP yang menjadi rakan sekutu dalam Pakatan Rakyat ( PR ) bersama PAS dan PKR terus memberikan tekanan, khususnya pimpinan pusatnya. Presiden Pas dituduh main tikam belakang dan tidak membincangkan tentang pelaksanaan Hudud dalam mesyuarat bersama, apatah lagi memohon restu.

Pimpinan DAP Pusat kata akan memutuskan hubungan dengan Presiden Pas, tetapi tidak dengan PAS. Mereka juga ugut PAS supaya keluar dari PR. PAS pulak kata akanterus dalam PR dan DAPlah yang patut keluar PR jika tidak setuju. Berani ke DAP keluar dari PR ? Mereka akan kehilangan Pulau Pinang. PAS awal-awal dah kata rela hilang semua kerusi demi sebuah pemerintahan yang diberkati Allah s.w.t.

PKR yang ‘kehilangan’ Datuk Seri Anwar Ibrahim pula macam jadi serba salah. Jalan selamat maka dikatalah, belum sesuai dilaksanakan pada masa ini. Apakah tidak sesuai lagi bagi umat Islam di Kelantan sedangkan mereka telah bersedia ?

UMNO seperti mahu menunjukkan sikap positif untuk menyokong tindakan PAS, mungkin bagi memastikan PR terus berpecah danmudah bagi mengekalkan popularity dan pemerintahan seterusnya. Namun MCA awal-awal lagi mengancam akan keluar dari BN jika UMNO bersetuju. PAS Selangor kata belum bersedia, ikut dialah. Cuma yang tidak sedapnya ex-MB Perak siap menandatangani dekarasi tidak akan melaksana hudud sekiranya PR memerintah di Perak. Walau apapun alasannya, mulai hilang respect aku kepadanya selama ini.

Asap Tebal Politik
Yang menjadi sukar atau halangan sebenarnya ialah kepulan asap tebal politik yang melindungi dan mengkelabui persepsi, pengakuan dan tindakan. Ada pengundi yang hendak dijaga, ada pengauan yang hendak dipertahankan dan ada janji yang hendak dikota. Polemik hudud sepatutnya ia dibicarakan secara jujur, ilmiah, ikhlas oleh segenap lapisan masyarakat terutama mereka yang pakar dan berautoriti.

Namun disebalik persoalan, bantahan mahupun pernyataan sokongan terhadap perlaksanaan undang-undang Hudud, sekurang-kurangnya polemik ini meningkat dan mempromosikan lagi pemahaman masyarakat terhadap intipati serta kandungan hukum Hudud itu sendiri.

Tetapi masalahnya sampai bila ? Atau sampai bila-bila lantaran kata Pak Menteri Pelancongan, hanya orang bodoh sahaja yang membicarakannya, sedangkan ianya tidak akan dapat direalisasikan atas halangan prosedur, undang-undang dan perlembagaan semasa.

Atas faktor ini juga ada ahli DAP yang menyelar pimpinan DAP Pusat. Biarkan ianya dibentang secara gentlemen di Parlimen. Kalau tak setuju, undi sahaja tidak setuju, daripada berpolemik sehingga menggugat PR !!!

Keadilan
Bagi orang-orang Islam, pelaksanaannya adalah tuntutan akidah. Manakala bagi orang bukan Islam, mereka perlu menghormati ideologi dan akidah umat Islam seperti mana Muslim menghormati agama mereka dan ini termasuk dalam hak-hak untuk melaksanakan undang-undang Islam. Apatah lagi penganut Islam adalah majoriti dan Islam menjadi Agama Rasmi negara.

Tidak bolehke kefahaman atas dasar sikap hormat-menghormati, berlapang dada, tidak emosi serta bersandarkan kepada ilmu dan realiti masyarakat menjadi penentu kepada kefahaman dan keharmonian beragama di Malaysia.

Hudud hanya terlibat kepada umat Islam, sebagaimana wajibnya solat bagi umat Islam. Jika ini dikatakan tidak adil kepada penganut agama lain, apakah nak dikatakan tidak adil kepada penganut bukan Islam lantaran mereka tidak solat zakat, puasa dan haji ?

Please follow and like us:
Total Page Visits: 42 - Today Page Visits: 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *